Κρήτη

Ενημέρωση και συζήτηση για θέματα έμφυλης βίας στο Ρέθυμνο

Οι δράσεις ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα

Eπισκέψεις ενημέρωσης και συζήτηση για τα θέματα, Ισότητα των Φύλων, Έμφυλη Βία, ξεκινούν από τη Δευτέρα 6 Μαρτίου και μέχρι την Παρασκευή 10 Μαρτίου στο Ρέθυμνο.

Επειδή η συζήτηση για τα συγκεκριμένα θέματα είναι πάντοτε επίκαιρη για όλες τις ηλικίες σύμφωνα με τη δημοτική αρχή στο Ρέθυμνο και με αφορμή τον επικείμενο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρα της Γυναίκας , το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Ρεθύμνης σε συνεργασία με Μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, προγραμματίζουν την προσεχή εβδομάδα τις συγκεκριμένες δράσεις.

Από τη Δευτέρα, τα επιστημονικά στελέχη του Κέντρου Συμβουλευτικής και εκπρόσωποι της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας , θα επισκέπτονται κάθε μέρα από ένα ΚΑΠΗ του Δήμου προκειμένου να συνομιλήσουν με τους πολίτες της Τρίτης Ηλικίας για θέματα που αφορούν την Ισότητα και την Έμφυλη Βία. Οι προγραμματισμένες συναντήσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των Μελών των ΚΑΠΗ θα έχουν διάρκεια δύο περίπου ωρών και εκτός από τη συζήτηση θα περιλαμβάνουν και προβολή βίντεο με μηνύματα για τα έμφυλα στερεότυπα και την ισότητα των φύλων.

Η σημασία της πρωτοβουλίας αυτής, γίνεται αντιληπτή αν αναλογιστούμε, σύμφωνα με τους αρμόδιους του Κέντρου Συμβουλευτικής, ότι απευθύνεται σε μια ηλικιακή κατηγορία συνανθρώπων μας που έχει περιορισμένη εξοικείωση με τις σύγχρονες αντιλήψεις περί ισότητας των φύλων και πιθανότατα αποδέχεται ως κανονικότητα, τη φυσικοποίηση των έμφυλων διακρίσεων. Επιπλέον, ως μέλη ενός ισχυρού υποστηρικτικού κοινωνικού δικτύου ( με την ιδιότητα του παππού ή της γιαγιάς οι οποίοι συμβάλλουν στην ανατροφή των εγγονιών τους), η έγκυρη ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση τους στα κρίσιμα αυτά ζητήματα, ελπίζεται ότι θα συμβάλει στην ποιοτική βελτίωση των προσωπικών τους σχέσεων όσο και στην καλλιέργειας μια υγιούς νοοτροπίας στα εγγόνια τους. Σε κάθε περίπτωση, ο αποφορτισμένος από ιδεοληψίες, παγιωμένες αντιλήψεις περί κυριαρχίας με βάση το φύλο και εμμονές, ελεύθερος και επιστημονικά τεκμηριωμένος διάλογος σε θέματα ισότητας και έμφυλων διακρίσεων, είναι πάντοτε ωφέλιμος για τα άτομα και για τις κοινωνίες που ζουν.

Επίσης, την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στην τέχνη του θεάτρου, προσφέρει στα Μέλη των ΚΑΠΗ Δήμου Ρεθύμνης η Κοινωνική του Υπηρεσία και το Τμήμα Τρίτης Ηλικίας και Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου.

Με στόχο την προετοιμασία θεατρικής παράστασης με το έργο «Η Νεράϊδα και το Παλικάρι» (οι γνωστοί σε όλους μας «Βροντάκηδες και Φορτουνάκηδες») του Λάκη Μιχαηλίδη, τα στελέχη του Τμήματος Τρίτης Ηλικίας της Δ/νσης Κοινωνικών Υπηρεσιών Δ.Ρ. και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δρ ‘Αννα Ελευθεριάδου – Γκίκα καλούν τα Μέλη των ΚΑΠΗ , ενεργά και μη, αλλά και όλους τους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών, να απευθυνθούν στο ΚΑΠΗ της περιοχής τους, για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στην παράσταση. Επισημαίνεται ότι θα επιδιωχθεί να γίνει η παρουσίαση της θεατρικής παράστασης τον προσεχή Σεπτέμβριο. Παρακαλούνται, λοιπόν, όσοι-ες ενδιαφέρονται να δηλώσουν εγκαίρως τη συμμετοχή τους προκειμένου να οργανωθούν οι πρόβες.

Σύμφωνα με την κα Γκίκα, «…το θέατρο, ως πεδίο ελεύθερης έκφρασης, ως μέσο γνωριμίας με τον εαυτό μας και ασφαλούς μύησης στον εσωτερικό μας κόσμο, ως αφορμή δημιουργίας, ως πρόταση μιας άλλης υγιούς θέασης του κόσμου μας, ως αφορμή γνωριμίας και αλληλεπίδρασης με τον άλλο, ως καταλύτης του χρόνου και αναγεννητής της ζωής, προσφέρεται σε κάθε ηλικία, ως αντίδοτο στη φθορά και, εν προκειμένω, ως αντίδωρο σε όσους μας χάρισαν ζωή, στους συνανθρώπους μας της Τρίτης Ηλικίας που καλούνται να υποδυθούν έναν ρόλο που γνωρίζουν και τους αξίζει, αυτόν του πρωταγωνιστή».

πηγή: apokoronaslife

%ce%b5%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%ae%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b8%ce%ad%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%ad%ce%bc%cf%86/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button