Οικονομία

Κατώτατος μισθός: Κατατέθηκε η τροπολογία για την αύξησή του

Στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. 

Η τροπολογία προβλέπει την επίσπευση της διαδικασίας διαβούλευσης – απόφασης από πλευράς κυβέρνησης.

Η εισήγηση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, αναμένεται να κατατεθεί στο στο υπουργικό συμβούλιο έως τις αρχές Μαρτίου – υπολογίζεται στις 10/3- και η αύξηση θα ισχύει από την 1η Απριλίου. 

Το 2022 υπήρξε διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, αρχικά από τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στα 663 ευρώ (2%) και στη συνέχεια από την 1η Μαΐου στα 713 ευρώ (7,5%). Το κατώτατο ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες ανέρχεται σε 31,85 ευρώ από τον περασμένο Μάιο. 

Οι εκτιμήσεις για τη νέα αύξηση, αναφέρουν πως μπορεί να φτάσουν από τα 752 έως και 781 ευρώ – στα πλέον αισιόδοξα σενάρια.

Κατώτατος μισθός: Ο οδικός χάρτης

Με βάση όσα ορίζει η νομοθεσία, τα βήματα για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού είναι τα εξής:

Έως τις 20 Ιανουαρίου 2023, η Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης θα στείλει έγγραφη πρόσκληση σε εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς σχετικά με τη σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού. Η υποβολή της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 3 Φεβρουαρίου 2023.

Το επόμενο στάδιο είναι η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, που θα λάβει χώρα το αργότερο έως τις 10 Φεβρουαρίου 2023.

Στη συνέχεια, η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων, καθώς και της έκθεσης των φορέων, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών για τη σύνταξη σχεδίου πορίσματος διαβούλευσης θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 20 Φεβρουαρίου 2023 και το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Τέλος, το αργότερο έως τις 10 Μαρτίου 2023 θα υποβληθεί η εισήγηση του υπουργού Εργασίας προς το υπουργικό συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών.

πηγή: lifo

now/economy/katotatos-misthos-katatethike-i-tropologia-gia-tin-ayxisi-toy

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button