Οικονομία

Ακίνητα: Διπλή παρέμβαση για εύκολες μεταβιβάσεις

Την ώρα που οι αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων παραμένουν σε ανοδικό κύκλο παρά την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, η ΑΑΔΕ στοχεύοντας στη μείωση της γραφειοκρατίας και τη διευκόλυνση των πολιτών σχεδιάζει αλλαγές στο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ το οποίο αποτελεί το «κλειδί» για κάθε μεταβίβαση ακινήτου, ενώ παράλληλα στήνει μια νέα ψηφιακή υπηρεσία η οποία θα απαλλάξει τους φορολογουμένους από τον «πονοκέφαλο» της συμπλήρωσης του εντύπου Ε9 αλλά και από τα λάθη που κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα.

Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ δρομολογεί δυο νέα μέτρα τα οποία θα κάνουν λίγο πιο εύκολη τη ζωή των φορολογουμένων που σκέφτονται να αποκτήσουν ή να πωλήσουν ένα ακίνητο ή να γράψουν στα παιδιά τους ή στα εγγόνια τους την ακίνητη περιουσία τους. Ετσι, με στόχο της περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών στις μεταβιβάσεις ακινήτων δρομολογούνται δυο παρεμβάσεις που αφορούν το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ και το Ε9.

Πιο συγκεκριμένα:

Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ

Το σχέδιο προβλέπει την κατάργηση της προσκόμισης του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ για τις περιπτώσεις συμβολαίων με αλλαγές στα στοιχεία των ακινήτων οι οποίες όμως δεν επηρεάζουν τη φορολογητέα αξία τους. Παράλληλα δρομολογείται η ανάπτυξη μιας νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ τα οποία εκδίδονται σήμερα με χειρόγραφη διαδικασία.

Πρόσφατα η ΑΑΔΕ προχώρησε στην κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ για τις διορθώσεις τυπικών λαθών, κενών ή παραλείψεων στα συμβόλαια για μεταβιβάσεις ακινήτων. Ειδικότερα, το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ δεν είναι πλέον απαραίτητο σε περιπτώσεις επανάληψης ή διόρθωσης συμβολαίου ως προς την περιγραφή των ορίων, του ονόματος ή του αριθμού ακινήτου, εφόσον δεν μεταβάλλεται κανένα άλλο περιγραφικό στοιχείο, η διεύθυνση και οι προσόψεις αυτού.

Σημειώνεται ότι το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ επιβεβαιώνει ότι την προηγούμενη 5ετία έχουν πληρωθεί όλοι οι φόροι που αναλογούν στο συγκεκριμένο ακίνητο (ΕΝΦΙΑ), όπως επίσης και ότι τα στοιχεία του ακινήτου είναι σωστά και δεν έχουν απόκλιση τόσο από τα συμβόλαια όσο και τα υπόλοιπα αποδεικτικά έγγραφα. Αν υπάρχουν παραλείψεις, κενά η λάθη στις δηλώσεις φόρου δεν μπορεί να συνταχθεί συμβόλαιο αν προηγουμένως δεν διορθωθούν, ενώ σε περίπτωση μεταβολής των δικαιωμάτων ή της φορολογητέας αξίας του ακινήτου θα πρέπει να καταβληθούν ο επιπλέον φόρος, οι τόκοι και τα πρόστιμα.

Έντυπο Ε9

Τέλος στον «πονοκέφαλο» της συμπλήρωσης του Ε9 για τους φορολογουμένους που αποκτούν, πωλούν ή μεταβιβάζουν ακίνητα με γονική παροχή ή δωρεά αναμένεται να βάλει η ΑΑΔΕ. Μέχρι το τέλος του έτους θα ενεργοποιηθεί μια νέα ψηφιακή υπηρεσία μέσω της οποίας η δήλωση Ε9 θα συμπληρώνεται αυτόματα με άντληση των στοιχείων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ.

Οι φορολογούμενοι, δηλαδή, δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν οι ίδιοι τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 κάθε φορά που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου. Το Ε9 θα ενημερώνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων που υποβάλλονται πλέον υποχρεωτικά ηλεκτρονικά. Η νέα ψηφιακή υπηρεσία θα διευκολύνει τους φορολογουμένους ενώ παράλληλα θα περιορίσει τα λάθη και τις παραλείψεις που εντοπίζονται σήμερα στο έντυπο Ε9 τα οποία επηρεάζουν το ύψος του τελικού λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ. Σε κάθε περίπτωση, η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 δεν καταργεί τη δήλωση Ε9. Οι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων για συγκεκριμένες ενέργειες, όπως για παράδειγμα η ηλεκτροδότηση του ακινήτου με την προσθήκη αριθμού παροχής ή η δήλωση αλλαγών στην επιφάνεια των ακινήτων σε περίπτωση νομιμοποίησης αυθαιρέτου, ενέργειες οι οποίες δεν περνούν μέσα από τη πλατφόρμα myProperty.

Τι ισχύει σήμερα

Σήμερα όσοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους είναι υποχρεωμένοι να τις δηλώνουν υποβάλλοντας τη δήλωση Ε9 μέχρι την 31η Μαρτίου του επόμενου έτους από την ημέρα της μεταβολής. Δηλαδή για μεταβολές στα στοιχεία των ακινήτων που θα γίνουν φέτος, το έντυπο Ε9 θα πρέπει να ενημερωθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023.

Πηγή: Έντυπη έκδοση «Τα Νέα» 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

πηγή: flashnews

post/569241/akinita-dipli-paremvasi-gia-efkoles-metavivaseis/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button