Γαλαθιανά κουλούρια

0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)
 • Εμφανίσεις: 1613
 • Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο
Γαλαθιανά κουλούρια

Συστατικά

 • 3 κιλά αλεύρι
 • 1 ποτήρι του νερού λάδι.
 • 1 ποτήρι του νερού αλυσίβα (αλουσιά).
 • 3 κρασοπότηρα κοφτά ζάχαρη.
 • 1 κρασοπότηρο λεμόνι.
 • Μισό κρασοπότηρο τσικουδιά.
 • Κόλιανδρο και μαστίχα. Το κόλιανδρο σπασμένο στα δύο, η μαστίχα καλά κοπανισμένη βάζοντας λίγη ζάχαρη στο χαβάνι για να μην κολλήσει.

Οδηγίες

 1. Από βραδύς γίνεται το ανάπισμα με προζύμι κι όχι με μαγιά μπύρας.

    Διαλύουμε το προζύμι με χλιαρό νερό, προσθέτοντας και λίγο αλεύρι (περίπου μισό κιλό).

  Το διάλυμα αυτό που είναι αραιό χτυπιέται με τα χέρια δυνατά και πολλή ώρα, ώσπου να κάνει φούσκες.

  Ύστερα σκεπάζουμε το ανάπισμα με ζεστό ρούχο και περιμένουμε ώσπου να γίνει (να φουσκώσει). Όταν φουσκώσει, γίνεται το ζυμώνουμε.

  Ρίχνουμε όλα τα υλικά στη λεκάνη, που είναι το ανάπισμα. Τελευταίο μπαίνει το υπόλοιπο αλεύρι. Το ζυμάρι πρέπει να παραμείνει σκληρό και θα μαλακώσει ύστερα με το τρίψιμο που θα ακολουθήσει.

  Τρίβουμε το ζυμάρι έτσι σφιχτό πάνω σε τραπέζια ώσπου να μαλακώσει. Καθώς τρίβομε, βρέχουμε τα δάχτυλά μας σε τσικουδιά κατά αραιά διαστήματα. Όταν μαλακώσει η ζύμη κι είναι έτοιμη για πλάσιμο, πλάθονται τα κουλούρια σε μέγεθος πιάτου τσαγιού.

  Τα κουλούρια τοποθετούνται ένα-ένα πάνω σε καθαρό τραπεζομάντιλο που έχουμε απλώσει πάνω σε κρεββάτι, σκεπάζονται με άλλο από πάνω και ύστερα με μάλλινη κουβέρτα και περιμένομε να γίνουνε (να φουσκώσουν).

  Δεν πρέπει να φουσκώσουν πολύ γιατί τότε γίνονται σκληρά. Γι’ αυτό τα παρακολουθούμε συνέχεια.

  Έχομε έτοιμο χλιαρό νερό και βάζομε ένα-ένα τα κουλούρια μέσα σ’ αυτό. Όταν το κουλούρι κατεβεί στον πάτο κι ύστερα ανεβεί απάνω (επιπλεύσει), τότε είναι έτοιμα τα κουλούρια (ανεβασμένα).

  Έχομε βρέξει το ασπρισμένο σησάμι, το απλώνουμε στο τραπέζι και ένα-ένα κουλούρι που βγάζουμε από το χλιαρό νερό το ακουμπάμε στο τραπέζι και το πασπαλίζουμε παντού. Στο ασπρισμένο σισάμι έχουμε ρίξει και λίγο μαυροσίσαμο. Μόλις αρχίσει το πασπάλισμα των κουλουριών με το σισάμι συγχρόνως ανάβουμε και το φούρνο.

  Θέλει μέτριο φούρνο κι όχι πολύ πυρωμένο. Φουρνίζουμε τα κουλούρια και τα αφήνουμε εκεί πολλές ώρες ώσπου να στεγνώσουν (ν’ αφυδατωθούν). Τότε τα βγάζομε προσεκτικά και τα τοποθετούμε σε πανέρια έτοιμα για χαρές και πανηγύρια με τσικουδιά και καλή παρέα.

Σχόλια (0)

Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.