Οδός Τζανακάκη, μέρος 2ο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Αγροτική Τράπεζα είναι σήμερα ένα στολίδι της πόλης, το ωραιότερο νεοκλασικό από αυτά που σώζονται στην οδό Τζανακάκη. Κτίστηκε το 1912, από τον εργολάβο Γ. Κασιμάτη για κατοικία του, σε σχέδιο του Μιχ. Σαββάκη. Πριν τελειώσει όμως, αγοράστηκε από το Κοινωφελές Ταμείο της Κρητικής Πολιτείας (που συγχωνεύτηκε αργότερα με την Αγροτική Τράπεζα) για να χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση του. Οι αναγκαίες μετατροπές έγιναν από τον ίδιο μηχανικό (Μιχ. Σαββάκη). Ο Γ. Κασιμάτης εκτός των άλλων, έκτισε και το τελωνείο στο παλιό λιμάνι.

agrΤο μέγαρο της Αγροτικής Τράπεζας το 1976, πριν τις πρόσφατες (δυστυχώς με πλαστικό χρώμα) επισκευές. ΑκριΒώς πίσω του διακρίνεται το μικρό διώροφο νεοκλασικό κτήριο του γατρού Κοκκινάκη (με οθωμανικές επιρροές), που το 1978 γκρεμίστηκε γα να κτιστεί στη θέση του μια μίζερη πολυκατοικία.

Το κτήριο του Κοινωφελούς Ταμείου, είναι κτισμένο σε καθαρό νεοκλασικό ρυθμό με τονισμένο τον άξονα της πρόσοψης, στο ισόγειο με διπλούς πεσσούς και επίκρανα και στον όροφο με ένα εντυπωσιακό «ναό-σχημο» εξώστη, που συνδυάζει ιωνικούς κίονες με δωρικούς πεσσούς και αέτωμα. Στο εσωτερικό του κτηρίου υπάρχουν επίσης δύο ιωνικοί μαρμάρινοι κίονες. Τη δεκαετία του '30, το κτήριο επεκτάθηκε στα νότια. Το σπίτι του δουλευτή Γ. Πανηγυράκη Βρίσκεται ακριΒώς μετά και είναι για διώροφο νεοκλασικό με λιτή πρόσοψη. Το εντυπωσιακότερο στοιχείο του, είναι η κύρια είσοδος στην αυλή, με στιβαρές λιθόγλυπτες πέτρινες παραστάδες (σε στυλ μπαρόκ) και σιδερένια πόρτα με χαρακτηριστικό κιγκλίδωμα. Κτίσμα και αυτό του Μιχ. Σαδδάκη, έμεινε για πολλά χρόνια εγκαταλειμένο, στέγη διαφόρων υπόπτων ατόμων (αποκορύφωμα ήταν ένας φόνος πριν μερικά χρόνια) και σήμερα υπό ανακατασκευή. Ο Γ. Πανηγυράκης ήταν δουλευτής και γερουσιαστής.

Πολυκατοικίες έχουν καταλάβει το χώρο του επόμενου νεοκλασικού κτηρίου (που είχε ερειπωθεί από τους βομβαρδισμούς) ενώ αμέσως μετά, στο ξεκίνημα της οδού Τζανακάκη, η προσοχή μας εστιάζεται στο μέγαρο της Τράπεζας Κύπρου.

Το κτήριο κτίστηκε γύρω στα 1904 από τον έμπορο Νικ. Κουφάκη γα κατοικία του, σε σχέδιο Α. Μουντάκη και με εργολάβους τους αδελφούς Κυδωνάκη. Το σπίτι, διώροφη μονοκατοικία με χαρακτηριστική λίθινη βάση από πελεκητούς γωνιόλιθους και μαρμάρινη είσοδο και εξώστη, χρησίμευσε για κατοικία της κόρης του Κουφάκη, της ονομαστής «πριγκίπισσας των πετρελαίων», Μαρίκας Κουφάκη-Ανεμογιάννη, που πέθανε σε νεαρή ηλικία. Αργότερα περιήλθε στην ιδιοκτησία του Θεόδωρου Φορ-τσάκη, του οποίου την οικογένεια σημάδεψε επίσης ο πρόωρος χαμός κάποιων μελών της, για να καταλήξει μισοκατεστραμμένο, μετά από μια απόπειρα κατεδάφισης το 1985, στην ιδιοκτησία της Τράπεζας Κύπρου.

Η ασφαλώς επαινετή προσπάθεια της Τράπεζας για ανακατασκευή και αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου, προκειμένου να στεγάσει το υποκατάστημα της στα Χανιά, σκόνταψε δυστυχώς στις «λεπτομέρειες». Κατ' αρχήν «κουρεύτηκαν» (με το κομπρεσέρ...) όλα τα σωζόμενα λίθινα στοιχεία του κτηρίου (δάση, γωνίες, αυλόγυρος), γα να σκεπαστούν με πλάκες λευκόγκριζου μαρμάρου, σε σχήμα περίπου όμοιο με τα αρχικά, που όμως σαν πέτρινα ήταν πιο «ζεστά» και Βέβαια πιο αυθεντικά.

Χανιώτικα Νέα - Διαδρομές - Μανώλης Μανούσακας

Διαβάστηκε 750 φορές