Τα “µπαλκόνια” των Λευκών Ορέων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η αστική ζωή που µέρα µε τη µέρα γίνεται όλο και πιο ανυπόφορη, αλλά και οι µοναδικές συγκινήσεις που προσφέρει έστω και η ολιγόωρη παραµονή σε κάποιο από τα καταφύγια αυτά, προσελκύουν όλο και περισσότερο κόσµο τα τελευταία χρόνια. ∆εν είναι τυχαίο ότι πολλοί ξένοι δηλώνουν εντυπωσιασµένοι από το γεγονός ότι τους χειμερινούς µήνες µπορεί κάποιος να βρεθεί σε ορεινή περιοχή των Λευκών Ορέων και να πεζοπορήσει στο χιόνι, φτάνοντας γρήγορα σε κάποια παραλία του νότου όπου θα κολυµπήσει!

leuk

“Ο κάθε πολίτης μπορεί να βρεθεί σε κάποιο καταφύγιό µας συµµετέχοντας είτε σε οργανωµένη εκδροµή του Ορειβατικού, που ανακοινώνονται όλες στο τρίµηνο πρόγραµµά µας, είτε να µας τηλεφωνήσει μερικές εβδοµάδες πριν την ηµεροµηνία που έχει επιλέξει µε τον σύλλογο, τον φορέα που συµµετέχει, ώστε να φροντίσουµε το καταφύγιο να είναι ανοικτό” δηλώνει ο κ. Μάρκος Μανταδάκης, πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χανιών. Είναι πολλοί οι φορείς εκείνοι που σε συνεννόηση µε τον Ορειβατικό πραγµατοποιούν τις επισκέψεις τους στα καταφύγια. “Απαιτείται να γίνει ένας προγραµµατισµός, ένας σχεδιασµός. ∆εν δίνονται τα κλειδιά σε κάποιον µεµονωµένα, όσο φίλος και να είναι, γιατί το καταφύγιο έχει κάποια «µυστικά» . Πώς να βάλεις µπροστά τη γεννήτρια, αν πέσει η στάθµη του πετρελαίου να την συµπληρώσεις, τα ξύλα, η κουζίνα, ο θερµοσίφωνας, πώς θα συµπληρώσεις το νερό. Πολλές φορές φίλοι µάς λένε “δώστε µας τα κλειδιά ξέρουµε τι να κάνουμε”. Τα πράγµατα όµως δεν είναι τόσο απλά. Αν δεν γίνουν όλα σωστά, αν µείνει π.χ. ένα παράθυρο που δεν κλείσει σωστά τότε µπορεί να µπει νερό ή ακόµα και χιόνι στο καταφύγιο και να έχουµε κάποια ζηµιά” επισηµαίνει ο πρόεδρος του Ορειβατικού. Οι άνθρωποι του συλλόγου δηλώνουν ικανοποιηµένοι από την ανταπόκριση του κόσµου, αν και θα ήθελαν αυτή να συνδυάζεται µε πεζοπορικές εκδροµές προς τα καταφύγια και όχι πάντα µε την προσέγγισή του µε οχήµατα. “Είναι καλό για τον καθένα από εµάς να αφήσει το αυτοκίνητό του και να προχωρήσει µε τα πόδια. Τα τρία από τα τέσσερα καταφύγιά µας είναι βατά και απαιτείται µια πορεία 1,5 - 2 ώρες. Από εκεί δίνεται η ευκαιρία για την πραγµατοποίηση όµορφων εξορµήσεων, εύκολων και απλών, είτε και πιο δύσκολων για όσους έχουν τη δυνατότητα. ∆εν είναι τυχαίο ότι πολλοί που έρχονται σε µια εκδροµή µας ξανάρχονται”.

TA KATAΦΥΓΙΑ Τα τέσσερα καταφύγια των Λευκών Ορέων που διαχειρίζεται ο Ορειβατικός είναι τα παρακάτω:

leuk3

- Καταφύγιο Καλλέργη: Βρίσκεται πάνω από τον Οµαλό, σε υψόµετρο 1.650 µέτρα. Μπορεί να φιλοξενήσει µέχρι και 50 άτοµα. Η προσέγγισή του από τον Οµαλό γίνεται από δρόµο 4,5 χλµ., ο οποίος διανύεται σε 1,5 ώρα. Βγαίνοντας στην άκρη του µπαλκονιού βλέπεις το φαράγγι της Σαµαριάς, τη Γαύδο στο βάθος, όταν ο καιρός είναι καλός, τη θάλασσα του Κρητικού πελάγους, από την άλλη πλευρά τις ψηλές κορυφές: τις Πάχνες, τη Μελινταού, την Ψαρή.

leuk1

- Καταφύγιο Ταύρης: Για να φτάσεις περπατάς για µια ώρα σε ένα µονοπάτι µέσα από το δάσος, µια οµορφιά µοναδική που δεν τη βλέπεις συχνά σε νησί. Συνολικά η διαδροµή προς το καταφύγιο είναι 1.30 ώρα. -∆ύναται να φιλοξενήσει 45 άτοµα. Από το οµώνυµο οροπέδιο Ταύρης, ο επισκέπτης µπορεί να βρεθεί στο οροπέδιο Νιάτο. Τους χειµερινούς µήνες µπορεί να είναι καλυµµένο από χιόνι, την άνοιξη γεµάτο κρόκους, τα πανέµορφα αυτά λουλούδια, το καλοκαίρι γεµάτο πρόβατα και πρασινάδα. Οι εικόνες διαδέχονται η µια την άλλη ανάλογα µε την εποχή.

- Καταφύγιο Βόλικας: Βρίσκεται πάνω από το χωριό Κάµποι των Κεραµειών, σε υψόµετρο 1.450 µ. Από εκεί βλέπεις τα Χανιά “στο πιάτο σου”. Μπορεί να φιλοξενήσει 25 άτοµα. Η απόστασή του από το χωριό είναι 3 ώρες και µισή ώρα από τον κοντινότερο αγροτικό δρόμο.

leuk2

- Καταφύγιο Σβουριχτή ή Χρ. Χουλιόπουλος”: Βρίσκεται στο µεγαλύτερο υψόµετρο (2.080 µ.) σε σχέση µε τα άλλα καταφύγια. Εκεί νιώθεις την οµορφιά των Λευκών Ορέων. Γυµνό τοπίο, πραγµατική Μαδάρα σε όλη τη µεγαλοπρέπειά της, αληθινό σεληνιακό τοπίο, που το χειµώνα καλύπτεται από χιόνι. Από την Ανώπολη απέχει 7 ώρες και από το Καλλέργη 6 ώρες, ωστόσο από τον κοντινότερο αγροτικό δρόµο 2,5 ώρες. “Πέρα από τη µαγευτική φύση, το καθαρό περιβάλλον, την ευεξία που σου προκαλεί η επίσκεψη σε κάποιο από τα καταφύγια, πρέπει να σηµειώσουµε την αξία της γνωριµίας και της φιλίας που αναπτύσσεται µε τους ανθρώπους, άγνωστους µέχρι εκείνη τη στιγµή που βρέθηκαν µαζί σου στο καταφύγιο. Γνωρίζεις ανθρώπους, κάνεις παρέες δίπλα από το τζάκι, πιάνεις φιλίες, δεν υπάρχει τηλεόραση να σε απασχολήσει. Έχεις στενότερη επαφή µε τους συνανθρώπους σου, αναπτύσσονται τελείως διαφορετικά οι ανθρώπινες σχέσεις” επισηµαίνει ο κ. Μανταδάκης, άλλη µια εξαιρετική συµβολή των καταφυγίων.

Με την εµπειρία σας από τα άλλα καταφύγια που έχετε επισκεφθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα, πού πιστεύετε ότι υστερούµε ή έχουµε κάποιο πλεονέκτηµα, είναι το επό “ ενο ερώτηµα στον κ. Μανταδάκη. Το πλεονέκτηµά µας είναι ότι τα καταφύγιά µας τα φροντίζουµε και τα συντηρούε µε πολύ µεγάλη προσοχή. Πολλά καταφύγια στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν είναι σε καλή κατάσταση. Αυτό βέβαια επιτυγχάνεται χάρις στη στήριξη του κόσµου, τη δραστηριότητα των µελών του Ορειβατικού, τη συµπαράσταση των τοπικών φορέων ∆ήµου, Νοµαρχίας, ΟΑ∆ΥΚ. Γιατί η συντήρηση ενός καταφυγίου είναι δύσκολο πράγµα και πολυδάπανο. Μας στενοχωρεί µόνο ότι κάποιοι δεν τα σέβονται, όχι ορειβάτες προφανώς, µε αφορµή το κλέψιµο των γεννητριών στο Καλλέργη, τα τεπόζιτα στο Βόλικα. ∆υστυχώς υπάρχει µια µειοψηφία που κάνει τη ζηµιά. Αν υπήρχε τρόπος να έλθουµε σε επαφή µαζί τους και να τους ρωτήσουµε, γιατί µας το κάνετε αυτό το πράγµα, να µας εξηγήσουν τι πιστεύουν ότι κάνουν. Όµως η πλειοψηφία του κόσµου µας αγαπά, µας αγκαλιάζει, δεν έχουµε παράπονο”.

Η δηµιουργία άλλου καταφυγίου δεν είναι στόχος του Ορειβατικού, αφού το κόστος της συντήρησης θα αυξηθεί πάρα πολύ. Αυτό που προέχει είναι η καλή λειτουργία των υπαρχόντων και αν είναι δυνατόν το να παραµένουν ανοικτά κάθε Σαββατοκύριακο, κάτι που σε µεγάλο βαθµό επιτυγχάνεται.

Το τηλέφωνο επικοινωνίας του Ορειβατικού είναι το 2821044647, ενώ τα γραφεία του, στην οδό Τζανακάκη, παραµένουν ανοικτά κάθε βράδυ 9-11, εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

Χανιώτικα Νέα - Γιώργος Κώνστας

Διαβάστηκε 799 φορές