Κρήτη

Χανιά: Καταστροφή σε βάθος 25ετίας στα Φαλάσαρνα (φωτο)

Τις αυθαίρετες ανθρώπινες παρεμβάσεις στα Φαλάσαρνα καταγράφει η “Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών” του ΜΑΙΧ σε ένα βάθος 25 ετών από το 1997 μέχρι και σήμερα.

1 1997
1997: Η περιοχή που φύεται το σπάνιο φυτό στα 1997

2 2000
2000: Τρία χρόνια μετά εκχερσώνεται και κατασκευάζεται παράνομα δρόμος

3 2004
2004: Μετά το δρόμο γίνονται χώροι στάθμευσης και μπαρ.

4 2021
2021: Xιλιάδες αυτοκίνητα παρκάρουν στον χώρο όπου αναπτύσσεται το φυτό.

Η έκταση δίπλα στην παραλία που άνηκε σε ιδιώτη και που αποτελεί μια από τις τρεις περιοχές σε όλον τον πλανήτη που φύεται το “Androcymbium rechingeri” (οι άλλες δύο είναι η Γραμβούσα και το Λαφονήσι) αρχικά εκχερσώθηκε με μηχανήματα.

Στη συνέχεια κατασκευάστηκε αυτοσχέδιος παράνομος δρόμος, έγιναν κατασκευές πάνω στον παλιό αιγιαλό, τοποθετήθηκε φωτισμός έγιναν χώροι στάθμευσης και τροχήλατες καντίνες μετατράπηκαν σε μπαρ!

Όλα αυτά με την ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών που άφηναν όλα αυτά τα χρόνια να διαιωνίζεται μια κατάσταση δίχως να εφαρμόζουν τη νομοθεσία.

Τη σημασία της προστασίας και διατήρησης του “Androcymbium rechingeri” υπογραμμίζει η Μονάδα τονίζοντας πως οι κύριες πιέσεις και απειλές που καταγράφονται είναι: Η διάνοιξη αυτοσχέδιων δρόμων, η στάθμευση αυτοκινήτων, το ποδοπάτημα καθώς χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται καθημερινά κυρίως τη θερινή περίοδο την παραλία.

5 1

Το “Androcymbium rechingeri” φύεται αποκλειστικά σε Φαλάσαρνα, Γραμβούσα, Λαφονήσι λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών που δημιουργήθηκαν στις περιοχές αυτές από την ανύψωση της Δυτ. Κρήτης μετά από ισχυρό σεισμό που έφερε στην επιφάνεια τον βυθό.

Χανιώτικα νέα

Χανιά: Καταστροφή σε βάθος 25ετίας στα Φαλάσαρνα (φωτο)

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button