Οδός Ελ. Βενιζέλου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Η οδός Ελ. Βενιζέλου, ο δρόμος της Χαλέπας όπως ήταν παλιότερα γνωστός, είναι ένας από τους οδικούς άξονες που προϋπήρχαν αιώνες πριν δημιουργηθεί η νέα πόλη. Την Ενετοκρατία ένωνε τα Χανιά με το Ακρωτήρι και τη Χαλέπα, η σημασία του όμως μεγάλωσε την ύστερη περίοδο της Τουρκοκρατίας, με την ανάπτυξη της Χαλέπας και των ενδιάμεσων συνοικιών.

odelven

Θα ασχοληθούμε με το τμήμα της που αντιστοιχεί στο Κουμ-Καπί, μέχρι τη διασταύρωση στου Μπόλαρη, δηλαδή την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου.

Η κ. Αιμιλία Κλάδου Μπλέτσα στο Βιβλίο της «Τα Χανιά έξω από τα τείχη», ασχολείται με τα νεοκλασικά κτήρια του ανατολικού της τμήματος δηλαδή τα σπίτια των καθηγητών Λαντράκη (σημερινή ιδιοκτησία Στέλιου Ρενιέρη), του Φίλιππου Ντόκου (σημερινή ιδιοκτησία Νικ. Χαβρεδάκη) και του Κώστα Μανουσάκη. Υπάρχουν επίσης αναφορές και φωτογραφίες συγκροτημάτων σπιτιών, όπως τα σπίτια του Κασιμάτη και η ογκώδης νεοκλασική πολυκατοικία που στέγαζε παλιότερα το καφενείο «Παλλάς», απέναντι από το καφενείο του Λουκά Μαρινάκη. Το σπίτι του Μανουσάκη (ανήκει στον κ. Μανούσο Μανουσάκη, γιο του Κώστα, και στέγασε και το γερμανικό προξενείο για κάποια χρόνια) ήταν τούρκικο αρχοντικό που αναπλάστηκε σε καθαρό νεοκλασικό ρυθμό τη δεκαετία του 1920.

Αλλο σημαντικό κτήριο που ανήκει στην όψιμη τουρκοκρατία, ήταν και το αρχοντικό που στέγασε το αρχηγείο της Κρητικής χωροφυλακής την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας. Το ογκώδες διώροφο οίκημα, που διατηρείται και σήμερα απέναντι από το φούρνο Δρανδάκη, το θυμόμαστε σαν κατοικία του παλιού γυμνασιάρχη Σεργεντάνη. Τη δεκαετία του 1920 το κτήριο μοιράστηκε και το μισό διακοσμήθηκε με έντονα νεοκλασικά στοιχεία από τραβηχτό σοβά, ενώ το υπόλοιπο διατήρησε την αρχική του απλότητα. (Πρόσφατα έγιναν εργασίες αποκατάστασης από τον ιδιοκτήτη.)

Χανιώτικα Νέα - Διαδρομές

Διαβάστηκε 1306 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Οδός Ελ. Βενιζέλου, Μέρος 2ο Νέα Χώρα »