Οικονομία

Γιατί καθυστερεί η επιδότηση στα στεγαστικά δάνεια ευάλωτων

Με ρυθμούς χελώνας προχωρά η διαδικασία επιδότησης του 50% της δόσης στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου για τους συνεπείς ευάλωτους δανειολήπτες, καθώς μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί μόλις 2.712 βεβαιώσεις ευαλωτότητας.

Ταυτόχρονα, η απόφαση των τραπεζών – σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών – να “χαλαρώσουν” κατά 30% τα κριτήρια ένταξης καθιστά αναγκαίες μια σειρά από αλλαγές, τόσο τεχνικές όσο και νομοθετικές.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο Capital.gr ότι η πλατφόρμα που “τρέχει” η Ελληνική Ένωση Τραπεζών για την καταβολή των ποσών της επιδότησης στους δικαιούχους είναι έτοιμη, ωστόσο, υλοποιούνται προσαρμογές με βάση τα διευρυμένα κριτήρια ένταξης.

 

Δεύτερη προϋπόθεση για να δουν οι δικαιούχοι τις πρώτες καταβολές στον τραπεζικό τους λογαριασμό είναι να δημοσιευτεί το ΦΕΚ όπου θα αναγράφονται τα νέα κριτήρια, το οποίο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα εκδοθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Οι δύο αυτοί παράγοντες αναμένεται να μεταθέσουν το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών στα τέλη του μήνα ή στις αρχές Μάϊου. Ωστόσο, η βασική αδυναμία του προγράμματος έγκειται στη χαμηλή ανταπόκριση που έχει μεταξύ των επιλέξιμων δανειοληπτών.

“Πράσινο φως” για 1 στις 2 αιτήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr, μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί 62.200 αιτήσεις για βεβαίωση ευαλώτου, εκ των οποίων οι 23.243 έχουν ολοκληρωθεί. Από αυτές, οι 16.840 ακυρώθηκαν, οι 2.712 απορρίφθηκαν και οι 3.691 εγκρίθηκαν.

Εξ αυτών που πήραν το “πράσινο φως”, οι 2.712 αφορούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο, στη διευρυμένη του εκδοχή, απευθύνεται σε 40.000 – 45.000 συνεπείς ευάλωτους δανειολήπτες. Σημειώνεται ότι κύριο “αγκάθι” της διαδικασίας αποτελεί η προϋπόθεση ο αιτών να συναινέσει σε άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου.

Ειδικότερα, από τις αιτήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, για τις 19.303 δεν έχει γίνει οριστικοποίηση μελών, ενώ για τις 15.236 αιτήσεις έχουν παρέλθει οι 20 ημέρες από την τελευταία ημερομηνία άντλησης στοιχείων εκ των οποίων:

– οι 2.785 αιτήσεις δεν περιλαμβάνουν εμπλεκόμενα μέλη (Σύζυγο / Εξαρτώμενα Μέλη / Φιλοξενούμενους) και δεν έχει οριστικοποιήσει την αίτηση ο οφειλέτης

– οι 759 αιτήσεις περιλαμβάνουν εμπλεκόμενα μέλη (Σύζυγο / Εξαρτώμενα Μέλη / Φιλοξενούμενους), έχει γίνει οριστικοποίηση ενεργειών από τα εμπλεκόμενα μέλη και δεν έχει οριστικοποιήσει την αίτηση ο οφειλέτης

– οι 11.692 αιτήσεις περιλαμβάνουν εμπλεκόμενα μέλη (Σύζυγο / Εξαρτώμενα Μέλη / Φιλοξενούμενους) και δεν έχει γίνει οριστικοποίηση ενεργειών από τα εμπλεκόμενα μέλη

Από τις 4.418 αιτήσεις για τις οποίες δεν έχουν παρέλθει 20 ημέρες από την τελευταία ημερομηνία άντλησης στοιχείων:

– οι 657 δεν περιλαμβάνουν εμπλεκόμενα μέλη (Σύζυγο / Εξαρτώμενα Μέλη / Φιλοξενούμενους) και δεν έχει οριστικοποιήσει την αίτηση ο οφειλέτης

– οι 9 περιλαμβάνουν  εμπλεκόμενα μέλη (Σύζυγο / Εξαρτώμενα Μέλη / Φιλοξενούμενους), έχει γίνει οριστικοποίηση ενεργειών από τα εμπλεκόμενα μέλη και δεν έχει οριστικοποιήσει την αίτηση ο οφειλέτης

– οι 3.752 περιλαμβάνουν εμπλεκόμενα μέλη (Σύζυγο / Εξαρτώμενα Μέλη / Φιλοξενούμενους) και δεν έχει γίνει οριστικοποίηση ενεργειών από τα εμπλεκόμενα μέλη.

https://creta24.gr/kathysterei-epidotisi-sta-stegastika-daneia-eyaloton/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button