Χανιά - Μάλεμε - Ταυρωνίτης - Κολυμπάρι -Μονή Γωνιάς - Κίσσαμος - Πολυρρήνια

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με αφετηρία τα Χανιά κατευθυνόμαστε δυτικά προς Κίσσαμο, κατά μήκος της ακτής. Στο 4ο χιλιόμετρο συναντάμε τον Μακρύ Τοίχο, όπου υπάρχει παράκαμψη για Δαράτσο και Γαλατά. Στη συνέχεια του κεντρικού δρόμου συναντάμε ωραία παραλιακά χωριά και οικισμούς με πολλά καταλύματα, ταβέρνες, εστιατόρια κ.λπ.: Κάτω Δαράτσος, Κάτω Στάλος, Αγία Μαρίνα, Πλατανιάς (απέναντι βρίσκεται το νησάκι Άγιοι Θεόδωροι), Παλ. Γεράνι, Μάλεμε, 16,5 χιλιόμετρα δυτικά των Χανίων.

Απ' όλα σχεδόν τα παραπάνω χωριά ξεκινούν δρόμοι με νότια κατεύθυνση που οδηγούν σε πυκνοφυτεμένες περιοχές της ενδοχώρας. Στο Μάλεμε βρισκόταν το παλιό αεροδρόμιο των Χανίων, που τώρα έχει εγκαταλειφθεί. Εδώ έγινε η απόβαση των Γερμανών αλεξιπτωτιστών κατά τη Μάχη της Κρήτης. Στα βόρεια του χωριού στη θέση Καύκαλος ανακαλύφθηκε συλημένος θολωτός τάφος υστερομινωικής περιόδου που περιείχε λίγα όστρακα και δύο σφραγιδόλιθους.

Σήμερα το Μάλεμε είναι ένα μοντέρνο τουριστικό χωριό με αρκετά καταλύματα και ταβέρνες. 1 χιλιόμ. μετά το Μάλεμε είναι το γερμανικό νεκροταφείο. Στο 20ό χιλιόμετρο βρίσκεται ο Ταυρωνίτης που έχει πάρει το όνομα του από τον ομώνυμο ποταμό. Από το χωριό αυτό ξεκινάει ο δρόμος με νότια κατεύθυνση για Παλαιοχώρα

Συνεχίζουμε δυτικά και μετά τα Ραπανιανά στο 23ο χιλιόμετρο της διαδρομής -ο κύριος δρόμος προχωρεί νοτιοδυτικά για Κίσσαμο- συναντάμε διασταύρωση. Ο δρόμος προς βορρά πηγαίνει στο Κολυμπάρι και τη Μονή Γωνιάς. Το Κολυμπάρι είναι ωραίο παραθαλάσσιο χωριό με μεγάλη τουριστική κίνηση, χτισμένο στο δυτικότερο σημείο του Κόλπου Χανίων. Προς βορρά εκτείνεται η χερσόνησος Ροδωπού.

Ένα χιλιόμετρο βόρεια από το Κολυμπάρι είναι η Μονή Γωνιάς, αφιερωμένη στη Θεοτόκο την Οδηγήτρια.

Περιβάλλεται από αυλή, όπου βρίσκονται τα κελιά των μοναχών, το ηγουμενείο, η τράπεζα, οι αποθήκες και τα κελάρια. Από την πλούσια βιβλιοθήκη της, που έκαψαν οι Τούρκοι το 1866, σώζονται μόνο λίγα βιβλία.

Η μονή έχει συλλογή από αξιόλογες μεταβυζαντινές εικόνες και θησαυροφυλάκειο με ιερά λείψανα και πολύτιμα κειμήλια. Κατά την Επανάσταση του 1821 χρησιμοποιήθηκε σαν νοσοκομείο και κατά τη γερμανική κατοχή ανέπτυξε αντιστασιακή δράση. Στα βόρεια ωυ μοναστηριού βρίσκεται το κτίριο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης και 2 χιλιόμετρα μετά, το απέριττο μνημείο των Ευελπίδων που έπεσαν στη Μάχη της Κρήτης.

Επιστρέφουμε στο 23ο χιλιόμετρο της κύριας διαδρομής Χανίων - Κισσάμου και ακολουθούμε το δρόμο προς νότο για Σπηλιά, με τοιχογραφημένη εκκλησία της Παναγίας πάνω σε κατάφυτο λόφο, Δρακώνα και Επισκοπή (3 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Δρακώνας). Στην Επισκοπή αξίζει να επισκεφθούμε την επιβλητική Ροτόντα, εκκλησία αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, μοναδική, από αρχιτεκτονική άποψη, σ' ολόκληρη την Κρήτη.

Συνεχίζουμε την κύρια διαδρομή. 2,5 χιλιόμετρα μετά τη διασταύρωση, έξω από το Κολυμπάρι, συναντάμε παράκαμψη προς τα δεξιά για Ροδωπό, στην καρδιά της ομώνυμης χερσονήσου.

Προχωρούμε δυτικότερα και αφού περάσουμε από διάφορα χωριά: Καληδονία, Πλακάλωνα, Δραπανιάς, Καλουδιάνα φθάνουμε στην Κίσσαμο ή Καστέλλι, σε απόσταση 42 χιλιομέτρων δυ- τικά των Χανίων. Από τα Καλουδιανά δρόμος προς νότο οδηγεί προς Τοπόλια - Χρυσοσκαλίτισσα - Παλαιοχώρα. Η Κίσσαμος είναι μικρή κωμόπολη χτισμένη στον ομώνυμο κόλπο, στη θέση της αρχαίας Κισσάμου, λιμανιού της γειτονικής Πολυρρήνιας. Απλώνεται κατά μήκος υπέροχης αμμουδερής ακτής, στην άκρη καταπράσινης πεδιάδας με ελαιοπερίβολα και αμπέλια.

Τα λείψανα που σώζονται ανήκουν κυρίως στη ρωμαϊκή περίοδο, οπότε η πόλη γνώρισε σημαντική ακμή.

Οι Βενετοί την οχύρωσαν με φρούριο, καστέλο, από το οποίο πήρε το όνομα Καστέλλι. Το φρούριο καταστράφηκε από τον Μπαρμπαρόσα και το 1646 το κατέλαβαν οι Τούρκοι. Τα ερείπια που σώζονται σήμερα είναι προσθήκες και επιδιορθώσεις των τελευταίων του κατακτητών. Από την Κίσσαμο εκτελούνται τακτικά δρομολόγια για το Γύθειο και τα Κύθηρα.

Σε απόσταση 7 χιλιομέτρων προς νότο βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης Πολυρρήνιας. Ήταν χτισμένη πάνω σε φυσικά οχυρό λόφο, σε μικρή απόσταση από τον ομώνυμο σύγχρονο οικισμό. Ήταν σπουδαία πόλη της δυτικής Κρήτης με ισχυρή ακρόπολη και, όπως φανερώνουν τα ευρήματα, κατοικήθηκε από την αρχαϊκή μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή. Ξανακατοικήθηκε το 10ο αιώνα. Είχε επιβλητικό υδραγωγείο, ερείπια του οποίου σώζονται.

Συνεχίζουμε για λίγο ακόμη δυτικά της Κισσάμου. Ο δρόμος απομακρύνεται από την ακτή και στρίβει προς νότο για Ζερ6ιανά, Γραμ6ούσα και Πλάτανο (10 χιλιόμετρα από Κίσσαμο). Έξω από το τελευταίο χωριό υπάρχει δρόμος προς τα δεξιά -μισός άσφαλτος, μισός χωματό- δρομος - που οδηγεί στην Αρχαία Φα- λάσαρνα προς βορρά (5,5 χιλιόμετρα από τον Πλάτανο), στη βορειοδυτική παραλία της Κρήτης. Κατά την αρχαιότητα ήταν σπουδαίο εμπορικό και ναυτικό κέντρο, χτισμένο σε φυσικά οχυρή θέση και χρησίμευε σαν λιμάνι της γειτονικής Πολυρρήνιας

Η παραλία της Φαλάσαρνας είναι μια από τις ωραιότερες της Κρήτης με λεπτή άμμο και όμορφους κολπίσκους.

Στο σύγχρονο οικισμό υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες. Προς βορρά εκτείνεται η έρημη χερσόνησος που καταλήγει στο ακρωτήριο Βούζα. Απέναντι από το ακρωτήριο είναι το ερημονήσι Άγρια Γραμδούσα και νοτιότερα η Ήμερη Γραμβούσα ή Γραμβούσα. Οι Βενετσιάνοι είχαν χτίσει εδώ (στην Ήμερη Γραμδούσα) φρούριο πάνω σε απόκρημνο βράχο, το οποίο κατέλαβαν οι επαναστατημένοι Κρητικοί το 1825, το κατοίκησαν και από εκεί εξορμούσαν αιφνιδιαστικά κατά των Τούρκων.

Η Γραμβούσα ήταν το πρώτο ελεύθερο κομμάτι κρητικής γης. Το 1828 έπεσε στα χέρια των Αγγλογάλλων.

πηγή: 4crete.gr

Διαβάστηκε 2113 φορές