Αμπεριά - Παλιό Νοσοκομείο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Συνεχίζοντας την περιδιάβαση στην Αμπεριά, θα σταθούμε σ’ ένα ενδιαφέρον κτίσμα που βρισκόταν στην οδό Κροκίδα 46. Πρόκειται για το σπίτι του «αρχιτέκτονα» πρωτομάστορα Γ. Γεωργαράκη, ένα μικρό κομψοτέχνημα λιθοξοϊκής, που κατεδαφίστηκε άδοξα πριν 15 περίπου χρόνια. Ο Γεωργαράκης, ικανότατος αρχιτεχνίτης λιθοξόος, έκτισε αρκετές εκκλησίες κυρίως στην περιοχή του Αποκόρωνα, μετά τη διακήρυξη της ισότητας των εθνοτήτων (Χάττι Χουμαγιουν).

ampnos
Μία όψη του παλιού νοσοκομείου

Γνωστό έργο του είναι και η μνημειακή κρήνη, που έκτισε το Σεπτέμβριο του 1884 στην είσοδο του φρουρίου Ιτζεδίν στο Καλάμι, όπου αναφέρει το όνομα και την ιδιότητα του σε κτητορική ανάγλυφη επιγραφή. Το σπίτι του, ισόγειο με ημιυπόγειο, κτίσμα του τέλους του 19ου αιώνα, κοσμούνταν από δείγματα της εξαιρετικής του τέχνης. Η μορφή του δείχνει ότι επρόκειτο να κατασκευαστεί και όροφος, δεν πρόφτασε όμως να ολοκληρωθεί ούτε το τελείωμα της στέψης του ισογείου και η μνημειακή είσοδος στην πρόσοψη μεταβλήθηκε σε παράθυρο. Η είσοδος αυτή, που πλαισιωνόταν από δυο μαρμάρινες ιωνικές κολώνες και τελείωνε σε αψίδα, κοσμούνταν από ένα ανάγλυφο λέοντα αριστερά και ένα θυρεό, στον τύπο του οικοσήμου δεξιά. Τα δυο συμμετρικά παράθυρα όπως και οι γωνιές της πρόσοψης, ήταν φτιαγμένα από γωνιόλιθους, πολύ επιμελημένης κατασκευής που θυμίζουν μπαρόκ πρότυπα. Στο κλειδί στα ανώφλια των παράθυρων, είχε σκαλίσει από ένα μικρότερο θυρεό. Γείσο στη στέψη της πρόσοψης δεν είχε προλάβει να φτιάξει. Μνημειακή ήταν επίσης και η μισοτελειωμένη πόρτα που οδηγούσε στη βόρεια αυλή.

Το παλιό νοσοκομείο, βορειοδυτικά από το σπίτι του Γεωργαράκη, κτίστηκε τη δεκαετία του 1950, στη θέση του παλιότερου νεοκλασικού, που είχε κτιστεί το 1904-1905 από τον πρίγκιπα Γεώργιο.

Tο 1857 ο Βελή πασάς, δώρισε στην πόλη το κτήριο που είχε αγοράσει στην πλατεία του Σαντριβανιου, γνωστότερο σαν παλιό Δημαρχείο. Το νοσοκομείο αυτό, με υποτυπώδη εξοπλισμό, λειτουργούσε στους δυο από τους τέσσερις ορόφους του κτηρίου, ενώ στους άλλους δυο στεγαζόταν το Δημαρχείο. Το νοσοκομείο αυτό λεγόταν πολιτικό, μια και το στρατιωτικό στεγαζόταν στην περιοχή Τζετζάερ Κολου, εκεί που αργότερα στεγάστηκε η σχολή Χωροφυλακής. Το πολιτικό νοσοκομείο διοικούνταν από Αδελφάτο, ενώ από το 1896 την εποπτεία του πήρε ο δήμος Χανίων. Το ακατάλληλο του κτηρίου, επέβαλλε τη μεταφορά του και το 1900 ο Πρίγκιπας δώρισε 31.000 δρχ για την ανέγερση νέου. Ο Φωκίων Αντωνιάδης κληροδότησε 30.000 δρχ, επίσης, και το οικόπεδο βρέθηκε στην οδό Δραγούμη στην Αμπεριά και δωρήθηκε από τον ιδιοκτήτη του, που ονομαζόταν Μπάμιας. Δωρεές έγιναν ακόμη από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον τσάρο της Ρωσίας, το ναύαρχο Κουντουριώτη και άλλους. Το κτήριο παραδόθηκε από τον πρίγκιπα Γεώργιο στο δήμο Χανίων στις 12 Φεβρουαρίου 1905 και είχε δυναμικότητα 40 κλινών.

Στο Σαντριβάνι, το νοσοκομείο λειτουργούσε με χειρουργικό και παθολογικό τμήμα, όπως το παράρτημα αφροδισίων νοσημάτων και απασχολούσε τέσσερις γιατρούς και δεκατέσσερα άτομα νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Στη νέα θέση, το 1928 δημιουργείται μικροβιολογικό τμήμα και το 1932 μαιευτικό. Αδιανόητη η σύγκριση με το σήμερα, με τις εκατοντάδες κλίνες και τα τμήματα που με πολλά, έστω, προβλήματα λειτουργούν στο νέο νοσοκομείο.

Χανιώτικα Νέα - Διαδρομές - Μανώλης Μανούσακας

Διαβάστηκε 1285 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αμπεριά, μέρος 2ο Αμπεριά »