Προς την Αγορά

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, η οδός Ελ. Βενιζέλου μετονομάστηκε σε «Κεντρική», από εχθρότητα στον μεγάλο 'Ελληνα πολιτικό, ότου οποίου το όνομα επανήλθε αμέσως μετά.

agoraΈγω από το σημερινό 7ο σχολείο

Ο ίδιος δρόμος συνεχίζοντας προς τα δυτικά και αφού περάσει το κτήριο του Γενικού Χημείου και του μουσείου Χημείας, το μοντέρνο κτήριο (δεκαετία του ’50) της πρώην κλινικής Αλυγιζάκη, που τώρα στεγάζει τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, το πρώην καφενείο «Ρέμβη», στέκι των οικοδόμων παλιότερα, όπου η Συνεταιριστική Τράπεζα κτίζει το κεντρικό της κτήριο και το εντυπωσιακό διώροφο του ακτινολόγου Μπλαζουδάκη, συναντά την προέκταση της Αγοράς. Στη γωνία ακριβώς της Ελ. Βενιζέλου με την οδό Αρχοντάκη, όπου είναι σήμερα το υποκατάστημα της Eurobank, υπήρχε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90 ένα διώροφο κτήριο μικτής κατασκευής(μπετόν-πέτρα), που στέγαζε το ξενοδοχείο Νέα Ιωνία. Ο όροφος του κτηρίου, σε απλοποιημένο νεοκλασικό ρυθμό, επιστεφόταν από τρία πήλινα αγάλματα θεοτήτων που πατούσαν σε ψηλά βάθρα, έργα του αγγειοπλάστη Στρατουδάκη. Παρά τις αρχικές συζητήσεις για να χαρακτηριστεί διατηρητέο, αφού ήταν ένα από τα χα- ρακτηριστικότερα κτίσματα της περιοχής, τελικά κατεδαφίστηκε. Απέναντι του, όπου σήμερα το ξενοδοχείο «Αστορ», υπήρχε μέχρι τη δεκαετία του '60 άλλο ένα διώροφο νεοκλασικό. Δεξιά υπήρχε παλιότερα η τάφρος, η οποία προχωρούσε προς τη «Ρεγγίνα» ανατολικά και τη Νέα Χώρα δυτικά. Ήδη από την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα, δημιουργήθηκε ένα ρήγμα στο τείχος, ένα είδος προέκτασης της σημερινής οδού Δασκαλογιάννη, το οποίο ολοκληρώθηκε την μεθεπόμενη δεκαετία με την καθαίρεση του τείχους και τη δημιουργία της οδού Νικηφόρου Φωκά.

Το 1931, με δαπάνη της 'Ελενας Βενιζέλου, κτίστηκε επίσης σε μικτή κατασκευή (μπετόν - λιθοδομή) το Ωδείο. Η αρχιτεκτονική του κτηρίου ξεφεύγει από το νεοκλασικισμό και συνδυάζει στοιχεία του Art Deco με στοιχεία του μοντερνισμού. Το ιστορικό κτήριο ανήκει στο Σύνδεσμο για τη Διάδοση των Καλών Τεχνών και η θεατρική του αίθουσα, άψογα επισκευασμένη πρόσφατα, φιλοξενεί μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Το διπλανό του κτήριο του 7ου Δημοτικού σχολείου, αρχικά κτίστηκε (η παλιά πτέρυγα), στα τέλη της δεκαετίας του ’30 σε μοντέρνο στιλ, στη θέση ενός παλιού στρατώνα. Πρόσφατα αποκαλύφτηκαν και κατά ένα μέρος αναδείχτηκαν τα ερείπια του τείχους μπροστά του.

Χανιώτικα Νέα - Διαδρομές - του Μανώλη Μανούσακα

Διαβάστηκε 750 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δημοτικός Κήπος Οδός Ελ. Βενιζέλου, Μέρος 2ο »