Κρήτη

Παύση εργασιών στα μέσα Μαΐου για την ανάπλαση του Πλακιά λόγω της τουριστικής περιόδου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μεγάλο έργο βιοκλιματικής ανάπλασης που αφορά στην τουριστική ζώνη του Πλακιά το οποίο προχωρά με γοργούς ρυθμούς από τον ανάδοχο και τη συνεχή επίβλεψη του δήμου Αγίου Βασιλείου.

Πρόκειται για μια παρέμβαση συνολικού μήκους 900 μέτρων στην καρδιά του τουριστικού οικισμού, που σχεδιάστηκε για να αναβαθμίσει αισθητικά και λειτουργικά την περιοχή του νότου που κάθε καλοκαίρι συγκεντρώνει πλίθος επισκεπτών.

Ήδη, σύμφωνα με τον δήμαρχο  Αγίου Βασιλείου, έχουν ολοκληρωθεί τα πεζοδρόμια από την πλευρά των εμπορικών επιχειρήσεων και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από την είσοδο του Πλακιά μέχρι και τη γέφυρα, ενώ τώρα οι εργασίες εξελίσσονται από την πλευρά της θάλασσας με την κατασκευή πεζοδρομίων και ποδηλατοδρόμων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό όπως ανέφερε ο κ. Ταταράκης στα «Ρ.Ν.» οι εργασίες θα διακοπούν στις 15-20 Μαΐου προκείμενου να μην υπάρξει καμιά όχληση στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Μέχρι τότε όπως υπογράμμισε θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κομμάτι του έργου από τη είσοδο του Πλακιά (ξενοδοχείο Αlianhtos μέχρι και τη γέφυρα) και από τις δυο μεριές και δεν θα υπάρχουν σκαμμένα, ενώ μέχρι τότε θα  δουλεύεται όπως πρόσθεσε ένα κομμάτι ακόμα μετά τη γέφυρα και μέχρι τη διασταύρωση για Σούδα από την πλευρά της θάλασσας. Παράλληλα, όπως είπε το έργο της υπογειποίησης των καλωδίων της ΔΕΔΔΗΕ  μέχρι τις 20 Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 75-80% ενώ οι εκκρεμότητες που μένουν για το φθινόπωρο, οπότε και θα επανεκκινήσει το έργο αφορούν σε τέσσερις κλειστού τύπου μετασχηματιστές ενώ θα εκκρεμεί και το εγχάρακτο ασφαλτικό.

Ωστόσο, όπως επεσήμαινε ο δήμαρχος το έργο που θα επανεκκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί στις 10 Δεκεμβρίου, μιας και όπως είπε πρόκειται για έργο ΕΣΠΑ και δεν υπάρχει περιθώριο παρατάσεων». Οι εργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη και σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, αυτές θα συνεχιστούν μέχρι και τις 15-20 Μαΐου.

Μέχρι τότε θα έχουν αποκατασταθεί όλα τα χαντάκια της ΔΕΔΔΗΕ, η οποία θα  έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των προβλεπομένων εργασιών (75-80%). Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ τη ΔΕΔΔΗΕ και τον ανάδοχο της κ. Παπουτσάκη για την πορεία των εργασιών οι οποίες προχωρούν  πολύ γρήγορα. Επίσης μέχρι τότε (μέσα Μαΐου) θα έχουν γίνει τα πεζοδρόμια, οι ποδηλατόδρομοι και θα  έχουν τοποθετηθεί τα φωτιστικά στο κομμάτι από την είσοδο του Πλακιά μέχρι και τη γέφυρα, ενώ ο ανάδοχος προχωρά αυτή την περίοδο και μετά τη γέφυρα ένα κομμάτι από την πλευρά της θάλασσας. Από την πλευρά της θάλασσας θα υπάρχουν πεζοδρόμια, φύτευση, ποδηλατοδρόμος, πεζόδρομος. Όλες οι εργασίες σταματούν γύρω στις 15 -20 Μαΐου και θα επανεκκινήσουν στις 15 Οκτωβρίου για να ολοκληρωθεί το έργο και να παραδοθεί το αργότερα μέχρι 10 Δεκεμβρίου. Να υπενθυμίσουμε ότι έχει ολοκληρωθεί και ένα αντιπλημμυρικό έργο που περιλαμβάνεται στη βιοκλιματική ανάπλαση» ανέφερε ο Γιάννης Ταταράκης επισημαίνοντας πως το έργο αυτό θα μεταμορφώσει την περιοχή αναβαθμίζοντας την αισθητικά και λειτουργικά. Πρόσθεσε επίσης ότι στόχος είναι την επόμενη τουριστική περίοδο ο Πλακιάς να πεζοδρομηθεί, καθώς τότε όπως είπε,  θα έχει ολοκληρωθεί ο περιφερειακός δρόμος ενώ ο δήμος θα έχει στη διάθεσή του δυο  δημοτικούς χώρους στάθμευσης και έναν ιδιωτικό.

Υπενθυμίζεται ότι η  ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Πλακιά είχε  υποβληθεί από τον δήμο Αγίου Βασιλείου στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη» 2014-2020 και της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (OXE) με προϋπολογισμό 1.780.000 ευρώ και είχε λάβει απόφαση ένταξης από την Περιφέρεια Κρήτης.  Στην συνέχεια ο δήμος Αγίου Βασιλείου αξιοποίησε το διάστημα μέχρι την έγκριση δημοπράτησης, ώστε να ολοκληρωθεί η μελέτη υπογειοποίησης  των καλωδίων από την ΔΕΔΔΗΕ με  προϋπολογισμού 626.787,73 ευρώ εκ των οποίων το 50% καλύφθηκε από το πρόγραμμα αισθητικής αναβάθμισης δικτύου ΔΕΔΔΗΕ και το 50% από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης ανεβάζοντας τον τελικό προϋπολογισμό της έγκρισης στα 2.093.394€.

Οι μελέτες του έργων αφορούν:

  • Κατασκευή νέου εγχάρακτου ασφαλτοτάπητα στην κεντρική οδική αρτηρία του οικισμού.
  • Κατασκευή νέων πεζοδρομίων και ποδηλατόδρομου.
  • Κατασκευή πεζόδρομου κατά μήκος της ακτογραμμής εντός οικισμού Πλακιά.
  • Ανάπλαση χώρων του παλιού λιμένα.
  • Κατασκευή θέσεων στάθμευσης οχημάτων (ΙΧ, ταξί, λεωφορεία) και στάσεις.
  • Παρεμβάσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία (όδευση τυφλών, ράμπες κ.λπ.)
  • Ηλεκτροφωτισμός και αναβάθμιση υποδομών ομβρίων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου τον Ιούνιο παραδίδεται και το έργο που άφορά στη ύδρευση του Πλακιά από τις πηγές του Κουρταλιώτη. Το έργο αυτό έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Μέχρι σήμερα οι συγκεκριμένες περιοχές υδρεύονται από τις πηγές «Κουρταλιώτη», μέσω ενός πεπαλαιωμένου δικτύου με μικρή παροχέτευση, με μεγάλες απώλειες ύδατος που οφείλονται σε διαρροές σε σωληνώσεις και σε βλάβες που συνεχώς παρουσιάζονται στο δίκτυο με αποτέλεσμα την μεγάλη σπατάλη των υδάτινων αποθεμάτων. Ταυτόχρονα η ζήτηση σε νερό ύδρευσης για την ευρύτερη περιοχή που αναπτύσσονται οικιστικά και τουριστικά με ραγδαίους ρυθμούς επιβάλει τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις και να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους καταναλωτές. Η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου θα αντιμετωπίσει οριστικά τα προβλήματα υδροδότησης  διαφυλάσσοντας την ποσότητα του υδροφόρου ορίζοντα και την ποιότητα του προσφερόμενου νερού.

Παύση εργασιών στα μέσα Μαΐου για την ανάπλαση του Πλακιά λόγω της τουριστικής περιόδου

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button