Κρήτη

Κρήτη: «Αγκάθι» το νομοσχέδιο για τους χειριστές μηχανημάτων, που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Μέσα από ένα κείμενο συμπαράστασης – υποστήριξης η Ομοσπονδία χειριστών μηχανημάτων έργου Ελλάδας (ΟΧΜΕΕ) ζητά να δοθεί λύση στο θέμα της ασφάλειας στην εργασία για τους χειριστές μηχανημάτων έργων Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία ζητά την κατάργηση του άρθρου 74 του ν.4982/2022, διότι με την εξάλειψη που αυτό καθιερώνει, της άδειας χειριστή για τον χειρισμό μιας κατηγορίας, της αριθμητικά μεγαλύτερης, μηχανημάτων ΚΛΑΡΚ, επέρχεται μία εσφαλμένη, επικίνδυνη για την ασφάλεια της εργασίας και ετεροβαρής, υπέρ αποκλειστικά των εργοδοτών, αλλαγή του καθεστώτος χειρισμού των μηχανημάτων έργου.

Υπενθυμίζεται ότι οργή και αγανάκτηση απο το Σωματείο χειριστών μηχανημάτων έργου του Νομού Ηρακλείου, ειχε προκαλέσει η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης με την προώθηση νομοσχεδίου το οποίο προβλέπει ότι όλα τα κλαρκ δυνατότητας ανυψώσεις 2,5 τόνων δεν θα χρειάζονται άδεια χειρισμού. Ενα θέμα που ανέδειξε το newshub.gr

Μάλιστα με ανακοίνωση του τότε ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Μανόλης Φανταουτσάκης ειχε αναφέρει: «Έντονη ή διαμαρτυρία μας. Θεωρούμε απαράδεκτο ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης με την προώθηση νομοσχεδίου το οποίο προβλέπει ότι όλα τα Κλαρκ δυνατότητας ανυψώσεις 2,5 τόνων δεν θα χρειάζονται άδεια χειρισμού. 

Είναι σαν να βγάζεις ένα αυτοκίνητο κάτω των 2,5 τόνων στον ΒΟΑΚ με οδηγό χωρίς την απαραίτητη εμπειρία και εκπαίδευση. 

Δυστυχώς αντί να ελαχιστοποιείται ή δημιουργία ατυχημάτων ανέρχεται στο μέγιστο βαθμό. Ή συγκεκριμένη πρόταση νόμου πέρα από τα ατυχήματα θα φέρει σοβαρό πλήγμα στον θεσμό επάγγελμα και εξειδίκευση ακόμα ακόμα  και στα ασφαλιστικά ταμεία πού θα χάσουν ένα μεγάλο μέρος ασφαλιστικών εισφορών.  Απαιτούμε από την κυβέρνηση να εξετάσει την συγκεκριμένη προώθηση νόμου πριν χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές», ειχε σημειώσει ο πρόεδρος του Σωματείου.

Τι θα κάνει ο Υπουργός

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με τις άδειες χειριστών ανυψωτικών μηχανημάτων (ΚΛΑΡΚ), προχώρησε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, με τη συνυπογραφή των βουλευτών Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη και  Χάρη Μαμουλάκη, καταθέτοντας αναφορά προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων το κείμενο συμπαράστασης – υποστήριξης προς την Ομοσπονδία χειριστών μηχανημάτων έργου Ελλάδας (ΟΧΜΕΕ).

«Ήδη με Ερώτησή μας στις 13/10 ζητήσαμε να αποσυρθεί πάραυτα το θανατηφόρο άρθρο και επιστήσαμε την προσοχή όλων, καθώς η εν λόγω ειδικότητα καταγράφει τη δυσάρεστη πρωτιά των εργατικών ατυχημάτων και επίσης καταγράφεται στις πρώτες θέσεις των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων. 
Ζητάμε σήμερα εκ νέου να σχεδιαστεί το ασφαλές μέλλον της συγκεκριμένης εργασίας, κατόπιν συνεργασίας τεχνικά καταρτισμένων συνεργατών του Υπουργείου και επιστημονικών φορέων των άμεσα εμπλεκόμενων με το ζήτημα, κοινωνικών εταίρων και συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα της ΟΧΜΕΕ για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους», υπογράμμισε ο κ. Βαρδάκης.
Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να εξετάσει έστω και τώρα το αίτημα της Ομοσπονδίας Χειριστών Μηχανημάτων Έργου Ελλάδας (ΟΧΜΕΕ) και να τους ενημερώσει για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί, αναφέρει μεσα από την παρέμβαση του ο κ. Βαρδάκης

πηγή: apokoronaslife

%ce%ba%cf%81%ce%ae%cf%84%ce%b7-%ce%b1%ce%b3%ce%ba%ce%ac%ce%b8%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%87%ce%ad%ce%b4%ce%b9%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button