Οικονομία

Αγορά ακινήτων: Δελεαστικό το Ηράκλειο για επενδυτές – Δυσβάσταχτο οικονομικά για ενοικιαστές

Συμφέρει να αγοράσεις, αλλά δεν συμφέρει να ενοικιάσεις – εφόσον είσαι ενοικιαστής- διαμέρισμα στο Ηράκλειο. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ευρωπαϊκή χρηματομεσιτική εταιρεία ProfitLevel, βάσει των οποίων διαπιστώνεται η μεγαλύτερη αύξηση των αποδόσεων μέσα σε ένα χρόνο.

Η χρηματομεσιτική εταιρεία συγκρίνει τις τιμές της αγοράς και τα ενοίκια σε 17 ελκυστικές μητροπόλεις στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των παραθαλάσσιων θερέτρων. «Παρόλο που οι τιμές των διαμερισμάτων στην Ευρώπη αυξήθηκαν, αν και ελαφρώς, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, τα ενοίκια της αγοράς αυξήθηκαν ταχύτερα κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου», εξήγησε η Lucia Žárská, αναλύτρια στην ProfitLevel, προσθέτοντας: «Η ταχεία αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων συνεχίστηκε μεταξύ των προορισμών που παρακολουθήσαμε, κυρίως στην Κρήτη και επίσης στη Μασσαλία της Γαλλίας».

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν στις 6 Ιανουαρίου 2023. Τα ενοίκια που αποτυπώθηκαν ανήκουν στην κατηγορία των διαμερισμάτων ενός υπνοδωματίου στο κέντρο της πόλης.

«Απαγορευτική η αναλογία ενοικίου – μισθού»

«Ίσως είναι από τις ακριβότερες πόλεις σε ότι αφορά στα ενοίκια» σχολίασε η Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Ανατολικής Κρήτης, Άρτεμις Μαυράκη, μιλώντας στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη. Ο λόγος, όπως εξήγησε, είναι η μικρή διαθεσιμότητα στην πόλη του Ηρακλείου, δεδομένης της περιορισμένης οικοδομικής δραστηριότητας από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση μέχρι και σήμερα, με τη ζήτηση ωστόσο να είναι αυξημένη. «Η αναλογία ενοικίου – μισθού είναι απαγορευτική» σημείωσε η κ. Μαυράκη αναφορικά με το Ηράκλειο και πρόσθεσε πως «στην Ελλάδα το 32,4% του πληθυσμού ζει σε ένα σπίτι που το κόστος στέγασης είναι πάνω από 40-50% του εισοδήματός του, ενώ στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 10,5%.»

Εξίσου επιβαρυντικοί παράγοντες στη διαθεσιμότητα κατοικιών είναι τα fund, στην κατοχή των οποίων καταλήγουν ακίνητα από πλειστηριασμούς, καθώς και η εκτεταμένη αξιοποίηση ακινήτων μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων.

«Τα ενοίκια το 2022 αυξήθηκαν περίπου 9-10% σε σχέση με το 2021, ενώ το 2021 σε σχέση με το 2020 αυξήθηκαν κατά 3-5%. Άρα, βλέπουμε ότι το 2022 διπλασιάστηκε η αύξηση των ενοικίων σε σχέση με το 2021» τόνισε η κ. Μαυράκη.

Αγορά ακινήτων: 35% αύξηση τιμών την τελευταία τετραετία

Σε ότι αφορά στην αγορά ακινήτων, η κ. Μαυράκη εκτίμησε πως το πρώτο τετράμηνο θα σημειωθεί επιβράδυνση της ανόδου στις τιμές πώλησης. «Δηλαδή δε θα μειωθούν, αλλά δε θα αυξηθούν τόσο γρήγορα όσο αυξάνονταν το 2022. Οι αυξήσεις που είδαμε το προηγούμενο έτος, οφείλονται στο γεγονός ότι τα τελευταία 10-12 χρόνια οι τιμές είχαν πιεστεί πάρα πολύ. Η αγορά προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος κι αυτό αποτυπώνεται την τελευταία τετραετία (2018-2022) οπότε το ποσοστό αύξησης εκτοξεύθηκε κατά περίπου 35%. Η μείωση όμως την περίοδο της κρίσης είχε φτάσει έως και το 50%. Επομένως, η αγορά ακινήτων αυτορυθμίζεται.»

Το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων στο Ηράκλειο είναι ζωηρό, με την κ. Μαυράκη να σημειώνει πως υπάρχουν κάποιες «ευκαιρίες», αρκεί ο επενδυτής να μην ψάχνει στο κέντρο της πόλης, όπου οι επιλογές είναι λίγες και σε πολύ υψηλές τιμές.

πηγή: creta24

agora-akiniton-deleastiko-to-irakleio-ependytes-dysvastachto-oikonomika-enoikiastes/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button