Το Θοδωρού

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ιστορία

Με περιφέρεια 3.800 μέτρα και 186 μέτρα το υψηλότερο σημείο της νήσου Θοδωρού, ήταν, σύμφωνα με έναν μύθο, ένα γιγάντιο κήτος που αρμένιζε προς την Κρήτη όπου το απολίθωσε ο Ποσειδώνας για να μην την κομματιάσει με μανία. Οι τοπικές εικασίες έλεγαν πως ήταν αρκούσα και την απολίθωσεο Άγιος Γεώργιος και η Αγία Μαρίνα.

thodwroy

Το Θοδωρού κατείχε σημαντική αξία την εποχή της Βενετοκρατίας. Το 1574 οι Ενετοί σκόπευαν να το κάνουν το μέρος απροσπέλαστο, εφοδιάζοντάς το με κανόνια για να εμποδίσουν την απόβαση των εχθρών στον Πλατανιά, απέναντι από το νησάκι. Λιθοδόμησαν ένα πολυγωνικό φρούριο στην κορυφή και το ονόμασαν Turluru και ένα άλλο χαμηλά που ονομάστηκε Άγιος Θεόδωρος. Το κόστος κατασκευής ήταν 21.500 δουκάτα.

Στις 24 Ιουνίου του 1645 δέχτηκε επίθεση από τους Τούρκους που ήθελαν να κατακτήσουν την Κρήτη. Ο διοικητής του φρουρίου Blagio Zulian επειδή ήξερε ότι δεν θα αντέξει την επίθεση με τους 70 άντρες του, άνοιξε τις πόρτες δείχνοντας πως θέλει να παραδοθεί. Αφού μπήκαν πολλοί Τούρκοι μέσα οι στρατιώτες του Blagio έβαλα φωτιά στο μπαρούτι και ανατίναξαν το οχυρό.

Στο Θοδωρού

Από το λιμάνι των Χανίων και από την Αγία Μαρίνα δίνετε η δυνατότητα, μέσω των τουριστικών καραβιών, για μία βόλτα τόσο ευχάριστη όσο και χαλαρωτική. Από τους καλύτερους τρόπους να γνωρίσει κανείς τις ομορφιές του νησιού μας. Η μαγευτική απόδραση από το νομό Χανίων γίνεται και από τους ντόπιους. για να ξεφεύγουν από την καθημερινή ρουτίνα τους.

Πριν γίνει η προσέγγιση στο Θοδωρού, μπορεί να δει κανείς την Νέα Χώρα και αργότερα τα τρία ακρωτήρια των Αγίων Αποστόλων. Μετά από μισή ώρα θα έχετε διακρίνει την βόρεια μεριά του Θοδωρού. Πετρώδης περιοχή με άγρια ομορφιά, δυσπρόσιτη για όποιον θέλει να την πλησιάσει. Απαράμιλλη θέα των γαλαζοπράσινων νερών που την γεμίζουν.

Κατά την διάρκεια του περίγυρου του νησιού είναι εύκολο να δει κανείς την μεγάλη σπηλιά στα δυτικά του νησιού. Η αποβίβαση δεν επιτρέπεται, γιατί το Θοδωρού αποτελεί προστατευμένη ζώνη και φιλοξενεί 75 Κρητικά αγριοκάτσικα που μεταφέρθηκαν εκεί από το Φαράγγι της Σαμαριάς για να αναπαραχθούν. Εάν είστε τυχεροί μπορεί να δείτε κάποιο κρι –κρι να κάνει βόλτα.

Σε εκείνη την περιοχή, εδώ και 64 χρόνια, υπάρχει στο βυθό ένα Γερμανικό καταδιωκτικό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το πλήρωμα θα σας προμηθεύσει με τον κατάλληλο εξοπλισμό (μάσκα, βατραχοπέδιλα και αναπνευστήρα) για να βουτήξετε στα γαλανά νερά με σκοπό να δείτε το αεροπλάνο. Θα ξεχωρίστε τον σκελετό του μαζί με άλλες λεπτομέρειες.

Μετά από λίγο θα αρχίσει η επιστροφή προς το λιμάνι των Χανίων. Η χαλάρωση της βόλτας και η ικανοποίηση που θα σας προσφέρει θα έχει ζωγραφιστεί στα πρόσωπά σας. Θα είναι κάτι που θα το θυμόσαστε!

Διαβάστηκε 1005 φορές