Δημοτικός Κήπος

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σε απόσταση μόλις πέντε λεπτών από το κέντρο των Χανίων, σας περιμένει ένα σημαντικό κέντρο αναψυχής: ο Δημοτικός Κήπος, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των οδών Ανδρέα Παπανδρέου και Τζανακάκη. Δίπλα του υπάρχουν το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών. Οι κήποι είναι οι ομορφότεροι της Κρήτης οι οποίοι διαθέτουν ζαχαροπλαστεία και καφετέριες.


Ο Κήπος είναι έργο του Πασά Ρεούφ και σχεδιάστηκε το 1870 σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Λέγεται ότι ο ίδιος ο πασάς επέβλεψε και επιμελήθηκε τη δενδροφύτευση του, τότε ονομαζόμενου, Μπαξέ. Μέσα στον κήπο για την εξυπηρέτηση του κοινού λειτουργούσε καφενείο από τις αρχές του 20ου αιώνα, το οποίο λειτουργεί ακόμα και σήμερα ανακατασκευασμένο. Απαραίτητο συμπλήρωμα του Δημοτικού Κήπου είναι ο θερινός κινηματογράφος. Το 1924 στην βορειοανατολική γωνία του Κήπου αρχίζει να κτίζεται το Ρολόι της πόλης, το οποίο τελειώνει το 1927 από τον μηχανικό Δ. Κολλάρο. Το ρολόι έχει μία ιδιόμορφη τριμερή διάρθρωση: βάση, κορμός, του οποίου οι πλευρές συγκλίνουν προς τα πάνω, και στέψη που διαμορφώνεται σε κυκλικό περίπτερο.

Ο Κήπος διαθέτει έναν μικρό ζωολογικό κήπο, με ζώα της κρητικής πανίδας (όπως τα κρι-κρι), αναψυκτήριο, παιδική χαρά και βιβλιοθήκη, καθώς και θερινό κινηματογράφο όπου προβάλλονται ταινίες τέχνης και διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Διαβάστηκε 769 φορές