Οδός Περιπάτου, Τράπεζα Κρήτης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η «οδός του περιπάτου», η σημερινή Στρατηγού Τζανακάκη και η επέκτασή της, η οδός Νεάρχου, είναι η είοοδος της πόλης από τη Σούδα. Ο οδικός αυτός άξονας, ήταν - και ως ένα αημείο εξακολουθεί να είναι - ο σημαντίκότερος ίσως από αρχιτεκτονική άποψη, δρόμος της εκτός των τειχών πόλης, στολισμένος με εντυπωσιακά αατικά μέγαρα. Μόλιατα η οδός Νεάρχου, που διασώζει καλύτερα το χαρακτήρα της, έγινε πρόσφατα αντικείμενα μελέτης από διακεκριμένους Χανιώτες αρχιτέκτονες, που προτείνουν την κήρυξη της σε διατηρητέα, με ειδικούς όρους δόμηοης.

trakrhH οδός Τζανακάκη, αρχές του 20ου αιώνα, από το ύψος περίπου του παλιού Ταχυδρόμείου (σήμερα κατάστημα Βουλουμπασάκη) προς την Αγορά. Δεξιά το διώροφο νεοκλασικό της Τράπεζας Κρήτης. Αριστερά, δεν έχουν ακόμα κτιστεί τα κτήρια της νότιας πλευράς του δρόμου, εκτός από το διακρινόμενο ισόγειο.

Η οδός Τζανακάκη έχει υποστεί τις μεγαλύτερες αλλοιώσεις. Το όνομα της φανερώνει , (σαν και την αντίστοιχη της «οδό εξοχών» της Θεσσαλονίκης) ήταν η βιτρίνα της νέας πόλης.

Στην είσοδο του δρόμου από την πλατεία της Αγοράς και στο σημείο ακριβώς που σήμερα βρίσκονται οι Οικονομικές Υπηρεσίες, βρίσκονταν μέχρι το 1969 το καλλιμάρμαρο νεοκλασικό μέγαρο της Τράπεζας Κρήτης. Η τράπεζα άρχισε τη λειτουργία της με τη σύστάση της Κρητικής Πολιτείας και το μέγαρο θεμελιώνεται στις 5 Αυγούστου 1902. Αρχιτέκτονας ο Αντώνης Μουντάκης, εργολάβοι οι αδερφοί Κυδωνάκη. Τα εγκαή/ια έγιναν το Μάη του 1904. Μετά την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, το μέγαροστέγασε την Εθνική Τράπεζα στο ισόγειο και το Α' Δημόσιο Ταμείο, στον όροφο για να κατεδαφιστεί από τη δικτατορία το 1969 και να χτιστεί στη θέση του το δύσμορφο κτήριο των Οικονομικών Υπηρεσιών. Σήμερα, εκτός από λίγες φωτογραφίες, τα υλικά υπολείμματα του κτηρίου είναι μερικά μαρμάρινα φουρούσια στην πλατεία ανατολικά του Δικαστικού μεγάρου, που ο Δήμος παλιότερα ήθελε να χρησιμοποιήσει σε συντριbάνι και ο θεμέλιος λίθος που βρίσκεται στην αυλή του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης.

Χανιώτικα Νέα - Διαδρομές - Μανώλης Μανούσακας

Διαβάστηκε 758 φορές