Κρήτη

Η μεγάλη δωρεά του Γεωργίου Μαλινάκη στο Νοσοκομείο Χανίων

Χρειάστηκε να περάσουν 14 και πλέον χρόνια, να συνεδριάσει 186 φορές η Επιτροπή Εκτελεστών της Διαθήκης του Γεωργίου Μαλινάκη και να ξεπεραστούν νομικά και θεσμικά προβλήματα προκειμένου να φτάσουμε σήμερα στην υπογραφή για την κατασκευή της νέας Ψυχιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Χανίων.

O χανιώτης έμπορος Γεώργιος Μαλινάκης απεβίωσε στις 8 Δεκεμβρίου 2008 στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών σε ηλικία 83 ετών και την επομένη 9 Δεκεμβρίου 2008 ετάφη στα Χανιά στο Νεκροταφείο των Κουνουπιδιανών. Με τη διαθήκη του άφησε περί τα 5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά, χρυσές λίρες και πολύτιμους λίθους, καθώς και ακίνητα στα Χανιά και στην Αθήνα, με σκοπό να αξιοποιηθούν προκειμένου να κατασκευαστεί μια νέα, σύγχρονη Ψυχιατρική Κλινική στο Νοσοκομείο Χανίων.

Σήμερα, μετά από προσπάθειες ετών, υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του έργου, γεγονός για το οποίο ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, ως πρόεδρος της Επιτροπής Εκτελεστών της Διαθήκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του, κάνοντας ονομαστική αναφορά σε όλους όσοι συνέβαλαν για να επιτευχθεί η επιθυμία του δωρητή.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Δαμασκηνός στον αείμνηστο Αντώνη Μπαλωμενάκη, ο οποίος, ως βουλευτής Χανίων, συνέδραμε το έργο της Επιτροπής με στοχευμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, οι οποίοι βοήθησαν σημαντικά για να ξεπεραστούν νομικά κωλύματα και γραφειοκρατικά προσκόμματα.

Η νέα Ψυχιατρική Κλινική, συνολικού εμβαδού συνολικού εμβαδού 1.624,32 τ.μ., θα είναι δυναμικότητας 30 κλινών, εκ των οποίων οι 20 κλίνες θα αφορούν ανοικτή νοσηλεία και οι 10 κλίνες κλειστή νοσηλεία, σημείωσε, από την πλευρά του, ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων Γιώργος Μπέας, ο οποίος έκανε λόγο για «μέρα μεγάλης χαράς».

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fchanialivetv%2Fvideos%2F569049681714673%2F&show_text=false&width=560&t=0

Το αρχικό εκτιμώμενο κόστος κατασκευής χωρίς εξοπλισμό ανερχόταν σε 3.024.000 ευρώ (συμπ. ΦΠΑ), ενώ το συνολικό τελικό τίμημα ανέρχεται στο ποσό των 2.205.237,80 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), πρόσθεσε ο κ. Μπέας.

Η νέα πτέρυγα θα γίνει σε επέκταση του κτηρίου, όπου στεγάζεται σήμερα η Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου και η ακριβής χρήση και ο προσδιορισμός των χώρων του κτιρίου και η ωφέλιμη επιφάνειά τους αναγράφονται στο συνημμένο κτιριολογικό πρόγραμμα, παράρτημα της «Σύμβασης» και έχουν αποτυπωθεί στην προκαταρκτική μελέτη, καθώς και στις λοιπές μελέτες που έχουν συνταχθεί μέχρι και τη μελέτη εφαρμογής του κτιρίου και του εξοπλισμού. Το κτήριο θα ενταχθεί διοικητικά και λειτουργικά στο Νοσοκομείο και θα αποτελεί ενιαίο σύνολο με αυτό.

Η νέα αυτή λειτουργική πτέρυγα θα αποτελείται από το υφιστάμενο ισόγειο κτίριο Ιβ, το οποίο θα μετασκευαστεί ώστε να αποτελέσει ενιαίο και ομοιόμορφο κτίριο συνολικού καθαρού εμβαδού τετρακοσίων πενήντα τετραγωνικών μέτρων και είκοσι εννέα εκατοστών 450,29 τ.μ., μη συμπεριλαμβανομένων των περιμετρικών τοίχων του υπάρχοντος κελύφους και τη νέα κατ’ επέκταση προσθήκη 3 ορόφων, συνολικού εμβαδού 1.624,32 τ.μ.

Η νέα κατ’ επέκταση προσθήκη 3 ορόφων θα αποτελείται από:

Α) Στάθμη -4,20: Ισογείου, συνολικού εμβαδού 928,93 τ.μ. από τα οποία τα 752,81 τ.μ. θα είναι ανοιχτός χώρος στάθμευσης με 21 θέσεις στάθμευσης, δύο κλιμακοστάσια και άλλους βοηθητικούς χώρους. (Σύνολο κλειστών χώρων: 176,09 τ.μ.).

Β) Στάθμη 0,00: 1ου ορόφου, εμβαδού κλειστών χώρων 861,25 τ.μ. Σε αυτή τη στάθμη, η νέα κλινική θα έχει τις νοσηλευτικές μονάδες μέσης και βραχείας νοσηλείας, που χωρίζονται μεταξύ τους από δύο ελεγχόμενες θύρες. Περιμετρικά χωροθετούνται τα δωμάτια των ασθενών και οι βοηθητικοί χώροι κεντρικά.

Γ) Στάθμη +4,30: 2ου ορόφου, εμβαδού κλειστών χώρων 586,98τ.μ. Σε αυτή τη στάθμη +4.30, θα διαμορφωθούν τα γραφεία – εξεταστήρια ιατρών, ψυχολόγων και το γραφείο του εφημερεύοντος ιατρού. Επίσης τα γραφεία των κοινωνικών λειτουργών, τη θεραπεία οικογένειας και χώρο ανάπαυλας του προσωπικού.

Στη δυτική πλευρά, με είσοδο απευθείας από το κλιμακοστάσιο, θα διαμορφωθεί η έκθεση του δωρητή μαζί με το γραφείο της Επιτροπής Εκτελεστών της Διαθήκης του Γεωργίου Μαλινάκη.

Τα κτήρια Ια – Ιβ, όπου στεγάζεται σήμερα η Ψυχιατρική Κλινική έχουν μελετηθεί για τη στέγαση δύο ανεξάρτητων μονάδων Λοιμωδών και Aids αλλά δε λειτούργησαν ποτέ ως τέτοια. Βρίσκονται στο Ν-Δ άκρο του κτιριακού συγκροτήματος του Νοσοκομείου. Πριν την έναρξη των εργασιών, το κτήριο ΙΒ’ (Aids) θα αδειάσει και θα δοθεί ως εργοτάξιο, ενώ η Ψυχιατρική Κλινική θα συνεχίσει να λειτουργεί μόνο στο κτήριο ΙΑ’ (λοιμωδών) μέχρι και την ολοκλήρωση της κατασκευής, οπότε το ενιαίο κτήριο θα αποδοθεί στην αρχική λειτουργία του, ως Ψυχιατρική Κλινική.

Οι πιο σημαντικές αλλαγές

• Λειτουργικός διαχωρισμός των Λοιμωδών από την Ψυχιατρική.

• Δημιουργία κεντρικών κοινόχρηστων χώρων φιλοξενίας δραστηριοτήτων βορειοδυτικά, όπου υπάρχει φυσική ελεύθερη θέα (τραπεζοκαθίσματα για φαγητό αλλά και για επιτραπέζια παιχνίδια, καθιστικό για TV.

• Χώροι προσωπικού στο ισόγειο σε λειτουργική κεντρική διάταξη.

• Δημιουργία χώρου εργοθεραπείας στο ισόγειο.

• Φυσικός φωτισμός των κεντρικών χώρων από νότιες τζαμαρίες αξιοποιώντας και τη θέα προς τον λόφο
της Μαλάξας από το μπαλκόνι του Α’ ορόφου.

• Διαμόρφωση του χώρου της πυλωτής με 21 θέσεις στάθμευσης και χώρο στάθμευσης μηχανών και ποδηλάτων.

• Δημιουργία χώρου έκθεσης του δωρητή.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η Επιτροπή Εκτελεστών της Διαθήκης του Γεωργίου Μαλινάκη αποτελείται από:

Πρόεδρος: Δαμασκηνός, μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου

Αντιπρόεδρος: Γιώργος Μπέας, διοικητής Νοσοκομείου Χανίων

Μέλος: Βασιλική Τσερπέ, ψυχίατρος – συντονίστρια διευθύντρια Ψυχιατρικής Κλινικής (έως το 2022)

Μέλος: Εύα Κασσωτάκη, ψυχίατρος – διευθύντρια ΕΣΥ

Μέλος: Γεώργιος Γουλιέλμος, ψυχίατρος – διευθυντής ΕΣΥ

Η μεγάλη δωρεά του Γεωργίου Μαλινάκη στο Νοσοκομείο Χανίων

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button