Κρήτη

Χανιά: Αυξάνουν και πληθαίνουν οι περιπτώσεις χρέωσης ΑΜΚΑ εν αγνοία των ασφαλισμένων

Βροχή οι μαρτυρίες ασφαλισμένων στα Χανιά για παράνομη χρήση του ΑΜΚΑ τους – Τι πρέπει να κάνουν όσοι διαπιστώσουν ότι χρησιμοποιήθηκε το ΑΜΚΑ τους – Τι αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων 

Φαίνεται ότι δεν έτυχε μια φορά και δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση αλλά για πολλές. Μάλιστα, δεν αφορά μόνο σε έναν γιατρό.

Η αποκάλυψη του Flashnews.gr για παράνομη χρήση ΑΜΚΑ ασφαλισμένου στα Χανιά και χρέωσή του με πολλαπλές ιατρικές επισκέψεις και φαρμακευτική συνταγογράφηση εν πλήρη αγνοία του, έφερε στο φως και άλλες τέτοιες περιπτώσεις.

Υπάρχουν πολίτες στα Χανιά που υποστηρίζουν ότι συνέβη ακριβώς το ίδιο και σε αυτούς. Μπήκαν δηλαδή στην προσωπική τους πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και βρήκαν χρεωμένα στο ΑΜΚΑ τους συνταγογραφήσεις και επίσκεψεις σε γιατρούς που ουδέποτε επισκέφθηκαν και τους είναι παντελώς άγνωστοι.

Αυτό αυτομάτως δημιουργεί ζήτημα αν πρόκειται για πλαστή χρέωση επίσκεψης και απάτη σε βάρος των ασφαλισμένων και του δημοσίου και φυσικά παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων ή αν πρόκειται για κάποιου είδους σφάλμα του συστήματος;

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε μερικές από τις μαρτυρίες που έγιναν στο Flashnews.gr

Ασφαλισμένος διαπίστωσε χρέωση συνταγής και επίσκεψης από γιατρό στα Χανιά τον οποίο δεν γνώριζε καν. Η χρεώση φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Μάλιστα ο ασφαλισμένος πέρα από ζήτημα ενδεχόμενης εξαπάτησης και πλαστής χρήσης των στοιχείων του και απάτης σε βάρος του δημοσίου, έθιξε και ένα άλλο πολύ σοβαρό ζήτημα, το ενδεχόμενο συγκεκριμένα ένας άνθρωπος να είναι αλλεργικός σε κάποιο φαρμακο και σε περίπτωση που χρειαστεί νοσηλεία να δουν έναν τέτοιο φάκελο οι γιατροί και να του το χορηγήσουν.

Επίσης, άλλος ασφαλισμένος που είχε πραγματοποιήσει πριν από πάρα πολλά χρόνια μια και μοναδική επίσκεψη σε έναν γιατρό των Χανίων, διαπίστωσε μπαίνοντας στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ότι από τότε έχει χρεωθεί στον ΑΜΚΑ του πλειάδα ιατρικών επισκέψεων στον συγκεκριμένο γιατρό, χωρίς να τις έχει φυσικά πραγματοποιήσει.

Να αναφερθεί ότι άλλη περίπτωση ασφαλισμένου με τον οποίο επικοινώνησε το Flashnews.gr, επίσης διαπίστωσε συνταγογράφηση και χρέωση επίσκεψης στο ΑΜΚΑ της σε ειδικότητα γιατρού που δεν είχε επισκεφθεί ποτέ. Ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος επικοινώνησε με τον ΕΦΚΑ στον οποίο του είπαν να καταγγείλει το περιστατικό στον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων. Αυτό και έπραξε ο ασφαλισμένος. Όμως όταν πήρε τηλέφωνο και άρχισε να αναφέρει το περιστατικό, υποστηρίζει ότι το άτομο στην άλλη άκρη της γραμμής το έκλεισε. Μάλιστα επιχείρησε να ξαναπάρει τηλέφωνο χωρίς όμως να το σηκώνουν (έχουμε στη διάθεσή μας εικόνα από τις κλήσεις που έγιναν)

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Παρασκευή Ορφανουδάκη, εξήγησε πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει πρόβλημα με την τηλεφωνική σύνδεση του συλλόγου λόγω τεχνικών αλλαγών που έγιναν. Μάλιστα καλεί όλους τους ασφαλισμένους που έχουν διαπιστώσει τέτοια φαινόμενα να το καταγγείλουν στον ΕΟΠΥΥ και στον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων.

Όπως είπε η κα Ορφανουδάκη: “Μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχει επώνυμη καταγγελία στον σύλλογο για τέτοιου είδους φαινόμενα ούτε ενημέρωση από τον ΕΟΠΥΥ. Σαν Ιατρικός Σύλλογος δεν ανεχόμαστε παραβατικές συμπεριφορές από κανέναν”

Τι πρέπει να κάνουν όσοι διαπιστώσουν ότι χρησιμοποιήθηκε το ΑΜΚΑ τους 

Πέρα από την καταγγελία σε τοπικό επίπεδο, μπορεί όποιος έχει θιγεί να κάνει αναφορά κεντρικά. Ασφαλισμένος διαπίστωσε χρέωση πολλαπλών επισκέψεων σε γιατρό των Χανίων και αποφάσισε να κινηθεί αμέσως. Δίπλα στη σήμανση “Επισκέψεις” στην πλατφόρμα της άυλης συνταγογράφησης έχει ένα φάκελο που γράφει «Αναφορά», στην οποία ανάγραψε ότι χρεώθηκε συσκέψεις που δεν πραγματοποίησε.

Σε λίγο χρονικό διάστημα επικοινώνησαν από τον ΥΠΕΔΥΦΚΑ με τον ασφαλισμένο τον οποίο τον ρώτησαν λεπτομέρειες για το τι έχει συμβεί και στη συνέχεια τον ενημέρωσαν ότι το θέμα θα ερευνηθεί ενδελεχώς καθώς αυτό πλήττει και το δημόσιο.

Χανιά: Αυξάνουν και πληθαίνουν οι περιπτώσεις χρέωσης ΑΜΚΑ εν αγνοία των ασφαλισμένων

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button