Κρήτη

20 άστεγοι στο Ηράκλειο μέσα στην παγωνιά- Πώς ο κ. Μ. κατάφερε να βρει σπίτι!

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε όσους έχουν ανάγκη

Το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα της αστεγίας αναδεικνύεται για ακόμα μία φορά μέσα από τη σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τις τελευταίες ημέρες και την Κρήτη.

Στους δρόμους του Ηρακλείου βρίσκονται διαρκώς υπάλληλοι της Κοινωνικής Υπηρεσίας του δήμου οι οποίοι διανέμουν στους άστεγους μπουφάν, υπνόσακους, κουβέρτες, ζεστά ροφήματα, γεύματα, ισοθερμικά, κασκόλ, κάλτσες και εν γένει ό,τι κρίνεται ως απαραίτητο για την προστασία τους από το δριμύ ψύχος και την παγωνιά.

«Ταυτόχρονα συνεχίζουν τη λειτουργία τους, από την περασμένη Κυριακή, οι δύο θερμαινόμενες αίθουσες στο κέντρο της πόλης οι οποίες μένουν ανοιχτές ως το βράδυ προκειμένου να προστατευθούν οι άστεγοι από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Συγκεκριμένα πρόκειται για μία αίθουσα στο Πολύκεντρο Νεολαίας και ακόμα μία στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου. Επίσης όλο το 24ώρο παραμένει ανοιχτό για διαμονή και διανυκτέρευση το Κέντρο Αστέγων του δήμου Ηρακλείου» τονίζει στο cretalive η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Ρένα Παπαδάκη Σκαλίδη.

Στην πόλη μας περίπου 20 άτομα διαβιούν σε συνθήκες αστεγίας ενώ 8 άτομα βρήκαν ζεστό καταφύγιο και θαλπωρή στο Κέντρο Αστέγων του δήμου Ηρακλείου. Σημειώνεται ότι στα 20 άτομα περιλαμβάνονται κάποιες ειδικές κατηγορίες πληθυσμού όπως τοξικοεξαρτημένοι ή και πρόσφυγες.

Εξ αυτών των 20 ατόμων δεν μένουν όλοι και συνεχώς στο δρόμο καθώς κάποια άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα τοξικοεξάρτησης συχνά πυκνά επιστρέφουν στις οικογένειες τους. Κάποιες άλλες φορές προσπαθούν να ενοικιάσουν σπίτι κάτι όμως που αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο.

Παρόμοια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι πρόσφυγες στην πόλη μας οι οποίοι μένουν σε ακατάλληλα ή εγκαταλελειμμένα κτίσματα μέχρι να βρουν εργασία. Βέβαια οι πρόσφυγες συχνά βρίσκουν εποχικές εργασίες οι οποίες αφενός δεν τους εξασφαλίζουν σταθερό εισόδημα αφετέρου δεν έχουν σταθερή εργασία και μετακινούνται διαρκώς από τόπο σε τόπο με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η εκμίσθωση μίας οικίας σε συγκεκριμένο τόπο.

Η προσφυγιά είναι ένα ιδιαίτερο κοινωνικό πρόβλημα ωστόσο κάποιοι εξ αυτών τακτοποιούνται σε σπίτια ή εργασίες μέσω του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ» του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Η πληροφόρηση είναι το παν: Άστεγοι βρήκαν σπίτια και εργασίες μέσω προγραμμάτων

Σημαντική βοήθεια παρέχει το Κέντρο Αστέγων μέσα από την πληροφόρηση για τα ευρωπαϊκά ή ελληνικά προγράμματα στα οποία ενδέχεται να είναι δικαιούχοι οι άστεγοι και να μην το γνωρίζουν.

Οι υπάλληλοι της Κοινωνικής Υπηρεσίας του δήμου συνδράμουν και προσφέρουν την βοήθεια τους και σε αυτό το επίπεδο σε αρκετά άτομα τα οποία ψάχνουν να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο και να βγουν στον ήλιο της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Συγκεκριμένα, 24 άτομα επωφελήθηκαν, ανάμεσα τους 3 οικογένειες (μία εκ των οποίων οικογένεια αποτελούμενη από 10 άτομα), και εντάχθηκαν στο πρώτο πρόγραμμα «Στέγασης και Εργασίας» αφήνοντας πίσω τους το στίγμα του ταπεινού και καταφρονεμένου της κοινωνίας μας. 

Στο δεύτερο πρόγραμμα «Στέγασης και Εργασίας» εντάχθηκαν 11 άτομα που διαβίωναν μέσα και έξω από το Κέντρο Αστέγων. Σημειώνεται ότι στις παροχές του προγράμματος εντάσσονται η εύρεση οικίας με πληρωμένα έξοδα ενώ προϋπόθεση είναι το να βρίσκεται το άτομο σε θέση να μπορεί να προσφέρει εργασία.

Παράλληλα για όσα άτομα δεν είναι σε θέση να εργαστούν οι υπάλληλοι τόσο των Κοινωνικών Υπηρεσιών όσο και του Κέντρου Αστέγων συγκεντρώνουν και καταθέτουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα για τους δικαιούχους του προγράμματος ΚΕΠΑ. Οι δικαιούχοι πιστοποιούνται από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και βγάζουν επίδομα αναπηρίας.

Το πιο φωτεινό παράδειγμα της προαναφερθείσας βοήθειας είναι ο κ. Μ. ο οποίος έμενε για περίπου τρία χρόνια σε χώρο στάθμευσης στον Καράβολα. Μέσω των ως άνω προγραμμάτων ο κ. Μ. κατάφερε να βρει ένα ασφαλές και ζεστό σπιτικό. 

Μία ιστορία που θυμίζει σε όλους μας ότι το ελληνικό δημόσιο όταν θέλει μπορεί να ξεφύγει από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και να προσφέρει απλόχερα αγάπη, προστασία και ασφάλεια σε ανθρώπους που την έχουν απόλυτη ανάγκη. Καθήκον όλων μας, όλων των πολιτών, είναι όπου βλέπουμε άστεγους να τους ενημερώνουμε σχετικά ώστε να βγούμε στην άνοιξη της ανθρωπιάς όλοι και μαζί.

Η ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου για τη λειτουργία του Κέντρου Αστέγων

Ο Δήμος Ηρακλείου ενημερώνει τους δημότες ότι εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών το Κέντρο Αστέγων (Λεωφόρος Ικάρου, απέναντι από την ΣΕΑΠ) θα παραμείνει ανοιχτό και την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, έως και το πρωί της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου (μέχρι νεοτέρας).   
Το Κέντρο Αστέγων του Δήμου λειτουργεί έτσι κι αλλιώς καθημερινά, με δυνατότητα διανυκτέρευσης για όσους αστέγους επιθυμούν να φιλοξενηθούν και  έχουν την δυνατότητα να αυτοεξυπηρετηθούν. Κατά την διάρκεια των έκτακτων καιρικών φαινομένων δεν απαιτούνται διαδικασίες εισόδου αλλά απαιτείται η επίδειξη ταυτοποιητικού/νομιμοποιητικού εγγράφου.
Σε όλους τους χώρους θα τηρούνται τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για αποφυγή διασποράς του Covid-19 .
Ανοιχτές θα παραμείνουν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου μέχρι τις 8.00 το βράδυ η αίθουσα σεμιναρίων στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο και το Πολύκεντρο Νεολαίας στην οδό Ανδρόγεω, για όσους θέλουν να προστατευτούν από  το  ψύχος.
Τέλος, ανοιχτοί είναι και οι θερμαινόμενοι χώροι των κυλικείων των έντεκα ΚΕΚΟΙΦ/ΑΠΗ του Δήμου Ηρακλείου, μέχρι τις 3.00 το μεσημέρι.

Τηλέφωνα  επικοινωνίας:
∙         Κέντρο Αστέγων: 2810 336050 από τις 8.00 το πρωί έως 3.00 το μεσημέρι  
∙         Δημοτική Αστυνομία: 2813 409500 από 8.00 έως 8.00 το βράδυ
∙         Γραμμή αιτημάτων Δήμου Ηρακλείου: 2813 409 409

πηγή: apokoronaslife

20-%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%b3%ce%bf%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b7%cf%81%ce%ac%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%bf-%ce%bc%ce%ad%cf%83%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%bd%ce%b9/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button