Γαύδος

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ξεχασμένη στα νότια της Κρήτης και λουσμένη στο δυνατό ήλιο του Λιβυκού πελάγους, η Γαύδος αποτελεί ταυτόχρονα το νοτιότερο σημείο της ελληνικής επικράτειας αλλά και της Ευρώπης. Γεμάτη πεύκα και κέδρους που φτάνουν ως τη θάλασσα, αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους θέλουν εξαιρετικά ήσυχες και απομονωμένες διακοπές.

gav

Με έκταση μόλις 74 τετρ. χλμ. μπορεί εύκολα να εξερευνηθεί με τα πόδια ή με ποδήλατο. Κατοικείται ήδη από την 3η χιλιετία π.Χ. και αναφέρεται ως το νησί της Καλυψώς. Πολλά αρχαιολογικά ευρήματα έχουν έρθει στο φως, με σημαντικότερο ένα ακέφαλο γυναικείο άγαλμα του 2ου μ.Χ. αιώνα, που βρέθηκε το 1865 και μεταφέρθηκε στο Βρετανικό Μουσείο. Σε αυτό τον τόπο θεωρείται επίσης ότι ναυάγησε ο Απόστολος Παύλος. Το νησί γνώρισε τη μεγαλύτερη άνθηση κατά τους βυζαντινούς χρόνους, όταν ήταν ένα από τα ορμητήρια του φοβερού πειρατή Μπαρμπαρόσα.

Σήμερα στη Γαύδο υπάρχουν πέντε οικισμοί που φιλοξενούν τους 50 περίπου μόνιμους κατοίκους. Η ηλεκτροδότηση γίνεται με αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, γι' αυτό και είναι απαραίτητο να πάρετε μαζί σας ένα φακό. Η βασική τουριστική υποδομή του νησιού συγκεντρώνεται στο Σαρακήνικο, όπου θα βρείτε αρκετά δωμάτια, καθώς και ταβέρνες με φρέσκο ψάρι. Από εκεί η πρόσβαση στις πανέμορφες παραλίες του Αϊ-Γιάννη και του Λαυρακά στα βορειοδυτικά είναι εφικτή ακόμα και με τα πόδια. Ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος οδηγεί στον οικισμό Καστρί, την πρωτεύουσα του νησιού, στην οποία λειτουργούν αγροτικό ιατρείο και σχολείο.

Ακολουθώντας το δρόμο προς τα δυτικά θα φτάσετε στο φάρο -σήμα κατατεθέν της Γαύδου-, που βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η θέα από το φάρο στο Λιβυκό πέλαγος είναι μοναδική. Συνεχίζοντας για λίγο ακόμα θα φτάσετε στον όμορφο οικισμό Άμπελος. Στα νότια του νησιού θα συναντήσετε τον αξιοσημείωτο για την αρχιτεκτονική του οικισμό Βατσιανά, όπου η πέτρα αφομοιώνεται πλήρως με το περιβάλλον. Ο παπάς θα σας ανοίξει το Λαογραφικό Μουσείο για να δείτε παραδοσιακά σκεύη και εργαλεία.

Από τα Βατσιανά αξίζει να περπατήσετε ως το ακρωτήριο Τρυπητή, για να κολυμπήσετε στην πανέμορφη παραλία και να φωτογραφηθείτε πάνω στη γιγάντια καρέκλα που έχει στηθεί εκεί και σηματοδοτεί το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας νερό, γιατί δεν υπάρχουν στο σημείο αυτό σπίτια ή ταβέρνες και ο ήλιος καίει αλύπητα.

Πηγή: Περιοδικό RAM

gav2Το λιμάνι της Γαύδου
gav3Η παραλία του Αγ. Ιωάννη
Διαβάστηκε 1376 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Θέρισσος Χανιά. Το διαμάντι της Κρήτης »