Κρήτη

Κ. Μητσοτάκης: “Ο ΒΟΑΚ είναι προσωπικό μου στοίχημα, μην υποτιμάτε τη δυσκολία του έργου”

Τι είπε ο πρωθυπουργός στη διακαναλική συνέντευξη για τα έργα υποδομής στην Κρήτη – “Προτεραιότητα η διαχείριση του νερού” τόνισε μεταξύ άλλων

Σε ζητήματα που χαρακτηρίζονται φλέγοντα για την Κρήτη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων ενόψει των ευρωεκλογών.

Ερωτηθεί για τον ΒΟΑΚ ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα προσωπικό του στοίχημα, τονίζοντας παράλληλα “μην υποτιμάτε τη δυσκολία του έργου”. Ειδικότερα ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου και επισήμανε χαρακτηριστικά τα εξής:

“«Σύντομα θα ξέρουμε για τον ΒΟΑΚ. Θεωρώ ότι η σύμβαση παραχώρησης για τον ΒΟΑΚ θα υπογραφεί πολύ σύντομα, πλέον έχουμε βρει προτιμητέο πλειοδότη. Είναι ένα έργο κομμένο στα τρία. Μην υποτιμάμε την μεγάλη δυσκολία του έργου. Είναι προσωπικό μου στοίχημα, γι αυτό και έχω ασχοληθεί περισσότερο. Είναι η τελευταία μεγάλη εκκρεμότητα στους οδικούς άξονες. Μία αναπτυξιακή παρακαταθήκη και ασφάλειας. Ο δρόμος έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Οσο έχουμε τον υφιστάμενο δρόμο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για μερικά χρόνια. Να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια».

Έμφαση στη διαχείριση του νερού

Ο κ.Μητσοτάκης επέμεινε στο θέμα της διαχείρισης νερού, το οποίο είπε ότι θα είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα του μέλλοντος και εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

“Δρομολογούμε ολιστική διαχείριση του νερού όλης της Κρήτης. Να αφήσουμε τους τοπικούς ανταγωνισμούς” είπε ο κ.Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει μελέτη για την διαχείριση νερού. Προσέθεσε ότι θέλουμε ποιοτικότερο τουρισμό και όχι κατ’ ανάγκη περισσότερο, κάτι που όπως είπε θα αυξήσει και τους μισθούς των εργαζομένων εάν υποδέχονται υψηλού επιπέδου τουρίστες.

Μιλώντας για το φαινόμενο του υπερτουρισμού που έχει ήδη ανοίξει στους δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης  επισήμανε πως η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να υποδεχθεί ένα μεγάλο αριθμό τουριστών ως προς τις υποδομές της. Προσέθεσε, επίσης, ότι ο ίδιος είχε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου την ευκαιρία να δει την αύξηση στις πτήσεις, ενώ αναφερόμενος συνολικά στα έργα υποδομής στην Κρήτη είπε ότι αυτά προχωρούν και θα ολοκληρωθούν.

Ολιστική μελέτη για την Κρήτη

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις υποδομές του νησιού, λόγω και της αύξησης του τουρισμού στη διάρκεια της συνέντευξης.

“Ο τουρισμός πάει καλύτερα από πέρυσι” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης. “Χρειαζόμαστε υποδομές ασφαλείς και ποιοτικές. Από τα αεροδρόμια που αναμορφώνονται, ο ΒΟΑΚ στη Κρήτη, διαχείριση του νερού που θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση τις επόμενες δεκαετίες. Κάνουμε ολιστική μελέτη σε όλη τη Κρήτη. Πρέπει να εξοικονομούμε νερό. Οταν θα έχουμε την μελέτη, θα προσθέσουμε μέτρα.  Θέλουμε ποιοτικότερο τουρισμό. Ετσι αυξάνονται οι μισθοί. Ενα ξενοδοχείο θα αναγκαστεί να προσελκύσει εργαζόμενους και να πληρώσει περισσότερα. Υπάρχουν περιοχές που πρέπει να προσέξουμε για να μην γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας. Στην Ακρόπολη κατανέμουμε τους επισκέπτες κάθε μέρα. Πλησιάζουμε στην διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. Βλέπουμε τουρίστες στη Κρήτη και τον Νοέμβριο».

“Δεν έχουμε έξαρση στο μεταναστευτικό”

Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό και τις αυξημένες ροές προς τη νότια Κρήτη ο κ. Μητσοτάκης σημειώσε:

“Η Ευρώπη δεν μπορεί να εξετάσει λύσεις τύπου Ρουάντα” και επανέλαβε ότι “έχουμε μία δίκαιη πλην όμως αυστηρή μεταναστευτική πολιτική”. Υπογράμμισε την αγαστή συνεργασία, που έχει η Ελλάδα με την Αίγυπτο στο νότιο διάδρομο, «δεν έχουμε έξαρση στο νότιο διάδρομο, γιατί λάβαμε εγκαίρως τα μέτρα μας» είπε χαρακτηριστικά.

Κ. Μητσοτάκης: “Ο ΒΟΑΚ είναι προσωπικό μου στοίχημα, μην υποτιμάτε τη δυσκολία του έργου”

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button