Δημοτικός Κήπος

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δημιουργήθηκε το 1870 από τον τότε Γενικό Διοικητή, Ρεουφ Πασά, στην περιοχή μιας μεγάλης συκιάς, και έγινε ο καθιερωμένος περίπατος των Χανιωτών της εποχής. Ήταν το πρώτο κοινωφελές έργο έξω από τα τείχη της παλιάς πόλης και φυτεύτηκε κυρίως με αειθαλή δέντρα και λουλούδια. Δυο αρχαία αγάλματα τοποθετήθηκαν μέσα στον κήπο, από τα οποία το ένα, μια ακέφαλη ανδρική μορφή από τα χρόνια της Ρωμαιοκρατίας, βρισκόταν εκεί μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '60.

dhmkhpΤο ιστορικό κτίσμα που παλιότερα ήταν μία μακρόστενη ισόγεια αίθουσα, καλλυμένη με δίρριχτη στέγη με κεραμίδια

Το 1889, κτίστηκε από το Σακίρ Πασά μια αίθουσα για τις δημόσιες εκδηλώσεις, που χρησίμευσε για να στεγάσει και την Κρητική Βουλή και που κατέρρευσε ξαφνικά τον Οκτώβρη του 1911. Ήδη τότε είχε ολοκληρωθεί η ανέγερση του «ιταλικού στρατώνα» και είχε διαμορφωθεί «ο δρόμος του περιπάτου» (σήμερα Τζανακάκη - Νεάρχου) και η σημερινή Ανδρέα Παπανδρέου κατά μέρος, τα οποία καθόρισαν και το σχήμα του «Μπαξέ». Μόνο ένα τμήμα του, το Βορειοδυτικό, προεκτεινόταν περισσότερο προς το βορρά και ρυμοτομήθηκε όταν η Ανδρέα Παπανδρέου (τότε Στεφάνου Δραγούμη), πήρε την τελική της διαμόρφωση. Το χειμώνα του 1918, αναθέτει ο Δήμος στο γεωπόνο του «Αγροκηπίου» Κων. Σπάη, την ανακαίνιση του Κήπου. Η εφημερίδα «Κήρυξ» της 25.2.1918 (αναδημοσίευση από το βιβλίο «Τα Χανιά έξω από τα τείχη» της Αιμ. Κλάδου - Μπλέτσα), γράφει ότι κόπηκαν και ξεριζώθηκαν τα άσχημα και γερασμένα δέντρα και “φυτεύονται νέα με ωραία φυλλωσιά και λεπτό άρωμα, κυρίως νεραντζιές, δάφνες του Απόλλωνα, ιαπωνικές σπηλιές και δένδρα Πουλιενέζι με την κατάλευκη άνθηση. Τα παλαιά σχήματα των παρτεριών καταργούνται και στη θέση τους διαγράφονται τα νέα σχήματα με τα λεβαντίνια. Το παρτέρι στην είσοδο εμπρός και δεξιά διαμορφώνεται σε πεταλούδα που κάθεται πάνω σε λουλούδι, και το μεγάλο κεντρικό παρτέρι σε σχήμα αρχαϊκού αμφορέα.

Ένας λαβύρινθος με μία μόνο είσοδο διαμορφώνεται στο δυτικό τμήμα του Κήπου, για περιπλάνηση ανάμεσα σε σκιερά δρομάκια, κάτω από περιτριγυρισμένες από φύλλα και λουλούδια καλύβες και ανάπαυση σε ένα από τα πολλά προβλεπόμενα παγκάκια, σοφά και ξεχωριστά τοποθετημένα, έτσι που το ένα να μη φαίνεται από το άλλο...”.

Χανιώτικα Νέα - Διαδρομές - Μανώλης Μανούσακας

Διαβάστηκε 787 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εθνικό Στάδιο Χανίων Προς την Αγορά »