Κρήτη

Δράση για την γνωριμία με τα άγρια χόρτα της Κρήτης και τη συλλογή τους από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Πρόγραμμα δράσεων για τη διάδοση της τέχνης της συλλογής και αξιοποίησης των άγριων χόρτων της κρητικής γης, την άνοιξη του 2024, διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους.

«Η Κρήτη έχει μία από τις πλουσιότερες χλωρίδες σε βρώσιμα χόρτα διεθνώς, με 120 καταγεγραμμένα είδη. H συλλογή και η κατανάλωσή τους από τον άνθρωπο έχει ιστορία πάνω από 2.500 χρόνια. Η διατροφική τους αξία έχει αναγνωρισθεί με έρευνες που έδειξαν ότι οι Κρήτες οφείλουν την καλή τους υγεία και στην κατανάλωση άγριων χόρτων» αναφέρει ο Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης στο βιβλίο του “Τα βρώσιμα άγρια χόρτα της Κισάμου”.

Στην Κρητική Διατροφή τα χόρτα αποτελούν πλήρες γεύμα και όχι απλά συμπλήρωμα, χαρακτηριστικό που συνετέλεσε καθοριστικά στο χαρακτηρισμό της ως υγιεινής διατροφής.

Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, αναγνωρίζοντας τις ευεργετικές τους ιδιότητες, αλλά και την ευχαρίστηση της αναζήτησής τους στη φύση, θέτει στο επίκεντρο την ανάδειξη της τέχνης της συλλογής και αξιοποίησης των άγριων χόρτων και σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους διοργανώνει αυτήν την άνοιξη πρόγραμμα δράσεων σε όλο το εύρος του νομού, με κοινή αναφορά στην αναγνώριση και συλλογή των βρώσιμων χόρτων και άλλες ιδιαίτερες δράσεις ανά σύλλογο.

Υπεύθυνη δράσης και συντονισμού για την Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε Χανίων είναι η κ. Σοφία Μαλανδράκη – Κρασουδάκη, περιφερειακή σύμβουλος Κρήτης, malandraki@creteregion.gr, τηλ. 6944693365.

Δράση για την γνωριμία με τα άγρια χόρτα της Κρήτης και τη συλλογή τους από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Κυριακή 7 Απριλίου 2024

● Στα Κοντόπουλα Κεραμειών του Δήμου Χανίων, σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοντόπουλων «Αγαπάμε Κεραμειά» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κατωχωρίου <Αγ Γεώργιος >

● Σημείο συνάντησης Ελαιουργείο ΕΛΑΠ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΩΡΑ 11.00

● Πληροφ. – Δήλωση συμμετοχής: 6944294694, 6932385555

● Γνωρίζουμε τα χόρτα με το όνομά τους… και τα δοκιμάζουμε! Μιλάμε για τη θεραπευτική και διατροφική τους αξία.

Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

● Στο Βλάτος του Δήμου Κισάμου, σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Έλους- Λίμνης Λουχίου, «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βλάτους, «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»

● Πληροφ. και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ. 6948533916 και 6947696716

● For English speakers, Robert 6986274109

● Σημείο συνάντησης: Πολιτιστικό Κέντρο Βλάτους, ώρα 11.00.

Θα υπάρχει οδηγός ομάδας για τα χόρτα που μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά.

“Βρίσκουμε χόρτα στο Βλάτος. Τα καθαρίζουμε, τα μαγειρεύουμε και τα δοκιμάζουμε στο Έλος. Σας περιμένουμε” αναφέρουν οι διοργανωτές.

Δράση για την γνωριμία με τα άγρια χόρτα της Κρήτης και τη συλλογή τους από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button