Κρήτη

Συνεχίζεται ο αγώνας για τις γερμανικές αποζημιώσεις – Μια σπουδαία Ημερίδα ενόψει

Mε σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών συνεχίζεται ο αγώνας για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Στα πλαίσια αυτά, πριν από λίγα 24ωρα είχαμε μια ακόμη κινητοποίηση από την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ -ΔΣΕ) στο πλαίσιο της καμπάνιας για την διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ πραγματοποίησε τη Δευτέρα το μεσημέρι, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εξωτερικών για τη διεκδίκηση των οφειλόμενων Γερμανικών επανορθώσεων -πολεμικών αποζημιώσεων, για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που προκάλεσαν οι ναζί στην κατοχή.

Στη συγκέντρωση μίλησε η Πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Τούλα Μητσέα, ενώ στη συνέχεια αντιπροσωπεία ζήτησε συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου προκειμένου να καταθέσει σχετικό υπόμνημα.

Την αντιπροσωπεία απάρτιζαν η Τούλα Μητσέα, ο Γιώργος Μαργαρίτης, Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας του ΑΠΘ με δράση στο κίνημα για τις Γερμανικές αποζημιώσεις και ο Νότης Μαριάς, πρώην ευρωβουλευτής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Να σημειωθεί πως η ηγεσία του ΥΠΕΞ δεν επέτρεψε στην αντιπροσωπεία να εισέλθει στο κτίριο, και παρέλαβε το ψήφισμα στην είσοδο, ενώ για ακόμη μία φορά δεν δόθηκε απάντηση στο αίτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για πραγματοποίηση συνάντησης με θέμα την διεκδίκηση των αποζημιώσεων.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, η Τ. Μητσέα μίλησε μεταξύ άλλων για τον ρόλο της ΕΕ και την αρνητική της στάση στο ζήτημα των Γερμανικών αποζημιώσεων. Τόνισε πως όσες φορές το ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ έχουν θέσει το ζήτημα στις δομές της ΕΕ η απάντηση που λαμβάνουν είναι πως αυτό δεν βρίσκεται στην αρμοδιότητά τους.

«Στην αρμοδιότητά της είναι όλα τα άλλα μέτρα και οι οδηγίες που παίρνουν σε βάρος των λαών και οι πολεμοκάπηλες αποφάσεις που βάζουν τους λαούς στο στόμα του λύκου για τα δικά τους συμφέροντα, αυτά είναι στις αρμοδιότητές τους, αλλά οι Γερμανικές αποζημιώσεις όχι. Και αυτό είναι ένας ακόμα λόγος αυτό να αποτελέσει κριτήριο ψήφου στις επερχόμενες Ευρωεκλογές», είπε, και πρόσθεσε: «Εμείς συνεχίζουμε να διεκδικούμε, δεν συμορφωνόμαστε με την προτροπή των κυβερνήσεων που μας λένε «αφήστε τα αυτά πίσω», γιατί δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το δίκιο αυτού του μεγαλειώδους αγώνα της δεκαετίας του ’40 του λαού μας, αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας και για ένα καλύτερο μέλλον χωρίς το ζυγό της εκμετάλλευσης».

Στον Πειραιά με τη συνδρομή της Βιάννου

Την ίδια ώρα με τη συμμετοχή και συνδιοργάνωση του Δήμου Βιάννου, πραγματοποιείται μια σημαντική Ημερίδα για τις γερμανικές οφειλές, στον Πειραιά.

Συγκεκριμένα, όπως αποφασίστηκε, την 1η Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η Ημερίδα που θα είναι αφιερωμένη στις «γερμανικές οφειλές από τις ναζιστικές θηριωδίες κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής», στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Την πρωτοβουλία για αυτή την εκδήλωση έλαβε ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, μέσα από την οποία στοχεύει να αναδείξει για μια ακόμη φορά το συγκεκριμένο ζήτημα, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την απελευθέρωση της χώρας από τον γερμανικό ζυγό.

Μάλιστα στα πλαίσια της προετοιμασίας για την άρτια διοργάνωση της Ημερίδας για τις «γερμανικές οφειλές από τις ναζιστικές θηριωδίες κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής» πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά με τη συμμετοχή του Δημάρχου Βιάννου κ. Παύλου Μπαριτάκη, του Δημάρχου Πειραιά κ. Ιωάννη Μώραλη, του Δημάρχου Καλαβρύτων, Αιγιαλείας και Ερυμάνθου κ. Αθανάσιου Παπαδόπουλου και του Δημάρχου Διστόμου, Αράχοβας και Αντίκυρας κ. Ιωάννη Στάθα, στη διάρκεια της οποίας τέθηκαν μια σειρά από θέματα, σχετικά με την άρτια πραγματοποίηση της Ημερίδας Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση αυτή έχει κληθεί να συμμετάσχει το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και η Πανελλήνια Ένωση Δικηγόρων για τις γερμανικές αποζημιώσεις, καθώς ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Ενώ θα συμμετάσχουν και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Ηρακλείου, Καλαβρύτων και Διστόμου.

«Το ζήτημα της καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων δεν μπορεί να ξεχαστεί, ούτε να παραμένει στην αφάνεια. Οι γερμανικές αποζημιώσεις για τις θηριωδίες των Βιαννιτών και όλων των Ελλήνων γενικότερα, ούτε παραγράφονται, ούτε και θα σταματήσουν να αποτελούν πεδίο διεκδίκησης, ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής Κατοχής. Έχουμε την υποχρέωση για τους προγόνους μας που σφαγιάστηκαν και εκτελέστηκαν από τους Ναζί να συνεχίσουμε τον αγώνα ως τη δικαίωση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαριτάκης, που στη διάρκεια της συνάντησης συνεχάρη για μια ακόμη φορά τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και ιδιαίτερα τον πρόεδρο κ. Ηλία Κλάππα για αυτή την πρωτοβουλία. Μετά το πέρας της Ημερίδας, τα συμπεράσματα, τα οποία αναμένεται να εξαχθούν θα προωθηθούν στην ελληνική Πολιτεία και τα ελληνικά κόμματα για την πραγματοποίηση περαιτέρω κινήσεων στην κατεύθυνση της δικαίωσης και της καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων.

Το ψήφισμα

Υπενθυμίζεται ότι το ψήφισμα που κατέθεσε η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για την διαμαρτυρία που έγινε ήταν το παρακάτω:

«Το 2024 κλείνουν ογδόντα χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδας από τη φασιστική κατοχή. Ογδόντα χρόνια από τότε που η εργατική τάξη της Ελλάδας, ο λαός και η νεολαία της συσπειρωμένοι στο ΕΑΜ, στον ένοπλο βραχίονά του τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, πάλευαν νικηφόρα με το όπλο στο χέρι, με αιμοδότη, νου και ψυχή το ηρωικό ΚΚΕ. Είχαν νικήσει το εγκληματικό γερμανικό ναζιστικό τέρας και τους ντόπιους αστούς συνεργάτες του. Είχαν κατακτήσει με το αίμα τους τη χιλιάκριβη τη λευτεριά και πάσχιζαν να φέρουν καινούργιες μέρες στην κατεστραμμένη από τον κατακτητή Ελλάδα.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με τους περισσότερους νεκρούς την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε αναλογία με τον πληθυσμό της. Πάνω από 500.000 ήταν οι νεκροί στη διάρκεια της τετράχρονης φασιστικής κατοχής, ενώ ανυπολόγιστες ήταν οι υλικές ζημιές από τις λεηλασίες και τις καταστροφές.

Ομως ογδόντα χρόνια μετά παραμένουν ανεκπλήρωτες οι δίκαιες και τεκμηριωμένες αξιώσεις του ελληνικού λαού για τις πολεμικές επανορθώσεις-αποζημιώσεις που οφείλει η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (ΟΔΓ) για τις καταστροφές που προξένησαν στην Ελλάδα οι φασιστικές δυνάμεις κατοχής στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Για τα πρωτοφανή σε βαρβαρότητα εγκλήματα σε βάρος αμάχων, γυναικών, γερόντων, παιδιών, ακόμη και βρεφών, για να κάμψουν την ηρωική, μεγαλειώδη αντίσταση του λαού μας, που αγωνίστηκε με το όπλο στο χέρι κατά των φασιστικών ορδών και απελευθέρωσε τη χώρα.

Ογδόντα χρόνια μετά, οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις της χώρας μας ουδέποτε διεκδίκησαν στην πράξη, με επιμονή και σχέδιο ενεργειών, τις οφειλόμενες γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις που περιλαμβάνουν:

– Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο-ληστεία που επιβλήθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα από τη ναζιστική Γερμανία.

– Αποζημιώσεις για τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές που προκάλεσαν τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

– Τις αποζημιώσεις των θυμάτων των φρικιαστικών ναζιστικών εγκλημάτων στις μαρτυρικές πόλεις και χωριά της Ελλάδας, των ομήρων στα ναζιστικά στρατόπεδα και στα εργοστάσια των γερμανικών μονοπωλίων.

– Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών ανεκτίμητης αξίας και των θησαυρών πολιτιστικής κληρονομιάς που λεηλατήθηκαν από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Βουλής υπολογίζονται σε 410.000.000.000 ευρώ (κατοχικό δάνειο, επανορθώσεις από καταστροφές και χρέη προς τους ιδιώτες για τα ολοκαυτώματα, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, κλπ), ενώ σε αυτά πρέπει να προστεθούν και 10.δις ευρώ για τα χρέη από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για τεράστιες υποχρεώσεις απέναντι στην Ιστορία και τον Ελληνικό λαό.

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), για μια ακόμη φορά, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να διεκδικήσει η κυβέρνηση τις πολεμικές αποζημιώσεις από την ΟΔΓ η οποία αρνείται να πληρώσει.

Απαιτούμε η ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει απαιτητικά από τη Γερμανική κυβέρνηση τις επανορθώσεις – πολεμικές αποζημιώσεις που έχουν αποφασιστεί στη Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (Δεκέμβρης 1945 – Ιανουάριος 1946), από την υπογραφή της Συμφωνίας της ΟΔΓ το Φλεβάρη του 1953 στο Λονδίνο, που προέβλεπε διμερείς συμβάσεις διακανονισμού των πολεμικών επανορθώσεων με τις χώρες στις οποίες έπρεπε να πληρώσει, και από τη Συμφωνία Ειρήνης το Σεπτέμβρη 1990 στη Μόσχα.

Είναι απαίτηση του ελληνικού λαού να διεκδικήσει χωρίς περιστροφές και σκοπιμότητες να πληρωθούν οι πολεμικές οφειλές της ΟΔ Γερμανίας στη χώρα μας γιατί είναι λεφτά του ελληνικού λαού».

Συνεχίζεται ο αγώνας για τις γερμανικές αποζημιώσεις – Μια σπουδαία Ημερίδα ενόψει

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button