Παλιό Ταχυδρομείο, Ξενοδοχείο Κύπρος

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κτήρια αξιόλογα με σημαντικό ρόλο στην ιστορία της πόλης, που η καθαίρεση τους έκανε την πόλη φτωχότερη.Το παλιό ταχυδρομείο μαζί με την Τράπεζα Κρήτης, είναι οι σημαντικότερες απώλειες της νεότερης πολιτισμικής κληρονομιάς των Χανίων.

taxΤο παλιό ταχυδρομείο, γωνιά Τζανακάκη και Κ. Χιωτάκη. Τη θέση του διπλανού νεοκλασικού, έχει πάρει πολυκατοικία (1976). Στο γωνιακό πεσσό του ορόφου, ίχνη από τις ριπές των αεροπλάνων του β' παγκοσμίου πολέμου.

Το λιθογραφείο του Κουρουτάκη, που αργότερα στέγασε το ταχυδρομείο της πόλης, κτίστηκε το 1922 για να στεγάσει την κατοικία και το εργαστήριο του προαναφερόμενου λιθογράφου. Ήταν διώροφο, τα σχέδια του έγιναν από τον μηχανικό Κολλάρο και η κατασκευή του από τον εργολάβο Μποτώνη Κουράκη. Το ισόγειο, ήταν κτισμένο αποκλειστικά από πελεκητούς λίθους με τέλεια αρμογή και χρησίμευε για στέγη του λιθογραφείου, ενώ ο όροφος ήταν μικτή κατασκευή από χυτά και λίθινα μέρη και αποτελούνταν από δύο ανεξάρτητες κατοικίες. Τα ταβάνια ήταν στολισμένα με οροφογραφίες και η κατασκευή του γενικά, χαρακτηριζόταν από υψηλή ποιότητα. Όπως χαρακτηριστικά γράφει η κ. Αιμιλία Κλάδου Μπλέτσα, («Τα Χανιά έξω από τα τείχη»), «έχει να παρουσιάσει την πιο αντιπροσωπευτική χρησιμοποίηση της γυμνής πέτρας από τα κτίσματα της πόλης, έτσι που έδινε την εντύπωση του άφθαρτου, του κατασκευαστικά τέλειου».

Αργότερα χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει τις υπηρεσίες τουΤ.Τ.Τ. (Ταχυδρομείο, Τηλεγραφείο, Τηλεφωνείο). Κυρίως στέγασε για πολλά χρόνια το ταχυδρομείο, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 70. Η κατεδάφιση του, έγινε τον Οκτώβριο του 1976. Κατά την κατεδάφιση του, ο γιατρός Ανδρ. Αρχοντάκης μάζεψε μερικά λίθινα μέλη, με την ελπίδα να τα ξανασυναρμολογήσει αλλού, κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε τελικά.

Ακριβώς δίπλα, βρισκόταν ένα σχετικά μικρό διώροφο νεοκλασικό κτήριο με εξωτερική σκάλα και αμέσως μετά το παλιό ξενοδοχείο «Κύπρος».

Κτισμένο στις αρχές του 20ου αιώνα, ήταν κι αυτό ένα από τα χαρακτηριστικά νεοκλασικά του «δρόμου του περιπάτου», που ονομαζόταν τότε «Διαδόχου Κωνσταντίνου», μέχρι να μετονομαστεί σε Στρ. Τζανακάκη.

Στο ισόγειο είχε τα χαρακτηριστικά ανοίγματα με το ημικυκλικό ανώφλιο που συναντάμε και σε άλλα κτίσματα του ίδιου δρόμου και στον όροφο, τέσσερα συμμετρικά ανοίγματα και μαρμάρινο μπαλκόνι. Εσωτερικά διακοσμούνταν με οροφογραφίες, ενώ εξωτερικά με τραβηχτούς σοβάδες στα ανοίγματα. Κατεδαφίστηκε τα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Δίπλα του βρισκόταν το σπίτι του μεγαλέμπορου Κω/νου Κατζουράκη. Αρχικά μονοκατοικία, που αργότερα χωρίστηκε σε δύο ανεξάρτητες, κτίστηκε γύρω στα 1900 από τον Ιταλό εργολάβο Σεβαστιανό Πριμιτέρα, σε σχέδια του επίσης Ιταλού μηχανικού Νικ. Μαγκούζο. Η είσοδος από τη μεριά της οδού Κτιστάκη (πρώην Ρεούφ Πασά), όπως και το χαρακτηριστικό άνοιγμα του εξώστη στον όροφο, στεγάζονται με ημικυκλικό ανώφλι, ενώ μια ζωγραφιά με το θεό Ερμή σε φυσικό μέγεθος, κοσμεί το δεύτερο άνοιγμα του ορόφου, από τη μεριά της Κτιστάκη. Η κάτοψη του, χαρακτηρίζεται από αξονικό διάδρομο με τα δωμάτια δεξιά και αριστερά, ενώ τα ταβάνια του κοσμούνται με εντυπωσιακές οροφογραφίες, έργα (όπως και η ζωγραφιά του Ερμή) του κοσμηματογράφου Κω/νου Αλυγιζάκη. Είναι το μόνο από τα τέσσερα κτήρια του τετραγώνου που σώζεται και σήμερα, διατηρώντας και τον εξωτερικό του διάκοσμο μαζί με μέρος του εξωτερικού. Σήμερα στεγάζει κινέζικο εστιατόριο στον όροφο και την καφετέρια «Πολιτεία» στο ισόγειο. Στη πρόσφατη επισκευή του, αφαιρέθηκαν τα αρχικά εξωτερικά ξύλινα κουφώματα και αντικαταστάθηκαν με απλά «γαλλικού τύπου».

Χανιώτικα Νέα - Διαδρομές - Μανώλης Μανούσακας

Διαβάστηκε 676 φορές