Ναυτικό Μουσείο - Φρούριο του Φιρκά

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το Μουσείο εγκαινιάστηκε την 27 Μαΐου 1973, ημερομηνία που συνέπεσε με την 32η επέτειο της μάχης της Κρήτης, για να διαφυλάξει τις ναυτικές μας παραδόσεις., Στεγάζεται στην είσοδο του φρουρίου “Φιρκά” που βρίσκεται στο παλιό λιμάνι των Χανίων . Το φρούριο αυτό κατασκευάστηκε από τους Ενετούς, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν σαν φυλακή για τους Έλληνες που καταδικάζονταν σε θάνατο, και αργότερα από το 1669 ως το 1898 οι Τούρκοι εγκατέστησαν εκεί την διοίκηση της Μεραρχίας ( Φιρκά στα τούρκικα σημαίνει μεραρχία ). Εκεί υψώθηκε η Ελληνική σημαία, ενώπιον του Βενιζέλου και του Βασιλιά Κωνσταντίνου το 1913, ως επισφράγισμα της ένωσης με την Ελλάδα.


Όλα τα εκθέματα από τη ναυτική μας παράδοση, είναι ταξινομημένα κατά ιστορικές περιόδους, δηλαδή εποχή χαλκού - Κλασική και Ελληνιστική (2.800 π.Χ.-6ος μ.Χ. αιώνας), Ενετική περίοδος (1200 μ.Χ. μέχρι τον 17ο αι.), Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή (650 μ.Χ. μέχρι τον 18ο αιώνα), Τουρκοκρατία, Αγώνας Ανεξαρτησίας (1650 1909), Βαλκανικοί πόλεμοι (1912 1913), Β' Παγκόσμιος Πόλεμος (1940 - 1944), Μεταπολεμική Περίοδος (1944 και μετά). Περιλαμβάνει επίσης μακέτες πλοίων, διάφορα ναυτικά όργανα και συσκευές, όπως διαστημόμετρα, βαρόμετρα, ανεμόμετρα, αβάκια πορειών, ταχυτήτων, δίσκους βολής τορπίλων, επιλέμβιες μαγνητικές πυξίδες, μετεωρολογικά όργανα, εξάντες, ουρανόσφαιρα, όργανα πηδαλιουχίας αντιτορπιλικού κ.ά. Επίσης πίνακες ζωγραφικής, προσωπογραφίες ναυμάχων όπως εκείνες του Μιαούλη, του Τομπάζη του Σαχτούρη, αυθεντικές ιστορικές φωτογραφίες, όπως η φωτογραφία με την ύψωση της Σημαίας της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, στο φρούριο "Φιρκά" Χανίων, την 1η Δεκεμβρίου 1913, κ.ά.


Εκτίθενται ακόμα κειμήλια, όπως στολές και άλλα ενθυμήματα, ηρωικά πεσόντων ανδρών του Πολεμικού μας Ναυτικού, όπλα των αποβατικών επιχειρήσεων του 1912-13, πελέκεις των αγημάτων πυρκαϊάς, κρούσεως κ.λ.π.


Ιδιαίτερα εντυπωσιαστήκαμε από το ομοίωμα γέφυρας αντιτορπιλικού που υπάρχει στο μουσείο αλλά και από την συλλογή οστράκων που μας μετέφερε στον κόσμο του βυθού

Ο τρόπος που ήταν ταξινομημένα τα εκθέματα, τα επεξηγηματικά σημειώματα και κυρίως η πολύ ενδιαφέρουσα και πλούσια σε πληροφορίες ξενάγηση του προέδρου του μουσείου κ. Μανιουδάκη, συντέλεσαν ώστε να ζωντανέψει μπροστά μας όλη η ναυτική παράδοση της Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο Φιρκά διοργανώνονται συναυλίες, μουσικές εκδηλώσεις όπου συμμετέχουν Κρητικά συγκροτήματα και δίνονται θεατρικές παραστάσεις για το κοινό. Εδώ παρουσιάζονται και άλλες συναυλίες και θέατρα.

πηγή: Ναυτικό Μουσείο Χανίων

Διαβάστηκε 859 φορές