Κρήτη

Λασποβροχές, ενίσχυση βοριάδων και πτώση θερμοκρασίας – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Σε ποιες περιοχές της Κρήτης αναμένονται καταιγίδες – Δείτε χάρτες

Oι βροχές και οι καταιγίδες που έπληξαν χθες κυρίως τα δυτικά και βόρεια αναμένεται να συνεχιστούν σε μεγάλο μέρος της χώρας και σήμερα με έμφαση κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των επεισοδίων βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για σήμερα κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού κατά τη διάρκεια της ημέρας (10/05) θα είναι:

– Οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, οι οποίες κατά τόπους στα βόρεια τμήματα της Κρήτης, στα δυτικότερα τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, στην Ανατολική Θεσσαλία και στην Εύβοια θα είναι έντονες και είναι πιθανό να συνοδεύονται από σημαντικά ύψη βροχής.

– Η περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας.

– Η μεταφορά Σαχαριανής σκόνης κυρίως στη μέση τροπόσφαιρα, η οποία σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις θα έχει ως αποτέλεσμα να σημειωθούν λασποβροχές σε πολλές περιοχές. Οι συγκεντρώσεις Σαχαριανής σκόνης κοντά στην επιφάνεια θα είναι χαμηλές.

– Η ενίσχυση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο όπου θα πνέουν με εντάσεις έως 6-7 μποφόρ.

– Η πιθανότητα για χαλαζοπτώσεις στο Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο.

Η παρακάτω ομάδα χαρτών παρουσιάζει τον αθροιστικό υετό 3ώρου την Παρασκευή 10/05 μεταξύ 06:00-09:00, 12:00-15:00, 18:00-21:00 και 21:00-00:00.

p06p12p18p21

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, σήμερα βροχές και καταιγίδες αναμένονται στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρά στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη βόρεια Εύβοια, το βόρειο τμήμα της ανατολικής Στερεάς (Φθιώτιδα) και την Κρήτη.

Λασποβροχές, ενίσχυση βοριάδων και πτώση θερμοκρασίας – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button