Οικονομία

Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο για ρύθμιση οφειλών, φόρους, συντάξεις – Τι περιλαμβάνει

Νέο πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή με πλήθος φορολογικών τελωνειακών και άλλων διατάξεων.

Προβλέπει μεταξύ άλλων, την αναβίωση των ρυθμίσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη καθώς και νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων (που πιάνουν και οφειλές σε Δήμους) ενώ καταργείται το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για φυσικά πρόσωπα. Με άλλες διατάξεις προβλέπονται τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα η παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και η έκτακτη ενίσχυση σε συνταξιούχους που δεν έλαβαν αύξηση ή έλαβαν μικρότερη από 7%. Προβλέπονται δε και αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ειδκοτερα, οι σημαντικότερες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας” είναι οι εξής:

• Αναβιώνουν οι ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων ενώ θεσπίζεται ένα νέο σχήμα 36 – 72 δόσεων για τους φορολογούμενους οι οποίοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πριν την ενεργειακή κρίση.

Ρύθμιση οφειλών σε δήμους σε 36 έως και 72 δόσεις άλλα και αναβίωση της παλιάς ρύθμιση των 100 δόσεων προς τους ΟΤΑ για όσους την έχασαν.

• Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα από 3.4.2023. Εάν κάποιος επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

• Προβλέπεται η αυτόματη δημιουργία ψηφιακής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) εκσυγχρονισμός του πλαισίου μεταβίβασης περιουσίας. Εισάγονται και επιμέρους αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.

• Καθορίζονται οι όροι χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού από επαχθή αιτία σε περιπτώσεις όπου ο φορολογούμενος έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών ή έχει οφειλές μη ληξιπρόθεσμες ή σε αναστολή.

Κλείσιμο

• Καταργείται ο υποχρεωτικός έλεγχος από τη Φορολογική Διοίκηση, στις περιπτώσεις υποβολής τροποποιητικής δήλωσης ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων όταν προκύπτει μείωση φόρου άνω των τριακοσίων (300) ευρώ.

• Επεκτείνονται και στο 2023 τα κίνητρα για την επιλογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης (μείωση παραγραφής, αποσβέσεις επί του μνημονευόμενου εξοπλισμού προσαυξημένες κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%), δαπάνες που αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα προσαυξημένες κατά εκατό τοις εκατό (100%) κ.λπ.)

• Έκτακτη ενίσχυση έως 300 ευρώ σε 1 εκατομμύριο συνταξιούχους που δεν έλαβαν αύξηση (περίπου 850.000 της μηνιαίας σύνταξής τους ή έλαβαν αύξηση μικρότερη από επτά τοις εκατό (7%) (περίπου διακόσιοι πενήντα χιλιάδες). Δεν καλύπτονται περίπου 100.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι, ωστόσο, είχαν υψηλά εισοδήματα (πάνω από 1600 ευρώ μηνιαίως ή πάνω από 1100 ευρώ μηνιαίως, αλλά με αύξηση άνω του 3,5%), και επωφελήθηκαν σημαντικά από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

• Ρυθμίσεις για τη φορολογία πλοίων και τη φορολογία μερισμάτων ναυλομεσιτικών και συναφών επιχειρήσεων

• Κατάργηση προστίμου εκπρόθεσμης αρχικής δήλωσης με ποσό καταβολής έως 100 ευρώ

• Ρύθμιση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Σε περίπτωση, όπου το προκύπτον από εκπρόθεσμη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής εισόδημα, έχει περιληφθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους προβλέπεται η μη επιβολή του οριζόμενου διοικητικού προστίμου, η ακύρωση των ήδη εκδοθεισών, κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα, πράξεων επιβολής προστίμου και ο συμψηφισμός ή η επιστροφή των ήδη εισπραχθέντων προστίμων
Παρατείνεται εκ νέου και έως το οριζόμενο χρονικό διάστημα η ισχύς του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. δεκατρία τοις εκατό (13%) και του υπερμειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. έξι τοις εκατό (6%) για τα οριζόμενα αγαθά και υπηρεσίες

• Πρόστιμα από 1.000 έως 50.000 ευρώ για την παραβίαση της υποχρεωτικής διασύνδεσης των EFT/POS τερματικών με την ΑΑΔΕ

• Παράταση μέχρι τέλη Ιουνίου 2023 για νέες αιτήσεις για όσους είχαν υπαχθεί το 2020 στο καθεστώς του άρθρου 5Α του ΚΦΕ. Συγκεκριμένα χορηγείται περιορισμένης ισχύος παράταση τριών (3) μηνών, μέχρι τέλη Ιουνίου 2023, τόσο για την υποβολή νέων αιτήσεων στο καθεστώς του άρθρου 5 Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167, Κ.Φ.Ε.) όσο και για όσους είχαν υπαχθεί το 2020, για τους οποίους η τριετής προθεσμία ολοκλήρωσης λήγει τον Μάρτιο 2023.

Εξάλλου, τροποποιούνται οι διατάξεις του ν.4472/2017 σχετικά με το μισθολογικό καθεστώς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) και των Σωμάτων Ασφαλείας (Σ.Α.) και συγκεκριμένα:

α. Εντάσσονται στην Κατηγορία Β ́ μισθολογικής κατάταξης στελεχών των Ε.Δ. και των Σ.Α. και οι μονιμοποιηθέντες εθελοντές και εθελόντριες καθώς και όσοι προέρχονται από Ανθυπασπιστές που έχουν μεταταχθεί στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών.

β.
 Αυξάνεται ο βασικός μισθός του 1ου Κλιμακίου της Γ ́ Κατηγορίας μισθολογικής κατάταξης στελεχών των Ε.Δ. και των Σ.Α. και προστίθεται στη μισθολογική κατάταξη και εξέλιξη των στελεχών της Κατηγορίας αυτής και ο βαθμός του ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων, που πληρούν τα οριζόμενα κριτήρια.

γ.
 Προβλέπεται η αύξηση του μισθολογικού κλιμακίου για τους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (Ο.Β.Α.), κατά το χρονικό διάστημα άνω των τριών (3) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας.

πηγή: apokoronaslife

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%ad%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%87%ce%ad%ce%b4%ce%b9%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%81%cf%8d%ce%b8/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button