Οικονομία

Ακρίβεια: Σε ποια τρόφιμα οι τιμές έπιασαν «ταβάνι»

Η ακρίβεια στα τρόφιμα συνεχίζει να αποτελεί ένα δύσκολο «σταυρόλεξο» με τις τιμές, τους τελευταίους 18 μήνες, να τραβούν διαρκώς την ανηφόρα.

Σε ορισμένες κατηγορίες όπως για παράδειγμα στα γαλακτοκομικά, τα έλαια και τα άλευρα οι οποίες ήταν μάλιστα ήταν και οι πρώτες που επηρεάστηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ανατιμήσεις ήταν μεγάλες και συνεχείς. Σε κάποιες από αυτές φαίνεται πλέον πως έπιασαν «ταβάνι».

Για να μιλήσει βεβαίως κανείς για αποκλιμάκωση των τιμών στο ράφι και «ανακούφιση» των καταναλωτών από την ακρίβεια είναι νωρίς ακόμα όπως επισημαίνουν στελέχη της αγορές εκτιμώντας μάλιστα ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν». Την ίδια στιγμή μάλιστα που σε άλλους κωδικούς προϊόντων στα τιμολόγια που φτάνουν στα σούπερ μάρκετ, οι ανατιμήσεις συνεχίζονται και για το επόμενο διάστημα.

Εκείνο ωστόσο που παρατηρούν το τελευταίο διάστημα στελέχη της αγοράς είναι πως σε τρόφιμα στα οποία οι τιμές αυξήθηκαν έντονα το προηγούμενο διάστημα, ορισμένες εταιρείες και σε συγκεκριμένους κωδικούς εμφανίζουν μικρές μειώσεις τιμών στους τιμοκαταλόγους για το προσεχές διάστημα.

Αν και προς το παρόν αυτό μοιάζει με «σταγόνα στον ωκεανό» και σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζει τις μεγάλες αυξήσεις που προηγήθηκαν και την πίεση που δέχονται οι καταναλωτές, εντούτοις είναι η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του 18μηνου που παρατηρείται κάτι αντίστοιχο. Για να φτάσουν εξάλλου έστω και οι μικρές αυτές – μεμονωμένες από εταιρείες- μειώσεις στο ράφι και τους καταναλωτές θα εξαρτηθεί από τα αποθέματα που διαθέτουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ στις αποθήκες τους, αγορασμένα στις προηγούμενες τιμές.

Πηγές της αγοράς σημειώνουν πως σταθεροποιήσεις και μικρές υποτιμήσεις φαίνονται, από συγκεκριμένες πάντα εταιρείες βάσει τιμοκαταλόγων που στέλνουν, σε τρόφιμα όπως έλαια, αλεύρι, βούτυρο και ζάχαρη.

Τι γίνεται με τα γαλακτοκομικά

Σε ό,τι αφορά στα γαλακτοκομικά που αποτελεί και την κατηγορία που σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, σε ετήσια βάση έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη αύξηση στην κατηγορία των τροφίμων, όπως επισημαίνει στο CNN Greece o πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ Χρήστος Αποστολόπουλος υπάρχει αυτή τη στιγμή μία συγκρατημένη αισιοδοξία σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της κατάστασης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στα γαλακτοκομικά προϊόντα η τάση των τιμών, ξεκινάει πάντα από το εξωτερικό και αυτή τη στιγμή εκεί, παρατηρείται μία μείωση που μένει να φανεί εάν θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Το πρόβλημα παραμένει, όπως λέει, οι υψηλές τιμές των ζωοτροφών και εκείνες οι οποίες έχουν ήδη αγοραστεί με ανατιμήσεις το προηγούμενο διάστημα.

Ο κ. Αποστολόπουλος πάντως, τη δεδομένη στιγμή δεν «βλέπει» στα γαλακτοκομικά νέες ανατιμήσεις στον ορίζοντα εκτιμώντας πως σε ό,τι αφορά την άνοδο των τιμών στον κλάδο, φαίνεται τα χειρότερα να έχουν περάσει.

πηγή: creta24

akriveia-se-poia-trofima-oi-times-epiasan-tavani/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button