Οικονομία

Νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Περισσότεροι δικαιούχοι μέχρι και 50 ετών -Οι 4 αλλαγές που συζητούν

Μετά τις ευρωεκλογές αναμένονται ανακοινώσεις για το νέο διευρυμένο πρόγραμμα «Σπίτι μου» που θα τρέξει το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι, αν βρεθεί το κονδύλι, να επεκταθεί το πρόγραμμα στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ και να γίνει άνοιγμα σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Οι αλλαγές στο πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Οι αλλαγές που εξετάζονται από την κυβέρνηση αφορούν τα εξής:

Hλικιακή διεύρυνση: Στο προηγούμενο πρόγραμμα δικαιούχοι ήταν πολίτες έως 39 ετών. Στόχος της κυβέρνησης είναι να διευρυνθούν τα ηλικιακά όρια και να ενταχθούν και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και συγκεκριμένα έως 50 ετών.

Αύξηση κονδυλίου: To πρώτο πρόγραμμα Σπίτι μου υπολογίζεται να κοστίσει 1 δισ. ευρώ. Στόχος για το διευρυμένο «Σπίτι μου» είναι τα κονδύλια που θα προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης να φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ.

Διεύρυνση του εισοδηματικού κριτηρίου: Εξετάζεται επίσης από την κυβέρνηση και η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, ειδικά από την στιγμή που στο νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνονται και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Σήμερα το εισοδηματικό όριο είναι στις 24.000 ευρώ για το ζευγάρι και αυτό αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο ενώ όταν είναι μονογονεϊκή οικογένεια το εισοδηματικό κριτήριο αυξάνεται στις 27.000 ευρώ και 3.000 ανά τέκνο.

Προνόμια για τρίτεκνους και πολύτεκνους: Υπάρχει ειδική πρόνοια μηδενικού επιτοκίου και πλήρους κάλυψης από το κράτος για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν 6.305 εκταμιευμένα δάνεια που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» και μέχρι το τέλος της χρονιάς υπολογίζεται ότι θα έχουν συμβασιοποιηθεί 9.155 δάνεια και ισάριθμα ζευγάρια θα έχουν βρει το σπίτι τους. Ο μέσος όρος ηλικίας των δανειοληπτών είναι τα 34 έτη και το μέσο εισόδημα στα 16.000 ευρώ.

«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» δεν έχει πάει όσο καλά περίμενε η κυβέρνηση και για αυτό εξετάζεται η αναπροσαρμογή του ύψους της επιδότησης, που αυτή τη στιγμή είναι 40% για ποσό μέχρι 10.000 ευρώ.

Μέχρι σήμερα έχουν κάνει αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα 1.413 ιδιοκτήτες.

Το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» είναι ένα ακόμα «όπλο στην φαρέτρα» της κυβέρνησης ώστε να αυξηθεί το οικιστικό απόθεμα.

https://creta24.gr/neo-programma-spiti-mou-perissoteroi-dikaiouchoi-mechri-kai-50-eton-oi-4-allages-pou-syzitoun/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button