Κρήτη

Χανιά: Βραβεύτηκε ο πρωτοπόρος του ελαιολάδου Απόστολος Κυριτσάκης

Ο πρωτοπόρος επιστήμονας του ελαιολάδου Απόστολος Κυριτσάκης, βραβεύτηκε στο χωριό που γεννήθηκε, στο Έλος Κισσάμου, από τον δήμαρχο Γιώργο Μυλωνάκη, για την προσφορά του στο ελαιόλαδο και στον τόπο γενικότερα.

Ο κ. Κυριτσάκης, είναι Ομότιμος Καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε) και ένας από τους πρώτους επιστήμονες, παγκοσμίως, που έχει κάνει εκτενή έρευνα στο ελαιόλαδο και έχει μιλήσει, όπως προαναφέρθηκε, σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο για τα οφέλη της ποιότητας του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς στην υγεία.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Παρόντες στη βράβευση ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Γεώργιος Τζανακάκης (και οι τρεις είχαν κάτι να πουν για τον τιμώμενο), ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Κονταξάκης , ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων κ. Γεώργιος Μπέας, Δημοτικοί Σύμβουλοι, άλλοι επίσημοι και χιλιάδες επισκέπτες που ήλθαν να παρακολουθήσουν την γιορτή καστάνου και την απονομή της τιμητικής πλακέτας , η οποία ανέφερε: «ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ».

Ο ίδιος, ευχαρίστησε τον δήμαρχο, την Εταιρεία Κοινωφελούς Ανάπτυξης του Δήμου Κισσάμου και ιδιαίτερα την πρόεδρο κα Άλκηστη Ξηρουχάκη και την Βίκυ Μαρακάκη, η οποία συνέβαλε στην πρόταση. «Ηταν για μένα πολύ μεγάλη τιμή, γιατί μία βράβευση στον τόπο σου, ξεπερνά τις βραβεύσεις που έχεις πάρει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Νότια Αμερική και αλλού) . Την διάκριση αυτή θέλησα να τη μοιραστώ με τους ανθρώπους της υπαίθρου και του μόχθου», σχολίασε ο κ. Κυριτσάκης.

ΟΡΑΜΑ ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Κυριτσάκης, «εΕυελπιστώ ακόμη ότι όσο είμαι εν ζωή θα ολοκληρωθεί η σκέψη και επιθυμία μου να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει Μουσείο Ελαιολάδου και Καστάνου στο χώρο του πάλαι ποτέ Σταθμού Χωροφυλακής τους χωριού μας. Προς τιμή τους ο Δήμος είναι σύμφωνος και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου επίσης. Ο αδελφός μου ο Μίμης μερίμνησε να απεμπλακεί ο χώρος από την κατηγορία των Δημόσιων Κτημάτων και απομένει δικαστική απόφαση για την αλλαγή σκοπού. Ο Περιφερειάρχης μας κ. Σταύρος Αρναουτάκης, πάντα πρόθυμος να στηρίξει αναπτυξιακές και πολιτιστικές πρωτοβουλίες, έχει υποσχεθεί ότι θα στηρίξει οικονομικά και αυτή την προσπάθεια.

Θεωρώ ότι η υλοποίηση αυτής της προσπάθειας θα είναι ένα ακόμη βήμα για την Ανάπτυξη της Περιοχής μας Τουριστικά και Οικονομικά. Σε πολλούς τόπους όπου βρέθηκα στο εξωτερικό αλλά και σε ορισμένους του εσωτερικού υπάρχουν Μουσειακοί χώροι με αναθήματα για τα ενδιαφέροντα, την ιστορία και την πορεία του στο χρόνο. Άξιο αναφοράς και το έργο που ήδη υλοποιείται με τη Λιμνοδεξαμενή στο βούλισμα. Το έργο έχει πράγματι βραδύνει αλλά με τις πολλές προσπάθειες, συνεχείς οχλήσεις και την επιμονή ορισμένων, όπως του αδελφού μου, την στήριξη του Δήμου και της Περιφέρειας το έργο θα ολοκληρωθεί και τα οφέλη θα είναι ασφαλώς μεγάλα».

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ

Ο Απόστολος Κυριτσάκης του Κων/νου γεννήθηκε Έλος, απεφοίτησε από το Γυμνάσιο Καστελλίου (Κισσάμου) και έλαβε το πτυχίο του γεωπόνου από την Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ.
Εργάστηκε στο Σταθμό Γεωργικής Έρευνας Χανίων (Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου) και το 1974, διορισμένος πλέον γεωπόνος, μεταβαίνει στην Αμερική με εκπαιδευτική άδεια για μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (MSU). Από το Πανεπιστήμιο αυτό έλαβε το Μaster of Science και το Ph.D (Διδακτορικό) με έρευνα σε ελαιόλαδο, από την Κρήτη.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, στο Ινστιτούτο Ελαίας, έκανε βίωμά του και διακαή στόχο του τη βελτίωση της ποιότητας του Ελληνικού ελαιολάδου και όχι μόνο και οργάνωσε το εργαστήριο ελαιολάδου του Ινστιτούτου. Το 1981 διορίστηκε στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσ/κης (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος), ως Καθηγητής Ελαιολάδου-Λιπαρών Υλών, όπου και παρέμεινε μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Κατά το διάστημα της καριέρας του, έτυχε εκπαιδευτικής άδειας για την Αμερική και υποτροφίας Φουλμπράϊτ για μεταδιδακτορική έρευνα στο MSU και στο Πανεπιστήμιο Davis , της Καλιφόρνιας.
Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (MSU) και έχει επισκεφθεί διάφορα Πανεπιστήμια της Αμερικής όπου έχει δώσει σεμινάρια. Έχει επίσης επισκεφθεί στα πλαίσια Συνεδρίων – Συμποσίων και Σεμιναρίων μετά από πρόσκληση και άλλες χώρες, όπως Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ελβετία, Βέλγιο, Αγγλία, Μαρόκο, Τυνησία, Τουρκία, Κολομβία, Περού, Χιλή, Αργεντινή, Βραζιλία, Καναδά, Αυστραλία, και άλλες. Έχει μιλήσει σε Σεμινάρια και σε Συνέδρια που διοργανώθηκαν σε πολλές ελληνικές πόλεις, ενώ συμμετείχε και στην οργάνωση συνεδρίων και ημερίδων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Έκδοσης του Ισπανικού περιοδικού για τα λιπαρά Grasas y Aceites και κριτής εργασιών σε άλλα διεθνή περιοδικά, καθώς και μέλος της Ακαδημίας Ελαιολάδου της Ιταλίας και πολλών άλλων επιστημονικών εταιρειών. Είναι Associate editor (βοηθός εκδότη) του γνωστού επιστημονικού περιοδικού Journal of American Oil Chemists Society (JAOCS).

Ανήκει στα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Διδακτόρων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης όπου διετέλεσε πρόεδρος επί τέσσερις συνεχείς θητείες και είναι ο μόνος καθηγητής που βραβεύθηκε από τον εν λόγω σύλλογο. Διετέλεσε Δ/ντής της Σχολής Τροφίμων και Διατροφής του Α-ΤΕΙΘ και επί θητείας του εγκαταστάθηκε το πειραματικό ελαιουργείο στο Ίδρυμα. Βραβεύθηκε από ξένα Πανεπιστήμια, Ελληνικούς και ξένους φορείς και οργανισμούς.

Τον Μάιο του 2010 έτυχε μίας ξεχωριστής διάκρισης (AOCS Fellow) από την Αμερικάνικη Εταιρία Χημικών Λαδιών, στον Φοίνικα της Αριζόνας διάκριση που απονέμεται μόνο στο 2% των μελών της, παγκοσμίως.

Έχει διατελέσει πρόεδρος των υποτρόφων Φουλμπράϊτ Βόρειας Ελλάδος. Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Ένωσης Διδακτόρων ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για τέσσερις θητείες. Είναι Πρόεδρος της Εταιρίας Ανάπτυξης Εννιά Χωριών Κισσάμου, Πρόεδρος του Φεστιβάλ Ελαιολάδου-Ελιάς καθώς και Πρόεδρος του Διεθνούς Παρατηρητηρίου Οξειδωτικού Στρες για την Υγεία και τα Αγροτικά Τρόφιμα, που έχει έδρα την Θεσσαλονίκη.

Είναι παντρεμένος με την Ελευθερία Καραμεσίνη – Κυριτσάκη, καθηγήτρια μαθηματικών, έχει δύο παντρεμένα παιδιά και πέντε εγγόνια.

Χανιωτικα νέα 

Χανιά: Βραβεύτηκε ο πρωτοπόρος του ελαιολάδου Απόστολος Κυριτσάκης

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button