Χανιά. Το διαμάντι της Κρήτης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στον επισκέπτη της πόλης των Χανίων προτείνουμε μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο, μια περιήγηση στα σταυροδρόμια και τα καλντερίμια των πολιτισμών, με αφετηρία το κεντρικότερο σημείο των Χανίων, τη Δημοτική Αγορά, που εγκαινιάστηκε το 1913, χτισμένη πάνω στον ισοπεδωμένο βενετσιάνικο προμαχώνα Piatta Forma. Πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπές οικοδόμημα σταυροειδούς τύπου που στεγάζει 76 μαγαζιά, στα οποία μπορεί κανείς να βρει το σύνολο σχεδόν της χανιώτικης παραγωγής.

Κατεβαίνοντας τα δυτικά σκαλοπάτια της Αγοράς βρισκόμαστε στον εμπορικό δρόμο Μουσούρων, στη συνοικία του Κάτωλα. Ακολουθώντας την οδό Μουσούρων προς βορρά, ο επισκέπτης στρίβει αριστερά για να βρεθεί στον πεζόδρομο της οδού Σκρύδλοφ, στα "Στιβανάδικα", έναν από τους πιο τουριστικούς δρόμους των Χανίων. Ο πεζόδρομος συμβάλλει με την οδό Χάληδων, που στην αρχή της φιλοξενεί τα κτήρια του ιστορικού Φοιτητικού Συλλόγου "Χρυσόστομος" και της Δημοτικής Πινακοθήκης. Ο γραφικός αυτός δρόμος οδηγεί κατηφορικά στην παλαιά πόλη και το λιμάνι, περνώντας μπροστά από την πλατεία της Μητροπόλεως, με τον επιβλητικό Ναό των Εισοδίων, την Καθολική Εκκλησία των Χανίων και το ναό του Αγίου Φραγκίσκου που στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο. Στο τέλος της οδού Χάληδων, στρίβοντας στον οδό Καραολή Δημητρίου, περνάμε μπροστά από τα βυζαντινά τείχη της Κυδωνίας, όπου έχουν ενσωματωθεί υλικά από προγενέστερες εποχές.

Μέσα από την πύλη του βυζαντινού τείχους και την οδό Κατρέ ανεβαίνουμε στην οδό Κανεβάρο. Βρισκόμαστε πλέον στο κέντρο της οχυρωμένης ακρόπολης και μπορούμε να επισκεφτούμε τον ανασκαμμένο μινωικό οικισμό. Συνεχίζοντας την Κανεβάρο στρίβουμε αριστερά στην οδό Αγίου Μάρκου, όπου είναι ακόμη ορατά τα κατάλοιπα στοάς της ενετικής Μονής και του Ναού της Santa Maria dei Miracoli (1615). Φτάνοντας στην άκρη της ακρόπολης του Καστελιού, απλώνεται μπροστά μας το μοναδικό βενετσιάνικο λιμάνι των Χανίων με τις δύο συστάδες ενετικών νεωρίων (14ος-16ος αι.) στα ανατολικά και το λεγόμενο Μεγάλο Αρσενάλι μπροστά στα πόδια μας.

Κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια στο τέλος της οδού Αγίου Μάρκου, ο επισκέπτης φτάνει στην Ακτή Ενώσεως, δίπλα στο Μεγάλο Αρσενάλι, το οποίο αναστηλωμένο σήμερα φιλοξενεί το εκθεσιακό και συνεδριακό χώρο του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, και πάνω στην προβλήτα του ενετικού λιμανιού. Ο μακρύς λιμενοβραχίονας διακόπτεται από το μικρό φρούριο San Nicolo και καταλήγει στον ενετικό φάρο, ο οποίος κατά την τουρκοκρατία επισκευάστηκε και έλαβε το σχήμα του μιναρέ.

Ακολουθώντας την πορεία προς δυτικά ο επισκέπτης βλέπει να απλώνεται μπροστά του το λιμάνι των Χανίων με την βενετσιάνικη φυσιογνωμία των κτιρίων του, γεμάτο χρώματα και σχήματα. Διασχίζοντας την Ακτή Τομπάζη, θα περάσει μπροστά από το μουσουλμανικό τέμενος, το Τζαμί του Κιουτσούκ Χασάν (1645) και θα βρεθεί στην Πλατεία Συντριβανιού, συναντώντας ξανά την οδό Χάληδων. Αν συνεχίσει παραθαλάσσια την βόλτα του κατά μήκος της Ακτής Κουντουριώτη, θα βρει κάθε λογής μαγαζιά για φαγητό και καφέ και θα φτάσει στη δυτική άκρη του λιμανιού, όπου ορθώνεται το φρούριο Φιρκάς. Εκεί, την 1η Δεκεμβρίου 1913 υψώθηκε επίσημα η Ελληνική Σημαία για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Μέσα στο φρούριο στεγάζεται το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και η Ιστορική Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης.

Ακολουθώντας περιμετρικά το φρούριο, ο επισκέπτης θα ανηφορίσει την οδό Θεοτοκοπούλου και θα δει αριστερά του το ναό του San Salvatore (15ος - 17ος αι.) που φιλοξενεί τη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων. Από'κει ξεκινά η γραφική συνοικία του Τοπανά, όπως ονομάστηκε από την ενετική πυριτιδαποθήκη που υπήρχε εκεί (top hane στα τούρκικα), όπου θα θαυμάσει την βενετσιάνικη και τούρκικη αρχιτεκτονική μέσα στα στενά σοκάκια. Στο τέλος της οδού Θεοτοκοπούλου θα κατηφορίσει την οδό Δούκα και θα βρεθεί στο κέντρο της αριστοκρατικής συνοικίας της βενετσιάνικης πόλης. Εκεί θα θαυμάσει τα τεράστια αριστοκρατικά σπίτια των Βενετσιάνων και αργότερα Τούρκων ευγενών, τα θαυμάσιας αρχιτεκτονικής κτήρια της οδού Θεοφάνους, που σήμερα έχουν αναστηλωθεί και χρησιμοποιούνται ως ξενώνες. Ξεχωριστό είναι το Palazzo της οικογένειας Renier, στην οδό Μόσχων, χτισμένο τον 15ο αι. με το μικρό οικογενειακό παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου και την εντυπωσιακή είσοδο με τη λατινική επιγραφή και το οικόσημο της οικογένειας.

Συνεχίζοντας την κατάβαση στην οδό Ζαμπελίου, ο επισκέπτης αφήνει στα δεξιά του την Οβριακή, την παλιά δηλαδή Εβραϊκή συνοικία, με την ανακαινισμένη, μοναδική για την Κρήτη Εβραϊκή Συναγωγή και εξακολουθεί να θαυμάζει δημόσια και ιδιωτικά κτήρια από την περίοδο της Ενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας, ανάμεσα στα οποία και ένα τούρκικο χαμάμ.

Η οδός Κονδυλάκη, δρόμος με ιδιαίτερο τουριστικό χρώμα, διασταυρώνεται με την οδό Ζαμπελίου και οδηγεί τον επισκέπτη προς το εσωτερικό της παλιάς πόλης. Παίρνοντας μια τελευταία γεύση του χαρακτήρα της μεσαιωνικής πόλης φτάνει κάτω από τον επιπρομαχώνα Schiavo, απ' όπου μέσω της μικρής και πολύ όμορφης πλατείας της οδού Φ. Πόρτου θα ξαναβρεθεί στον οδό Χάληδων, στο ύψος των Στιβανάδικων.

Ανατολικότερα του λιμανιού ο επισκέπτης θα συναντήσει την ιστορική πλατεία της Σπλάντζιας, όπου θα δει το Ναό του Αγίου Νικολάου (1204) με τον τούρκικο μιναρέ και τον αναγεννησιακό ναό του Αγίου Ρόκκου (1630). Γύρω από την πλατεία εκτείνονται γειτονιές με έντονο τουρκικό ύφος.

Πέρα από το ιστορικό και τουριστικό κέντρο των Χανίων και εκτός των τειχών της παλιάς πόλης, μπορεί να επισκεφτεί κανείς την ιστορική συνοικία της Χαλέπας με τα αρχοντικά του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα και τα Ταμπακαριά. Εκεί θα δει κανείς το Παλάτι του Πρίγκιπα Γεωργίου και το σπίτι του Ελευθέριου Βενιζέλου, που σήμερα φιλοξενεί το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος", με τον ανδριάντα του στημένο στην ομώνυμη πλατεία, τη Γαλλική Σχολή (1860), τη ρώσικη εκκλησία της Αγίας Μαγδαληνής και την εκκλησία της Ευαγγελίστριας.

Επιστρέφοντας από την Χαλέπα προς την πόλη και από τα έργα των νεότερων χρόνων αξίζει κανείς να δει την κυκλική πλατεία Ελευθερίας, με το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στο κέντρο απέναντι από το Μέγαρο της Νομαρχίας (και των Δικαστηρίων) εξαιρετικό δείγμα τούρκικης αρχιτεκτονικής. Στην οδό Δημοκρατίας, τέλος, βρίσκονται το Δεσποτικό και το Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, οι παλαιοί Ιταλοί Στρατώνες, το δημοτικό ρολόι, ο Δημοτικός Κήπος και οι εγκαταστάσεις του Δημοτικού Σταδίου Χανίων.

Η όμορφη πόλη των Χανίων κερδίζει επάξια λοιπόν τον τίτλο του διαμαντιού της Κρήτης, αφού συνταιριάζει με τρόπο μοναδικό κάθε παλιό με όλα τα νεότερα. Το θρυλικό μινωικό μεγαλείο με τη βενετσιάνικη πνευματικότητα, την τουρκική απλότητα με τον κλασικιστικό πλούτο, τη μεσαιωνική ομορφιά με τη σύγχρονη μεγαλοπρέπεια, το λιτό αρχιτεκτονικό ύφος με την πολύπλοκη σύνθεση.

Πηγή: Τουριστικός Οδηγός Νομού Χανίων - Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής Νομού Χανίων

Διαβάστηκε 1130 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Γαύδος Βρύσες- Ασκύφου – Χώρα Σφακίων »