Μέγαρο Θ. Μανούσακα, Μ. Μανουσάκη

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο Θεόδωρος Μανουσακας, ήταν ένας από τους σημαντικότερους εργολάβους της Κρητικής πολιτείας. Το σπίτι του το έκτισε το 1900, στο δρόμο του Περιπάτου μαζί με το δίδυμο του που ανήκε στο Μανουσο Μανουσάκη. Το συγκρότημα των δυο σπιτιών, ήταν το εντυπωσιακότερο αστικό μέγαρο της νέας πόλης των Χανίων, αγγίζοντας το επίπεδο των «petit palais».

manouΤο κτήριο όπως ήταν το 1976 με τη γδαρμένη πρόσοψη του ορόφου, από τις βόμβες του β' Παγκοσμίου πολέμου.

Το οικόπεδο (1.412 τ.μ.), αγοράστηκε το 1998 από το Μεχμέτ Μπελήγ Βέη Αγαζαδέ και το κάθε οικοδόμημα χωρίστηκε σε δύο ανεξάρτητες κατοικίες με χωριστή είσοδο (ισόγειο - όροφος). Τα δύο οικοδομήματα (4 κατοικίες), ήταν απόλυτα συμμετρικά μεταξύ τους, όχι μόνο στην εξωτερική εμφάνιση, αλλά γενικά στην κατασκευή. Η κάτοψη κάθε κατοικίας, χαρακτηριζόταν από ένα κεντρικό διάδρομο, με τα δωμάτια δεξιά κα αριστερά. Η δάση του κτηρίου, ήταν κατασκευασμένη από γκρίζα μαρμαρόπετρα από τον Κεφαλά Αποκαρώνου, το ίδιο οι γωνίες του ισογείου και τα κεντρικά θυρώματα. Τα μαρμάρινα φουρούσια, όπως και τα ίδια τα μεγάλα μπαλκόνια του ορόφου ήταν από Αθηναϊκό μάρμαρο (μονοκόμματο το κάθε μπαλκόνι) και τα πήλινα διακοσμητικά (ακροκέραμα, γλάστρες, αγάλματα κ.λπ.), ήρθαν από το Δηλαδέρι Αττικής. Τα ταβάνια και μέρος των τοίχων, ήταν διακοσμημένα με οροφογραφίες.

Αμέσως μετά την αποπεράτωση του, ο Μανούσακας έφυγε εθελοντής για το Μακεδόνικο Αγώνα και επέστρεψε αρκετούς μήνες αργότερα.

Με τους γερμανικούς Βομβαρδισμούς, το κτήριο υπέστη ζημιές, κυρίως στα επιχρίσματα του ορόφου, αφού η ισχυρότατη κατασκευή του δεν επέτρεψε την καταστροφή του. Γιος του Θεόδωρου ήταν ο Νίκος Μανούσακας, ηλεκτρολόγος - μηχανολόγος, μοναδικός στα Χανιά στην εποχή του, που έργο του είναι -εκτός των άλλων- τα ηλεκτρομηχανολογικά του Δημαρχείου Χανίων. Το σπίτι όμως, εκτός από κάποιες μικρές επισκευές, αφέθηκε στη μοίρα του, μέχρι που το 1985, μετά το θάνατο του έγινε μια προσπάθεια ολικής κατεδάφισης του. Είχε προηγηθεί η κατεδάφιση (1972) του τμήματος του Μ. Μανουσάκη και η ανέγερση εκεί πολυκατοικίας.

Η εξαιρετική αντοχή του σπιτιού, δεν άφησε να ολοκληρωθεί η κατεδάφιση, η οποία σταμάτησε και το σπίτι, με κατεστραμμένα ή λεηλατημένα τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά στοιχεία του, έμεινε ένα θλιβερό ερείπιο για περίπου 20 χρόνια. Τελευταία ξεκίνησαν κάποιες εργασίες ανακατασκευής του, με προσθήκη που ταιριάζει στην αρχική του μορφή και ελπίζουμε να το δούμε σύντομα να ολοκληρώνεται. Θα είναι σκόπιμο η νέα κατασκευή, εκτός από το κομμάτι της παλιάς τοιχοποιίας, να σεβαστεί όσο είναι δυνατόν την παλιά του μορφή και τις αρχιτεκτονικές του λεπτομέρειες.

Χανιώτικα Νέα - Διαδρομές - Μανώλης Μανούσακας

Διαβάστηκε 950 φορές