Αμπεριά, μέρος 2ο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το όνομα της συνοικίας οφείλεται σε μια γιγάντια αμπεριά (γαζία) που υπήρχε απέναντι από το σπίτι του Γεωργαράκη ή Ανδρουλάκη στο πάνω μέρος της οδού Κροκίδα. Στον ίδιο δρόμο, λίγο παρακάτω και στον κάθετο της (Δημ. Βερναδάκη), σώζονται δυο πυργόμορφα σπίτια της δεκαετίας του 1920, που είχε χτίσει ο Μπάμιας, ο δωρητής του οικοπέδου του νοσοκομείου. Στο πρώτο γίνονται σοβαρές εργασίες αποκατάστασης.

ampΗ οδός Ι. Σφακιανάκη με τα Δικαστήρια στο βάθος. Σε πρώτο πλάνο η οικία Λιγκούνη που έχει μόλις τελειώσει, με τις αρχικές νεοκλασικές διακοσμήσεις της από τραβηχτό σοβά και χωρίς βεράντα. Πίσω της διακρίνεται η οικία Φερλάτσο, το σημερινό Ιστορικό Αρχείο, ενώ απέναντι σε πρώτο πλάνο βοηθητικές εγκαταστάσεις του ιταλικού στρατώνα (εκεί που σήμερα βρίσκεται η πολυκατοικία των αξιωματικών) και η "χωράφα", λαχανόκηπος που έγινε οικόπεδο και η οικία Φούμη απέναντι από τα Δικαστήρια.

Το τουρκικό κτήριο, με τις όμορφες καντουνάδες, ανήκε στον τουρκοκρητικό Αχμέτ Ντολμαζαδέ και, όπως συνήθως, περιβαλλόταν από κτηματική έκταση, βοηθητικά κτήρια και ψηλή μάντρα γύρω γύρω, που το προστάτευε από τα αδιάκριτα βλέμματα. Εσωτερικά διέθετε χαμάμ, τα καζάνια του οποίου βρίσκονταν στο υπόγειο. Στην κορυφή της στέγης είχε μια ημισέληνο που χρησίμευε για ανεμοδείκτης όπως και ο τσίγκινος κόκορας στη σκεπή του γειτονικού σπιτιού που ανήκε στην οικογένεια Πρωτοπαπαδάκη. Ο ανεμοδείκτης του σπιτιού Πρωτοπαπαδάκη λειτουργεί ακόμα άψογα, ενώ των Χουλιόπουλων καταστράφηκε το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το υπόλοιπο κτήριο γκρεμίστηκε τα τέλη της δεκαετίας του'80.

Ο πατέρας του Ντολμαζαδέ, Αγά Ντολμάς, που έμενε πίσω από το σημερινό ιερό της εκκλησίας των Εισοδίων (Γριμάρτυρης) ήταν ο άνθρωπος που αντέδρασε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στο κτίσιμο της εκκλησίας, εμποδίζοντας τους μαστόρους. Τελικά όμως συμβιβάστηκε.

Χανιώτικα Νέα - Διαδρομές - Μανώλης Μανούσακας

Διαβάστηκε 858 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μπόλαρη Αμπεριά - Παλιό Νοσοκομείο »