Οικονομία

Κατώτατος μισθός: Πόσο ωφελούνται οι εργαζόμενοι από την αύξηση- Αναλυτικά παραδείγματα

Από την 1η Απριλίου θα εφαρμοστεί η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ, με βάση τις σημερινές ανακοινώσεις, και το όφελος για τους εργαζόμενους διαμορφώνεται στα 67 ευρώ αύξηση στις μικτές αποδοχές και 53 στις καθαρές. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε ο Κωστής Χατζηδάκης 585.000 εργαζόμενοι καλύπτονται από τον κατώτατο μισθό, σε σύνολο 2,5 εκατ. εργαζομένων που είναι στο ΕΡΓΑΝΗ.

Ο κατώτατος μισθός σήμερα είναι 713 ευρώ το μήνα, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, στην διευκρινιστική παρουσίαση μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αυξημένος κατά 10% σε σύγκριση με το 2019. Υποστήριξε ακόμη πως αν τον μετρήσουμε σε 12 μηνιαίες καταβολές, αντιστοιχεί σε 832 ευρώ το μήνα.

Αυτό που πάντως αξίζει να σημειωθεί είναι πως παραμένουν «παγωμένες» οι τριετίες για τους νεοεισερχόμενους.  Επίσης δεν ανακοινώθηκε μείωση εισφορών, όπως ευελπιστούσαν οι επιχειρήσεις, αλλά διευκρινίστηκε πως σκοπός είναι να ανακοινωθεί κι αυτή η ρύθμιση μετά τις εκλογές. 

Με την σημερινή ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού η χώρα μας ανεβαίνει στην 10η θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ

Τα ποσά για τον κατώτατο μισθό από 1η Απριλίου

Από 1η Απριλίου, λοιπόν, ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 780 ευρώ για την πλήρη απασχόληση και 34,84 ευρώ το κατώτατο ημερομίσθιο.

Με βάση όσα ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης: «Αν λογαριάσουμε τον κατώτατο μισθό σε 12μηνη βάση και βάλουμε μέσα και τα δώρα, όπως γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, είναι 910 ευρώ σε 12μηνη βάση. Η αύξηση αυτή σημαίνει ότι σε σχέση με το 2019 τώρα υπάρχει κατώτατος μισθός 152 ευρώ παραπάνω ανά εργαζόμενο».

Συνέχισε λέγοντας πως σχετικά με τον καθαρό κατώτατο μισθό, το 2019 έμεναν στον εργαζόμενο 548 ευρώ, ενώ τώρα 667 ευρώ (σε 14 καταβολές). Σε 12μηνη βάση, διευκρίνισε ο υπουργός, ο καθαρός μισθός ήταν το 2019 στα 639 ευρώ, ενώ μετά την αύξηση θα είναι 778 ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργού Εργασίας οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό βλέπουν με τη νέα αύξηση 3 επιπλέον καθαρούς μισθούς σε σχέση με το 2019 σε ετήσια βάση. 

Αυτό σημαίνει, επίσης, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, ότι οι εργαζόμενοι με κατώτατο μισθό έβαζαν στην τσέπη τους το 2019, 7667 ευρώ, και από 1ης Απριλίου θα βάζουν 9.336 ευρώ με άλλα λόγια θα βάζουν 1669 ευρώ περισσότερα ή αύξηση 21,8%, εξήγησε. 

Κατώτατος μισθός: Τι ισχύει για τις τριετίες

Όπως προαναφέρθηκε παραμένουν «παγωμένες» οι τριετίες για τους νεοεισερχόμενους. Σχετικά με τους εργαζόμενους που δεν συμπλήρωσαν τριετία το 2012 το καθεστώς, σύμφωνα με τον υπουργό, θα αλλάξει «όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%».

Όσον αφορά τέλος όσους είχαν συμπληρώσει τριετία το 2012, με βάση τους υπολογισμούς Χατζηδάκη, έχουν αυξήσεις έως και 30%,  αν πρόκειται για εργαζόμενους με συμπληρωμένες τρεις τριετίες.

Κατώτατος μισθός-Χατζηδάκης: «Δίκαια και σημαντική αύξηση»

«Δίκαια» και «σημαντική» χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ. 

Η αύξηση από τα 713 ευρώ στα 780 ευρώ «επιβάλλεται από τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων αλλά και στηρίζεται από την δυναμική που έχει αναπτύξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια η οικονομία», τόνισε επισημαίνοντας ότι λαμβάνεται υπόψη αφενός το χρέος στήριξης των εργαζομένων, ιδιαίτερα σε συνθήκες αυξημένου εισαγόμενου πληθωρισμού και αφετέρου οι αντοχές των ελληνικών επιχειρήσεων.

πηγή: lifo

now/greece/katotatos-misthos-poso-ofeloyntai-oi-ergazomenoi-apo-tin-ayxisi-analytika-paradeigmata

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button