Κρήτη

Βασίλειος Κοντεζάκης:Σκέψεις με αφορμή τις εκλογές του ΤΕΕ Χανίων

Το όραμα καταρχήν είναι για ένα ανεξάρτητο, μαχητικό, παραγωγικό και ανοικτό στα μέλη του και στην τοπική κοινωνία ΤΕΕ/ΤΔΚ.

Στα περισσότερα θεωρητικά ζητούμενα συμφωνούμε όλοι οι μηχανικοί, το ΤΕΕ είναι ο ισχυρότερος επιστημονικός φορέας της χώρας και πρέπει να ανακτήσει την πρότερη ισχύ του, πρέπει να παρεμβαίνει προς λύση προβλημάτων της κοινωνίας και των μηχανικών, πρέπει να προάγει την επιστημονικότητα κλπ.

Γράφει ο Κοντεζάκης Βασίλειος

Το θέμα είναι τι κάνουμε; Μένουμε παθητικά στις διαπιστώσεις ή προσπαθούμε με την ενεργό και εποικοδομητική μας συμμετοχή να αλλάξουμε αυτά που μας προβληματίζουν και αυτά που επηρεάζουν αρνητικά την επαγγελματική μας και όχι μόνο ζωή;

Αν δεν ενεργοποιηθούμε καταρχάς μέσω της συμμετοχής μας στις εκλογές, τότε πότε;;

Νομίζω πλέον έφτασε η εποχή να πούμε μερικά μεγάλα «Όχι» σχετικά με το ΤΕΕ, να κάνουμε αυτό που μας υπαγορεύουν οι αξίες, η συνείδηση και οι πεποιθήσεις μας.

–  Να πούμε «Όχι» στις κομματικές ομπρέλες εφόσον μιλάμε για Επιμελητήριο, και να επιδιώξουμε να μην υπάρχουν κομματικές παρατάξεις στο μέλλον, τουλάχιστον στα Περιφερειακά Τμήματα του ΤΕΕ. Οι κομματικές πεποιθήσεις καθενός είναι σεβαστές, αλλά δεν πρέπει να γίνονται αυτοσκοπός ούτε να χρησιμοποιείται το Επιμελητήριο ως εφαλτήριο προβολής αυτών.

–  Να πούμε «Όχι» στον ετεροπροσδιορισμό του ΤΕΕ στα θέματα, θέλουμε ένα ΤΕΕ που θα κουμαντάρεται από μηχανικούς, όχι από μηχανισμούς.

– Να πούμε «Όχι» σ’ ένα ΤΕΕ προσωποκεντρικό, πρέπει να γίνουν συμμέτοχοι όσο το δυνατόν περισσότεροι μηχανικοί στις δράσεις του ΤΕΕ ασχέτως αξιωμάτων, άλλο οι διοίκηση, άλλο η διαχείριση.

– Να πούμε «Όχι» σε ότι έκανε τους συναδέλφους να αποφεύγουν την ενασχόληση με τα κοινά τα τελευταία χρόνια.

–  Το ΤΕΕ πρέπει με προοδευτικές προτάσεις, επιστημονικό και διαφανές τρόπο, να επεμβαίνει στα θέματα καθημερινότητας του μηχανικού και στα τοπικά τεχνικά θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος.

–  Το ΤΕΕ πρέπει να είναι ένα σημείο αναφοράς, ένα φυσικό και ηλεκτρονικό κέντρο για κάθε υπηρεσία που παρέχει ο τεχνικός κόσμος στους πολίτες και στην κοινωνία.

Δυστυχώς σήμερα το ΤΕΕ σε πανελλαδικό (κεντρικό) επίπεδο, έχει απωλέσει το προνόμιο του Τεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας, όπως έχει πάψει σε μεγάλο βαθμό να είναι κύτταρο ιδεών και επιστημονικότητας. Αντίθετα έχει μετατραπεί σε σύμβολο διαχείρισης κρατικών ηλεκτρονικών πλατφόρμων, σε μέσο είσπραξης παραβόλων/προστίμων, σε υπεργολάβο του κράτους, τείνει δε να λειτουργεί ως ιδιωτική κερδοσκοπική επιχείρηση υπό κρατική επιστασία. 

Το αποτέλεσμα της μετεξέλιξης αυτής, σε συνδυασμό με τις γενικότερες οικονομοκοινωνικές συνθήκες στην χώρα μας, είναι οι νέοι μηχανικοί να δυσκολεύονται να μπουν στο πραγματικό επάγγελμα, οι δουλειές να είναι για λίγους και εκλεκτούς, οι απολαβές για τους μάχιμους μηχανικούς να είναι πενιχρές ενώ οι υποχρεώσεις που επιφορτίζονται διαρκώς αυξάνονται, με αποτέλεσμα αρκετοί μηχανικοί να οδηγούνται σε επαγγελματικό περιθώριο, αβεβαιότητα, μετανάστευση, παραίτηση από το Δημόσιο κλπ.

Αυτές οι σκέψεις με ώθησαν να συμμετέχω στις παρούσες Εκλογές, αυτή την φορά ως Επικεφαλής με πρωτοβουλία των συναδέλφων μου, στην ομάδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, πιστεύοντας ότι η εποχή απαιτεί δραστηριοποίηση και όχι ωχαδερφισμό!

Καλώ λοιπόν όλους τους μηχανικούς σ’ αυτήν την νέα προσπάθεια, όχι άλλη απάθεια

Πρέπει να γίνουμε το αντίβαρο σε όλα τα στραβά που συμβαίνουν και διαπιστώνουμε!

Πρέπει να συνθέσουμε επιμελητηριακές λύσεις!

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΕ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.

Κοντεζάκης Βασίλειος

Διπλωμ. Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Επικεφαλής & υποψήφιος με την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 

για το Τ.Ε.Ε./Τμήμα Δυτικής Κρήτης.

Βασίλειος Κοντεζάκης:Σκέψεις με αφορμή τις εκλογές του ΤΕΕ Χανίων

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button