Οικονομία

Οικονόμου: Δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με τους πλειστηριασμούς και την προστασία της πρώτης κατοικίας

Ο κ. Οικονόμου μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ για την προστασία των δανειοληπτών επεσήμανε πως για να μη βγαίνουν τα σπίτια του κόσμου στο σφυρί υπάρχουν δύο πυλώνες, ο εξωδικαστικός μηχανισμός και οι διμερείς ρυθμίσεις που κάνουν οι servicers και οι τράπεζες με τον κόσμο, μέσω εργαλείων που έχει η κυβέρνηση για τους πιο ευάλωτους, επιδότησης του δανείου. «Έχουν γίνει ρυθμίσεις χρέους 27 δισεκατομμυρίων ευρώ σε πάνω από 550.000 δανειολήπτες», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο κατήγγειλε ότι «εδώ επιχειρείται μια σπέκουλα και μια υποκρισία».

Επισημαίνοντας επίσης πως σκοπός δεν είναι να προστατεύονται οι κακοπληρωτές αλλά εκείνοι που πραγματικά έχουν ανάγκη, τόνισε ότι υπάρχουν μέτρα που δίνουν τη δυνατότητα στους πιο ευάλωτους να ρυθμίσουν ή να αναστείλουν την οποιαδήποτε δικαστική τους περιπέτεια.

«Η λύση είναι να αξιοποιεί η οικονομία τον πλούτο που παράγει για να στηρίζει την κοινωνία και οι πιο ευάλωτοι με τα μέτρα, με την επιδότηση των δόσεων, με τη δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης να πάνε να ρυθμίσουν για να εξακολουθούν να μένουν στο σπίτι τους. Δεν πρόκειται μόνο περί προτροπής. Συνεχώς παρακολουθούμε αν αυτά τηρούνται και εφαρμόζονται».

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το θέμα δεν είναι «με συνεχείς αναστολές να κρύβεις το πρόβλημα κάτω από το χαλί, να επιβαρύνεσαι με τόκους και κάποια στιγμή να γίνεται μη αντιμετωπίσιμο». Και εξήγησε πως η κυβέρνηση έχει κινηθεί στους δύο προαναφερθέντες πυλώνες.

Επεσήμανε αναλυτικά πως «στις 2 Φεβρουαρίου βγήκε ανακοίνωση από τους servicers και τις τράπεζες. Η κυβέρνηση, με ρυθμίσεις της, έχει δώσει τη δυνατότητα επιδότησης των δόσεων των πιο ευάλωτων, από 70 μέχρι 210 ευρώ, που κυρίως είναι δάνεια πρώτης κατοικίας, για να πηγαίνει ο κόσμος να ρυθμίζει. Όταν κάποιος έχει ένα χρέος και δυσκολεύεται, μην του λέμε παραμύθια ότι δεν θα το πληρώσει ποτέ. Γιατί με αυτά τα παραμύθια από το 2010, το 2014, 2015, το 2018, το 2019, έφτασε το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα να πάει στα ύψη. Έχει «όπλα» να τα αξιοποιεί, να ενημερώνεται. Οι οδηγίες και η βούληση που έχουν όλοι, είναι να μην βγάζουν σε πλειστηριασμό πρώτη κατοικία. Δεν είναι αυτός ο στόχος, δεν κερδίζουν κάτι από αυτό. Ο στόχος είναι ο κόσμος να πηγαίνει και να ρυθμίζει. Υπάρχει ένα κλίμα τρομοκρατίας, μια σπέκουλα, μια υποκρισία.

Όλο το 2022 έγιναν πλειστηριασμοί, ολοκληρώθηκαν πλειστηριασμοί σε σπίτια περίπου 3.000-3.300. Έχει κάποιος την αίσθηση ότι, εάν αυτά ήταν κυρίως πρώτες κατοικίες, αφορούσαν τους ευάλωτους, δεν θα το καταλαβαίναμε; Δεν θα το ξέραμε; Δεν θα ξεσηκωνόταν ο κόσμος; ‘Αρα, εδώ επιχειρείται μία σπέκουλα και μία υποκρισία».

Υπογράμμισε επίσης πως «η κυβέρνηση ταυτόχρονα, και με την οικονομική της πολιτική, δίνει δυνατότητες στον κόσμο να έχει δουλειά, να έχει εισόδημα, να πηγαίνει να ρυθμίζει τις υποχρεώσεις του. Μην δημιουργούμε μια εντύπωση σε κάποιους ότι, “κοίταξε να δεις, αν χρωστάς, δεν θα ξεπληρώσεις ποτέ” και την τελευταία στιγμή βρίσκεται “επί ξύλου κρεμάμενος”. Στην πολιτική οι αντιπολιτεύσεις βρίσκουν να πουν κάποια πράγματα, αλλά εδώ τώρα μιλάμε για την επιτομή της υποκρισίας και του φαρισαϊσμού. Βγαίνει ο ‘Αρειος Πάγος, το Ανώτατο Δικαστήριο, με μεγάλη πλειοψηφία και παίρνει μια απόφαση. Επιβεβαίωσε τον νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Έφεραν νόμο το 2015 που λέει ότι οι servicers και οι διαχειριστές μπορούν να κάνουν πλειστηριασμούς. Δικός τους νόμος ήταν, του 2015. Εκείνοι οι οποίοι νομοθέτησαν τα πιο αυστηρά μέτρα, σε ό,τι αφορά στους πλειστηριασμούς, έκαναν ιδιώνυμο την παρεμπόδισή τους, νομοθέτησαν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, έρχονται σήμερα να κουνήσουν το δάχτυλο στην κυβέρνηση. Το επικίνδυνο είναι ότι πανικοβάλλουν τον κόσμο και δημιουργούν συνθήκες σπέκουλας, ενώ υπάρχουν εργαλεία και τρόποι να πάει ο κόσμος σε ρυθμίσεις με μια οικονομία που λειτουργεί και που στηρίζει τους πολίτες, κυρίως αυτούς που είναι σε πιο δύσκολη θέση».

Επανέλαβε πως «με ειλικρίνεια, σχεδιασμό, συγκεκριμένα μέτρα, μπορούν οι πολίτες και κυρίως οι πιο ευάλωτοι, να βρουν τον τρόπο έτσι ώστε η πρώτη τους κατοικία να προστατεύεται. Αλλά η λύση προστασίας δεν είναι, ούτε να λέμε ψέματα, ούτε με συνεχείς αναστολές να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί».

Και τόνισε: «Η ενσυναίσθηση και η ουσιαστική αυθεντική αλληλεγγύη προς την κοινωνία, χαρακτηρίζει οριζόντια την πολιτική μας όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια. Παντού, σε κάθε στιγμή που χρειάστηκε στήριξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση ήταν εκεί, όχι με λόγια -τα λόγια είναι εύκολα- αλλά με πράξεις και με έργα να στηρίξει την κοινωνία και τους ανθρώπους, όχι για να τους έχει όμηρους, αλλά για να μπορούν με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση να ζουν και να κοιτάζουν μπροστά».

newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

© Copyright 2023 Flashnews.gr – All Rights Reserved

design by WebOlution

powered by

πηγή: flashnews

post/609741/oikonomou-den-echei-allaxei-tipota-se-schesi-me-tous-pleistiriasmous-kai-tin-prostasia-tis-protis-katoikias/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button