Οικονομία

Κατώτατος μισθός: Αρχίζουν οι διαβουλεύσεις για την αύξησή του– Τα σενάρια

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να σταλεί, από το υπουργείο Εργασίας, η πρόσκληση στους κοινωνικούς εταίρους όσον αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού

Η απόφαση πρέπει να ληφθεί έως και τις αρχές Μαρτίου, ώστε η αύξηση να περάσει στους εργαζόμενους από την 1η Απριλίου.

Κατά τις πληροφορίες της ΕΡΤ, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αναμένεται να διεκδικήσουν τα βέλτιστα, με φόντο και τον πολύ υψηλό πληθωρισμό. Από την άλλη, οι εργοδότες αναμένεται να επικαλεστούν το υψηλό λειτουργικό κόστος, ζητώντας να υπάρξει μεν αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά αυτή να μην δημιουργήσει προβλήματα στις θέσεις εργασίας. 

Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό Συμβούλιο, όπου πρόκειται να υπάρξει η τελική ανακοίνωση του ποσοστού των αυξήσεων.

Τα σενάρια

Τα σενάρια για το ποσοστό της αύξησης ποικίλουν. Η πιο συντηρητική εκτίμηση κάνει λόγο για αύξηση της τάξης του 5,5%, που θα φέρει το ποσό στα 752 ευρώ, στα προ-μνημονιακά επίπεδα δηλαδή. Αυτό μεταφράζεται σε 30 ευρώ επιπλέον στο καθαρό εισόδημα. 

Παράλληλα, ακούγονται σενάρια για αυξήσεις 6,5%, 8% ή 9,5%, δηλαδή στο όριο του πληθωρισμού. Εκεί τα μεικτά ανεβαίνουν στα 781 ευρώ, τα καθαρά στα 665 ευρώ.

Πιθανό κρίνεται να υπάρξει και μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ώστε να μετριαστεί το εργοδοτικό κόστος. Παραδειγματικά, στην αύξηση 5,5% του μισθού, η μηνιαία αύξηση του εργοδοτικού κόστους είναι 49 ευρώ. Στο ανώτατο όριο του 9,5%, το ποσό ανεβαίνει στα 85 ευρώ τον μήνα.

πηγή: lifo

now/economy/katotatos-misthos-arhizoyn-oi-diaboyleyseis-gia-tin-ayxisi-toy-ta-senaria

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button