Νέα Καταστήματα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η περιοχή που σήμερα βρίσκεται -πλατεία 1866 ή ταν μέχρι τη δεκαετία του 1920 μουσουλμανικά νεκροταφεία, τα «μεζαρλίκια». Το σχέδιο που καταρτίστηκε από την Κρητική Πολιτεία για την ανοικοδόμηση της περιοχής έξω από τα τείχη (μηχανικός Χ. Τσολίνας, εποπτεία Μιχ. Σαββάκης), προέβλεπε τη ρυμοτόμηση των νεκροταφείων και τη δημιουργία πλατειών και οικοδομικών τετραγώνων.

Το σχέδιο ολοκληρώθηκε το 1901, απόφαση όμως για την απομάκρυνση του νεκροταφείου οριστικοποιείται το 1911, οπότε οριοθετήθηκε και η πλατεία Νέων Καταστημάτων. Το 1914, δημιουργείται Συνεταιρισμός καταστηματαρχών, με 64 συνδρομητές για την πραγματοποίηση του σχεδίου, αλλά τελικά αυτό κατέστη δυνατό μόνο μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών και την έλευση των προσφύγων το 1923. Το 1932, έχει ολοκληρωθεί η ανέγερση των καταστημάτων και στη συνέχεια ο δήμος εξωραίζει την πλατεία με δαπάνη 1.000.000 δρχ. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής ο χώρος της πλατείας καταπατήθηκε από μικροεμπόρους που έχτισαν πρόχειρες παράγκες για να στεγάσουν τις δραστηριότητες τους. Ο δυναμικός δήμαρχος Νικ. Σκουλάς, έδιωξε τις παράγκες το 1952 - 53 και απεκατέστησε την πλατεία, εφαρμόζοντας συγχρόνως νέο ρυμοτομικό μέχρι την περιοχή των Παχιανών. Η δεύτερη αυτή αναμόρφωση, με άφθονο πράσινο, περιλάμβανε και τοποθέτηση προτομών των τοπικών ηρώων στο Βόρειο μέρος της πλατείας, που υπάρχουν και σήμερα. Πριν μερικά χρόνια, νέα αναμόρφωση της πλατείας αφαίρεσε μεγάλο μέρος του πράσινου που είχε πια υποβαθμιστεί, έγινε πλακόστρωση, και η πλατεία μεταβλήθηκε σε στέκι των οικονομικών μεταναστών της πόλης. Στο κέντρο τοποθετήθηκε μια όμορφη τουρκική κρήνη - σιντριβάνι, που προέρχεται από τον Τεκέ των Μεδλεδίδων (ορφανοτροφείο) 300 μέτρα νοτιότερα.

Μέχρι τη δεκαετία του 70, την όμορφη σειρά των νεοκλασικών κτισμάτων της ανατολικής πλευράς της πλατείας, συμπλήρωνε το κομψό κτήριο του κινηματογράφου «Πάνθεον». Στη θέση του Βρίσκεται σήμερα μια ογκώδης και άσχετη νέα οικοδομή. Το δημαρχείο των Χανίων, στεγαζόταν σε παλιό οικοδόμημα στην πλατεία Σαντριδα-νιού μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1920.Τότε μεταφέρθηκε σε νέο κτήριο νεοκλασι- κού ρυθμού στην οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη, όπου παρέμεινε μέχρι τη δεκαετία του 1950, οπότε μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση. Το κτήριο της Χατζημιχάλη Γιάνναρη, υπάρχει και σήμερα και στεγάζει τη μουσική σκηνή «Οκτάδα». Στο ισόγειο υπήρχε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, που κι αυτή μεταφέρθηκε αργότερα στην οδό Βολουδάκηδων.

Χανιώτικα Νέα

Διαβάστηκε 980 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Νέα Χώρα Τα Χανιά του 1930 »