Οικονομία

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Πώς βελτιώνεται – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες

Για τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας και τη βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού μίλησε στην εκπομπή «5 με 6» της ΕΡΤ η φοροτεχνικός Μάρα Μεθενίτη λέγοντας ότι το μέτρο αυτό είναι «η λύση στην οποία καταφεύγουν οι περισσότεροι οφειλέτες, είτε έχουν οφειλές μόνο προς το Δημόσιο, είτε έχουν και οφειλές βέβαια προς τράπεζες».

Σύμφωνα με την κ. Μεθενίτη, πρέπει να υπάρχει βέβαια ένας συνδυασμός οφειλών έτσι ώστε να ενταχθούν στο συγκεκριμένο μέτρο.

«Το προηγούμενο διάστημα, μόλις 3.630 περιπτώσεις ήταν αυτές οι οποίες είχαν οριστικοποιηθεί μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας. Με τις νέες βελτιώσεις το κυβερνητικό επιτελείο ελπίζει ότι περισσότεροι οφειλέτες να μπορέσουν να ευνοηθούν από την συγκεκριμένη διαδικασία» σημείωσε η φοροτεχνικός.

Όπως είπε η κ. Μεθενίτη πλέον θα υπάρχει υποχρεωτική αιτιολόγηση της μη συναίνεσης από τα funds. Μια αλλαγή ιδιαίτερα σημαντική καθώς το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρχε κάποια ανταπόκριση από τα funds και τις τράπεζες και δεν υπήρχε κάποια αιτιολόγηση προς τους οφειλέτες, έτσι ώστε να υπάρχει κάποια βάση για την άρνηση της συναίνεσης.

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα πρέπει να αιτιολογείται και να αναρτάται στον ιστότοπο υποχρεωτικά η άρνηση για την συγκεκριμένη ρύθμιση οφειλών είπε και πρόσθεσε ότι σύντομα στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα μπορούν να ενταχθούν οφειλέτες οι οποίοι μπορούν να έχουν μόνο μια οφειλή σε χρηματοδοτικούς φορείς.

Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει οφειλή από ένα στεγαστικό δάνειο, το οποίο το προηγούμενο διάστημα δεν μπορούσε να εντάξει στη συγκεκριμένη διαδικασία, πλέον θα μπορεί. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα για ένταξη οφειλών οι οποίες προέρχονται από φορείς που δεν είναι αποκλειστικά του Δημοσίου αλλά εισπράττονται από το Υπουργείο Οικονομικών. Σε αυτές τις οφειλές εντάσσονται τα χρέη σε δήμους και τελωνεία.

Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές που θα ισχύσουν είναι ότι καταργείται η ποινή προεξόφλησης για τις οφειλές του Δημοσίου. Ενδεικτικά, αν κάποιος είχε τη δυνατότητα να προεξοφλήσει, παρά το γεγονός ότι θα είναι μέσα στο καθεστώς της ρύθμισης, υπήρχε ρήτρα, υπήρχε ποινή. Πλέον καταργείται και αυτό είναι πολύ σημαντικό, όπως τόνισε η φοροτεχνικός. Και βέβαια μια από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι η μείωση του επιτοκίου της ρύθμισης από το 7% στο 3%, γεγονός που θα βοηθήσει και άλλους οφειλέτες να είναι συνεπείς με τις πληρωμές τους.

πηγή: creta24

exodikastikos-michanismos-pos-veltionetai-ti-prepei-na-gnorizoyn-oi-ofeiletes/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button