Το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας βρίσκεται στα Τοπόλια, στην δυτική Κρήτη. Θα το βρείτε εύκολα ακολουθώντας το δρόμο για το Ελαφονήσι, από την επαρχία της Κισάμου. Η είσοδος του σπηλαίου είναι χαρακτηριστική, με ένα περίεργο μεταλλκό αστέρι και το άνοιγμά της. Το όνομά του το πήρε από το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας, που υπάρχει στην αρχή του σπηλάιου


Προχορώντας στο σπήλαιο διαπιστώσετε ότι είναι τεράστιο (σχεδόν στο μέγεθος ενός μητροπολιτικού ναού). Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το σπήλαο της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε υψόμετρο 285μ. και περιλαμβάνει θόλο ύψους 20μ. και διαμέτρου 70μ. με ποικιλόμορφους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στην τοποθεσία αυτή βρέθηκαν διάφορα αρχαία αντικείμενα, μεταξύ των οποίων όστρακα της Νεολιθικής εποχής.

Το εκκλησάκι βρίσκεται μρποστά στην αριστερή πλευρά της σπηλιάς η οποία σχηματίζει και τον ένα του τοίχο. Είναι ένα μικρό, συνηθισμένο εκκλησάκι, χωρίς κάτι ιδιαίτερο αρχιτεκτονικά ή σε αγιογραφίες. Αυτό όμως που το κάνει μοναδικό είναι η αίσθηση του χώρου που βρίσκεται.

Είναι πραγματικά απίστευτο το μέγεθος των σταλαγμιτών (το αντίστοιχο των σταλακτιτών, αλλά σχηματίζονται στο έδαφος αντί να κρέμονται από την οροφή του σπηλαίου). Ορισμένοι φθάνουν τα 5-6 μέτρα! Αν σκεφθείτε ότι κι οι σταλακτίτες έχουν περίπου τις ίδιες διαστάσεις κι ότι δεν έχουν ενωθεί ακόμα, αλλά απέχουν 4-5 μέτρα καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για ένα σπήλαιο με ύψος όσο μια 5όροφη πολυκατοικία. Σε ένα-δυο σημεία έχουν φυτρώσει άγριες συκιές ενώ υπάρχουν πολλά περιστέρια.

Καθώς προχωράτε στο βάθος του σπηλάιου η υγρασία αρχίζει να είναι έντονη και το έδαφος μουσκεμένο, ωστόσο δεν γλιστράει ιδιαίτερα.

Οι σταλαγμίτες παρουσιάζουν μια αστείρευτη ποικιλία σχημάτων, από πανύψηλους, κωνικούς σχηματισμούς μέχρι άλλους πολύ κοντούς, που η κορυφή τους θυμίζει φαλακρό κεφάλι.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακός ήταν ένας συνδυασμός βράχου και σταλαγμίτη που αναπαριστούσε πιστά το μυθικό Μονόκερω.

Η σπηλιά αυτή χρησιμοποιείται για λατρευτικούς σκοπούς και συνδέεται με διάφορους θρύλους, όπως το πέταλο του Αγίου Γεωργίου. Ισχυρίζονται ότι έχει αποτυπωθεί στο βράχο το αποτύπωμα της οπλής του αλόγου του Αγ. Γεωργίου. Πραγματικά σε κάποιο βράχο υπάρχει ένα βαθούλωμα, που το σχήμα του θυμίζει κάτι τέτοιο.

Επίσης σε σχέση με το αν συνεχίζεται το σπήλαιο σε άλλες αίθουσες, υπάρχουν μύθοι για κάποιο στενό άνοιγμα, όπου έβαλαν ένα ζώο κι αυτό εμφανίστηκε χιλιόμετρα μακριά.

Η μαγεία του θα σας κάνει να το θαυμάζετε πολλή ώρα, που δεν θα θέλετε να φύγτε απο εκεί μέσα. Δεν είναι μονάχα τα εντυπωσιακά μεγέθη που κλέβουν την παράσταση. Είναι όλα τα χρώματα και τα αλλόκοτα σχήματα που δημιουργούν απόκοσμες εικόνες κι δίνουν τροφή στην φαντασία, δημιουργούν μορφές και συνειρμούς.

Διαβάστηκε 869 φορές