Οικονομία

Εφορία: Τελευταία ευκαιρία για απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για το 2022

Την ευκαιρία να απαλλαγούν στο παρά πέντε από την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος των 400 -1.000 ευρώ έχουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που ενώ προχώρησαν σε προσλήψεις το 2022 δεν έλαβαν από την ΑΑΔΕ το ηλεκτρονικό μήνυμα με το οποίο η φορολογική αρχή θα τους ενημέρωνε ότι εξαιρούνται φέτος από την πληρωμή του τέλους.

Οι επιτηδευματίες, στους οποίους δεν έφτασε ποτέ το email της ΑΑΔΕ καθώς δεν ήταν δυνατή η διακρίβωση της αύξησης των θέσεων εργασίας ή του ορίου τζίρου, αλλά γνωρίζουν ότι έκαναν τις αναγκαίες προσλήψεις και πληρούν τα κριτήρια για να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ένσταση μέχρι την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023.

Η ένσταση υποβάλλεται με τη συμπλήρωση του σχετικού εντύπου στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και μαζί υποβάλλονται όλα τα απαραίτητα κατά περίπτωση δικαιολογητικά και στοιχεία για την τεκμηρίωση της ένστασης. Οι ενστάσεις εξετάζονται από ειδική Επιτροπή. Η απόφαση της Επιτροπής κοινοποιείται στην επιχείρηση και γνωστοποιείται στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, το οποίο αποστέλλει για τις περιπτώσεις αυτές επικαιροποιημένα στοιχεία στην ΑΑΔΕ. Η ΑΑΔΕ αποστέλλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις επιχειρήσεις των οποίων η ένσταση γίνεται αποδεκτή.

Τροποποιητική δήλωση

Ειδικά οι επιχειρήσεις οι οποίες είχαν ήδη υποβάλει τη φορολογική δήλωση όταν έλαβαν το μήνυμα της ΑΑΔΕ, για να εξαιρεθούν από το τέλος επιτηδεύματος θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση. Με την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης θα σβήσει από το εκκαθαριστικό τους το τέλος που ξεκινάει από 400 ευρώ και φθάνει έως 1.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το μέτρο είναι μόνιμο και ισχύει για επαγγελματίες ή μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ που αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, τουλάχιστον για ένα τρίμηνο κάθε έτους. Για παράδειγμα αν μία επιχείρηση αυξήσει την 1η Σεπτεμβρίου 2023 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης και τον διατηρήσει τουλάχιστον έως το τέλος Νοεμβρίου αυτόματα θα απαλλαγεί από το τέλος επιτηδεύματος που πρέπει να καταβάλλει το 2024.

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί τη σταδιακή μείωση του τέλους από το 2025 με πλήρη κατάργηση το 2027. Μέχρι να ξεκινήσει το “κούρεμα” τους τέλους επιτηδεύματος, τα ετήσια ποσά ανέρχονται σε:

– 400 ευρώ εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

– 500 ευρώ εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

– 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

– 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

– 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

ot.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

Εφορία: Τελευταία ευκαιρία για απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για το 2022

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button