Φαράγγι Αγίας Ειρήνης - Τεμένια - Σούγια

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ενδιαφέρουσα διαδρομή, προς το Λιβυκό Πέλαγος. Διασχίζει περιοχή με εναλλασσόμενο τοπίο, στους δυτικούς πρόποδες των Λευκών Ορέων. Έξοδος από Χανιά προς Νότο μέχρι τον Αλικιανό απ’ όπου διασχίζοντας πορτοκαλεώνες φθάνουμε στο χωριό Σκινές. Την άνοιξη γιορτάζεται εδώ η γιορτή του Πορτοκαλιού. Συνεχίζοντας τον ανηφορικό δρόμο, φθάνουμε στα Νέα Ρούματα (26ο χλμ, υψομ.320μ.) . Αφού περάσουμε το χωριό Πρασές (υψομ.480μ.), στο 38ο χλμ διακλάδωση αριστερά σε δύσκολο χωματόδρομο (15 χλμ) οδηγεί από άγριο, αλλά επιβλητικό τοπίο στο οροπέδιο του Ομαλού

diad4

Ο δρόμος της Σούγιας συνεχίζει για την Αγία Ειρήνη 44 χλμ (υψομ.700μ.) στις όχθες του ομώνυμου χειμάρρου. Από εδώ αρχίζει το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης μήκους 8 χλμ.. Περνώντας από τα χωριά Επανοχώρι και Καμπανός φθάνουμε στο χωριό Ροδοβάνι. Ανατολικά του χωριού (στην είσοδο), στο λόφο Κεφάλα, ήταν χτισμένη η αρχαία πόλη-κράτος Έλυρος. Κατά την α΄ περίοδο της Βυζαντινής εποχής η πόλη ήταν έδρα επισκόπου, αλλά την κατέστρεψαν οι Σαρακηνοί. Εντυπωσιακό άγαλμα φιλοσόφου από την Έλυρο βρίσκεται στο μουσείο Χανίων.

temeniaΤεμένια

Στο 62,5ο χλμ στο χωριό Τεμένια, διακλάδωση δεξιά συναντάει στην Κάνδανο το δρόμο Χανιά-Παλαιόχωρα. Αριστερά από τα Τεμένια ο δρόμος συνεχίζει προς Σούγια.

Δύο χλμ πριν τη Σούγια, χωματόδρομος οδηγεί στο Κουστογέρακο, όπου στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου έγινε μεγάλη μάχη, μεταξύ ανταρτών και Γερμανών την ώρα που οι τελευταίοι τουφέκιζαν τις γυναίκες του χωριού στην πλατεία.

sougiaΣούγια

Η Σούγια μικρό χωριό με ωραία αμμουδιά διαθέτει μικρό ξενοδοχείο και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Εδώ υπήρξε η αρχαία πόλη Συία, επίνειο της Ελύρου. Αρκετά ρωμαϊκά ερείπια (θέρμες, τμήματα του αρχαίου υδραγωγείου, σπίτια και καμαροσκέπαστοι τάφοι) στέκουν ακόμη κυρίως ανατολικά του σουγιανού ποταμού. Στη δυτική άκρη του οικισμού η σύγχρονη εκκλησία έχει χτιστεί πάνω στα θεμέλια παλαιοχριστιανικής, βασιλικής 6ο αι. μ.Χ. με θαυμάσιο ψηφιδωτό δάπεδο

. Για τον επισκέπτη που αγαπά την πεζοπορία, τη φύση και την αρχαιότητα δυτικότερα της Σούγιας υπάρχει μία έκπληξη: η αρχαία Λυσσός. Τοπίο ειδυλλιακό, καταπράσινο, με μοναδικό κάτοικο τον φύλακα, που σας οδηγεί στο μικρό δωρικό ναό του Ασκληπιού, στο αρχαίο θέατρο, στους καμαροσκέπαστους τάφους.

lissosΛισσός

asklipieioΤο Ασκληπιείο

Διαβάστηκε 1305 φορές