Φακωθιανά 2

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η κατασκευή του μεγαλοπρεπούς ναού της Ευαγγελίστριας στη Χαλέπα ήταν το αποτέλεσμα ομαδικής θέλησης και προσπάθειας. Αφορμή για την οικοδόμηση του, ήταν αφενός η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της γειτονιάς και αφετέρου ο ανταγωνισμός με τις υπόλοιπες συνοικίες της πόλης για το ποιος θα έχει την ωραιότερη και μεγαλύτερη εκκλησία. Όπως είχαμε αναφέρει και στο προηγούμενο, η Κρητική Πολιτεία παραχώρησε για το σκοπό αυτό τους παλιούς στάβλους του τουρκικού ιππικού, δεν υπήρχαν όμως χρήματα για την οικοδόμηση. Έτσι, αρχικά μ' ένα περιφερόμενο κουμπαρά και αργότερα με εράνους, λαχεία και διάφορες δωρεές, συγκεντρώθηκαν τα πρώτα χρήματα. Ο μηχανικός του δημοσίου Μιλτιάδης Μυλωνάς δωρίζει τα απαιτούμενα σχέδια και στις 8 Οκτωβρίου 1908, σχεδόν ταυτόχρονα μα τον Αγ. Κωνσταντίνο στη Νέα Χώρα, θεμελιώνεται ο ναός παρουσία του Αλέξανδρου Ζαΐμη.


Φωτογραφία του Κρούγερ της δεκαετίας του 1890, βλέπουμε το χώρο των Φακωθιανών όπως ήταν τότε. Ο περιφραγμένος χώρος αντιστοιχεί μα την Ευαγγελίστρια και τα διπλανά της κτήρια και είναι οι στάβλοι του τουρκικού ιππικού. Διακρίνεται το σπίτι του Βενιζέλου και στο βάθος η παλιά πόλη.

 

Η ανέγερση, προχώρησε ως τη στέψη της πρόσοψης (οι τέσσερις τοίχοι). Έμεναν όμως να γίνουν τα δυσκολότερα και πιο δαπανηρά τμήματα, ο τρούλος, τα καμπαναριά και ο εσωτερικός εξοπλισμός και διάκοσμος. Τότε σκέφτηκαν να επεκτείνουν τους εράνους στο εξωτερικό, κυρίως στις Ορθόδοξες χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική, όπου είχαν αρχίσει σιγά- σιγά να ριζώνουν οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες. Ο Χαλεπιανός Γεώργιος Παπαδογιαννάκης, ανέλαβε να πραγματοποιήσει αυτό το στόχο και αφού εφοδιάστηκε με τα κατάλληλα χαρτιά, ξεκίνησε για την Πόλη, τη Ρουμανία, τη Ρωσία κλπ. Τα αποτελέσματα υπερβήκαντα προσδοκώμενα. Όχι μόνοταχρήματα, μα και ωραιότατα εκκλησιαστικά είδη, όπως τον κεντρικό πολυέλαιο, τη μεγάλη καμπάνα, τον επιτάφιο και άλλα, έφερε μαζί του ο Παπαδογιαννάκης, κυρίως από τη Ρωσία. Η μελέτη και η επίβλεψη της κατασκευής του τρούλου και των καμπαναριών ανατέθηκε στο μηχανικό Ν. Λογοθέτη, που είχε μετεκπαιδευτεί στη Γερμανία. Μονόφθαλμος και με κακή εμφάνιση, υπήρξε ωστόσο δαιμόνιος και πανέξυπνος και κατόρθωσε να υποκλέψει από τους Γερμανούς την τέχνη του μπετόν αρμέ, που την εποχή εκείνη ήταν ένα εντελώς νέο υλικό. Στην κατασκευή του τρούλου και των καμπαναριών, αποδείχτηκε άφθαστος. Δε δίσταζε για την παραμικρή παρέκκλιση να γκρεμίζει και να βάζει τους εργάτες να ξαναχτίζουν. Τα καμπαναριά και ο τρούλος της Ευαγγελίστριας ήταν τα πρώτα έργα που έγιναν στην Κρήτη με την τεχνική του μπετόν αρμέ. Ο Παπαδογιαννάκης συνέχισε τους εράνους στην Αμερική, απ' όπου και έστειλε άφθονα χρήματα για τη συνέχιση και αποπεράτωση του ναού, του οποίου τα εγκαίνια έγιναν στις 12 Αυγούστου 1923, από τον επίσκοπο Χανίων Αγαθάγγελο Νινολάκη.


H ανοικοδόμηση της εκκλησίας βρίσκεται σε εξέλιξη. Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί το 1912 και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η υπόθεση των εράνων του εξωτερικού και της κατασκευής του τρούλου (προηγήθηκε των καμπαναριών). Ακόμα κι έτσι, η αρχιτεκτονική του ναού ήταν μνημειώδης (αρχείο εφημερίδας "Χανιώτικα νέα") .

 

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές της δεκαετίας του '90, πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες εργασίες ανακατασκευής του τρούλου και των καμπαναριών της εκκλησίας που παρουσίαζαν προβλήματα λόγω της κατασκευής τους. Δυστυχώς, ο τρούλος έχασε μέρος της παλιάς του εμφάνισης με τις έντονες νευρώσεις, που αποτελούσαν συνέχεια των εντυπωσιακών πεσσών στην περιφέρεια του τύμπανου του. Τα καμπαναριά ανακατασκευάστηκαν με πιστότητα. Νέο κτήριο, ταιριαστό με το ύφος του ναού, προστέθηκε ανατολικά από το ιερό (Πνευματικό κέντρο) κτίστηκαν όμως τριγύρω και συνεχίζουν να κτίζονται μεγάλα και πολυώροφα κτήρια, που ελπίζω να μην «καταπιούν»με τον όγκο τους τον μεγαλοπρεπή ναό. Η μικρή πλατεία μπροστά του, χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη μικρών σε όγκο παραδοσιακών κτηρίων (παλιότερων της εκκλησίας), που με χαρά μου είδα πρόσφατα ένα απ' αυτά να γίνεται αντικείμενο προσεκτικής αποκατάστασης.


Kαρτ ποστάλ του 1950, η περιοχή των Φακωθιανών (και η γειτονική των Μαραγκουδιανών) όπως ήταν τότε, χωρίς την παρουσία ογκωδών κτηρίων.

Χανιώτικα Νέα - Mανώλης Μανούσακας

Διαβάστηκε 1195 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αγία Κυριακή Το Αγροκήπιο »