Κρήτη

Κρήτη: Έντονη αντίδραση για ποινική ρήτρα σε περίπτωση παραίτησης σε ξενοδοχείο

Ακόμα μια προσπάθεια επιβολής «ποινικής ρήτρας» σε ξενοδοχοϋπαλλήλους σε περίπτωση που παραιτηθούν, καταγγέλλει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (Δ.Α.Σ.) Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου.

Σε αυτή την περίπτωση και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Δ.Α.Σ., ξενοδοχειακή μονάδα του Ηρακλείου έδωσε στους εργαζόμενους να υπογράψουν σύμβαση με όρο ότι πρέπει να καταβάλλουν στην εταιρία ποινική ρήτρα ίση με το ύψος του μισθού τους από 8/5 ως 30/6 αν παραιτηθούν σε αυτό το διάστημα. Δηλαδή σχεδόν 2 μισθούς!

Απόσπασμα από τη σύμβαση

Όπως αναφέρει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (Δ.Α.Σ.) Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου: «Ένας όρος που πατάει σε διάταξη του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη και που φυσικά με τον αέρα που δίνει η κυβέρνηση στα πανιά των ξενοδόχων, ήταν θέμα χρόνουνα αξιοποιηθεί από τους εργοδότες».

Όπως αναφέρεται μάλιστα στην στην ανακοίνωση της ΔΑΣ Ξενοδοϋπαλλήλων Ηρακλείου, η εταιρεία ενώ είχε δεσμευτεί στους εργαζόμενους πως η πρόσληψη τους θα γινόταν την 1η Μαϊου, τελικά οι εργαζόμενοι προσελήφθησαν στις 8 του μήνα, για να μην πληρώσει την καταβολή τόσο των μισθών, όσο και του δώρου Πάσχα.

Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρονται:

«Καλούμε την επιχείρηση:

  • Να πάρει πίσω τώρα τον απαράδεκτο, εκβιαστικό όρο της ποινικής ρήτρας.
  • Να δεσμευτεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν με βάση την τοπική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, χωρίς εξαιρέσεις και «παραθυράκια» για «συμβάσεις μη γνήσιας ετοιμότητας προς εργασία.

Τους το λέμε ξεκάθαρα, καμία ποινική ρήτρα παραίτησης για ξενοδοχοϋπάλληλο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, κανένα εργαζόμενος δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω ούτε ένα ευρώ, κανείς δε θα μείνει απλήρωτος!

Καλούμε τους εργαζόμενους να μη φοβηθούν, να μην τρομοκρατηθούν, αλλά να απαντήσουν αποφασιστικά και μαχητικά τόσο απέναντι στους εκβιασμούς της εργοδοσίας,
όσο και με την οργάνωσή τους σε κάθε πόστο, για καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Οι καταγγελίες αυτές δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, αφού και η φετινή
σεζόν ξεκίνησε, με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να βιώνουν δύσκολες ως απάνθρωπες
συνθήκες. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι οι ξενοδόχοι δηλώνουν πως φέτος θα είναι άλλη μια χρονιά
με υψηλές πληρότητες.

Ακόμα κι έτσι η δίψα τους για κέρδος δεν υπολογίζει τίποτα, ούτε τους μισθούς των
εργαζομένων, ούτε τις σκληρές συνθήκες, ούτε την αξιοπρέπεια τους.

Ήδη συναντάμε φαινόμενα απληρωσιάς, ανασφάλιστης – μαύρης εργασίας, εξοντωτικούς ρυθμούς με 10ωρα και 12ωρα, χωρίς ρεπό και ξεκούραση.

Ξέρουν ότι ο λόγος που δε βρίσκουν προσωπικό είναι αυτές οι άθλιες συνθήκες, αλλά είναι αποφασισμένοι να εντείνουν την εκμετάλλευση. Γι’ αυτό ακολουθούν τέτοιες εκβιαστικές τακτικές όπως η “ποινική ρήτρα”

Οι ξενοδόχοι να είναι προετοιμασμένοι. Δεν πρόκειται να δείξουμε ανοχή
σε εκβιασμούς και τρομοκράτηση των εργαζομένων!».

Κρήτη: Έντονη αντίδραση για ποινική ρήτρα σε περίπτωση παραίτησης σε ξενοδοχείο

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button