Κρήτη

Τα “δώρα” της κακοκαιρίας στην Κρήτη

ο λιώσιμο του χιονιού “απομακρύνει” την λειψυδρία

Η αισιοδοξία διαδέχεται αυτές τις ημέρες τον προβληματισμό που είχε προκαλέσει η παρατεταμένη ανομβρία, σε ότι αφορά την επάρκεια νερού στην Κρήτη. Η κακοκαιρία “Μπάρμπαρα” με τις χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών, αλλά και τις έντονες βροχοπτώσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα, ήρθαν να δώσουν σημαντική “ανάσα” στον υδροφόρο ορίζοντα. 

Και μπορεί, όπως έγραψε ήδη το Cretalive, το νερό σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στον ποταμό Χώνο, στο Οροπέδιο Λασιθίου να πάγωσε, αλλά αυτό δεν θα διαρκέσει πολύ.

«Δεν προκάλεσε προβλήματα αλλά δεν υπάρχει ροή νερού από το Οροπέδιο προς το φράγμα Αποσελέμη» αναφέρει στο Cretalive o κ. Ευάγγελος Μαμαγκάκης, Διευθυντής Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων στον Οργανισμό Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης που διαχειρίζεται το φράγμα.

Οι σωληνώσεις του φράγματος Αποσελέμη έχουν άρτια κατασκευή και πολύ καλή εφαρμογή αφού δεν προκλήθηκε κανένα πρόβλημα εξαιτίας του παγετού. Ωστόσο η χωρητικότητα του φράγματος έχει φθάσει σε σημεία επικίνδυνα εξαιτίας της ανομβρίας που βιώναμε μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα.

Μέχρι και σήμερα δεν έχει κατέβει καθόλου νερό, λόγω της ξηρασίας, από το Οροπέδιο προς το φράγμα με τη χωρητικότητα του να βρίσκεται πλέον λίγο κάτω από το 40%, περίπου στα 11 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

«Μέχρι να λιώσουν τα χιόνια από τον ήλιο ή να βρέξει και να προκληθεί λιώσιμο των χιονιών δεν υπάρχει περίπτωση να κατέβει νερό από το Οροπέδιο στο φράγμα» επισημαίνει ο κ. Μαμαγκάκης. Ωστόσο εκφράζει την αισιοδοξία τους καθώς «μόλις λιώσουν τα χιόνια ή έρθουν οι πολυπόθητες βροχοπτώσεις το φράγμα Αποσελέμη αναμένεται να γεμίσει και πάλι, δηλαδή η πληρότητα του να φθάσει στα 25,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού»!

Λίγη υπομονή χρειάζεται από όλους μας αφού φαίνεται να αποφύγαμε το φαινόμενο της έλλειψης νερού για το ερχόμενο καλοκαίρι. Η επερχόμενη πληρότητα του Αποσελέμη εξασφαλίζει επαρκείς ποσότητες νερού για περιοχές των δήμων Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου για το επόμενο διάστημα!

πηγή: apokoronaslife

%cf%84%ce%b1-%ce%b4%cf%8e%cf%81%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%cf%81%ce%ae%cf%84%ce%b7/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button