Οικονομία

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Ανοίγουν 2.500 υποθέσεις αγοραπωλησιών, γονικών παροχών, κληρονομιών

Στο ραντάρ του φοροελεγκτικού μηχανισμού έχουν μπει τα ακίνητα με τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ να  κάνουν «φύλλο και φτερό»  2.500 υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών με στόχο να αποκαλυφθούν παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, ιδίως μετά την καθιέρωση του αφορολόγητου ορίου των 800.000 ευρώ στις γονικές παροχές. Οι έρευνες των φοροελεγκτών επεκτείνονται σε συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ να προβλέπει  τουλάχιστον 100 ελέγχους προκειμένου να εντοπιστούν ακίνητα που άλλαξαν χέρια χωρίς να έχει πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ.

Στο στόχαστρο βρίσκονται και οι ανοιχτές υποθέσεις του 2017 για μεταβιβάσεις ακινήτων σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού με τους φορολογούμενους να μην  έχουν δεχθεί την προεκτίμηση της εφορίας και οι οποίες παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Στους συμβολαιογράφους και τους υποθηκοφύλακες οι έλεγχοι θα αφορούν το πιστοποιητικό του ΕΝΦΙΑ ερευνώντας εάν για τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν είχε πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ των τελευταίων 5 ετών. Επισημαίνεται ότι το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ είναι υποχρεωτικό για κάθε μεταβίβαση ακινήτου και πιστοποιεί ότι το ίδιο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ, καθώς και ότι ο φορολογούμενος έχει καταβάλει, ή νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο και έχει καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις, έχει ρυθμίσει ή έχει νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για τα υπόλοιπα ακίνητα, για τα οποία είναι υπόχρεος για τα πέντε προηγούμενα έτη.  Οι συμβολαιογράφοι που θα εντοπιστούν να παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα.

Με τις υποθέσεις του έτους 2017 που παραγράφονται στις  31 Δεκεμβρίου 2023 να είναι ψηλά στη λίστα στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού βρίσκονται:

– Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με προσωρινή αξία ακινήτου.  Οι υποθέσεις αυτές αφορούν ακίνητα σε περιοχές εκτός αντικειμενικών αξιών, δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση προσωρινή αξία της Δ.Ο.Υ. και η διαφορά δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης υπερβαίνει το 30% ή η αξία της προεκτίμησης υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές ελέγχονται οι προϋποθέσεις απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, το εμβαδόν των ακινήτων καθώς και η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο, τιμή του ακινήτου.

– Υποθέσεις γονικών παροχών πρώτης κατοικίας. Στις υποθέσεις αυτές ελέγχεται εάν το τέκνο δικαιούται απαλλαγή από το φόρο γονικής παροχής, λόγω πρώτης κατοικίας.

– Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων για τις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή Α’ κατοικίας με κριτήριο το ύψος της αξίας του ακινήτου.

– Υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών – δωρεών – γονικών παροχών, στις οποίες περιλαμβάνονται κινητές αξίες, μετοχές, μερίδια, μερίδες και γενικά επιχειρήσεις (μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο).

–  Υποθέσεις ειδικού φόρου επί των ακινήτων, ως προς τα δικαιολογητικά απαλλαγής.

https://creta24.gr/metavivaseis-akiniton-anoigoyn-2-500-ypotheseis-agorapolision-gonikon-parochon-klironomion/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button