Οικονομία

Ομόλογα: «Ανάσα» στην αγορά – Μικρή αποκλιμάκωση στις αποδόσεις

Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η αγορά ομολόγων και στις δύο πλευρές των Ατλαντικού, με τις αποδόσεις να υποχωρούν μετά τη νέα χθεσινή μεγάλη άνοδο. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, δείχνουν ότι  παρά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από τη Federal Reserve, οι τιμές αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο σε ποσοστό μεγαλύτερο από το αναμενόμενο, κοντά σε νέο υψηλό 40 ετών.

Αναλυτές εκτιμούν ότι, η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει την επιθετική πολιτική της Fed, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος δανεισμού, και βυθίζοντας πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη σε ύφεση.

Ο συνδυασμός ανάμεσα σε υψηλότερο πληθωρισμό, υψηλότερα επιτόκια και προοπτική μεγάλης αύξησης του χρέους, οδήγησε σε αρνητικές τάσεις στις αγορές ομολόγων, σε μαζικές πωλήσεις κρατικών ομολόγων και συνακόλουθα σε υποχώρηση των τιμών τους και αύξηση των αποδόσεών τους.

Αλλαγή εικόνας

Ωστόσο, σήμερα η εικόνα είναι λίγο διαφορετική, καθώς οι αγορές φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να αφομοιώνουν τον επίμονο πληθωρισμό.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ήταν στο 3,929%, μειωμένη κατά 2,6 μονάδες βάσης, ενώ την Πέμπτη είχε ξεπεράσει για λίγο το όριο του 4% την Πέμπτη μετά τη δημοσίευση της έκθεσης για τον πληθωρισμό. Η απόδοση του 2ετούς τίτλου  μειώθηκε κατά 2,3 μονάδες βάσης στο 4,426%.

Οι αναλυτές αναμένουν νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης που θα ανακοινωθεί στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις αρχές Νοεμβρίου.

Στην Ευρώπη

Στην ευρωζώνη, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, που αποτελεί το σημείο αναφοράς για την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ, διαμορφώνεται πάνω από το 2,35% καταγράφοντας μικρή υποχώρηση. Μικρή αποκλιμάκωση εμφανίζει και το ιταλικό δεκαετές με τη απόφαση να διαμορφώνεται στο 4,78%. Στον αντίποδα ο ελληνικό τίτλος 10ετούς διάρκειας «τσίμπησε» λίγο και ανήλθε λίγο πάνω από το 4,9% από 4,8% που ήταν νωρίτερα.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων και συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 20 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 16 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Σημειώνεται πάντως ότι προοπτική μιας νέας μεγάλης αύξησης του επιτοκίου από την ΕΚΤ στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα, συντηρούν το κλίμα νευρικότητας στην αγορά των ομολόγων.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Bostjan Vasle και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβενίας, δήλωσε σήμερα ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια της κατά 0,75% και στις δύο εναπομένουσες συνεδριάσεις (δηλαδή συνολικά κατά 1,5%) έως το τέλος του χρόνου, ενώ θα πρέπει να αρχίσει σταδιακά την συρρίκνωση του ισολογισμού της (σ.σ. ποσοτική σύσφιξη) από το 2023.

«Δεδομένης της δυναμικής τόσο του δομικού πληθωρισμού όσο και του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή, νομίζω ότι θα συνεχίσουμε με αυξήσεις των επιτοκίων στις επόμενες δύο συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου», ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ. «Νομίζω ότι ο πιο πρόσφατος ρυθμός μας για πεζοπορίες είναι κατάλληλος και στις επόμενες δύο συνεδριάσεις».

Η παρέμβαση της ΕΚΤ

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του προηγούμενου διμήνου, όσον αφορά τη νομισματική σύσφιξη,  ήδη καταγράφηκε μία μικρή μείωση κατά περίπου 4 δισ. ευρώ του χαρτοφυλακίου των ομολόγων που αγόρασε η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας (ΡΕΡΡ).

Συνολικά η ΕΚΤ τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αγοράσει ομόλογα ονομαστικής αξίας άνω των 5 τρισ. ευρώ.  Η σταδιακή μείωση του χαρτοφυλακίου της ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα καταστήσει πιο δύσκολο τον δανεισμό των κρατών – μελών της Ε.Ε την επόμενη χρονιά, σε μία συγκυρία όπου οι δημοσιονομικές ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Εκτιμάται ότι συνολικά τα κράτη μέλη της Ε.Ε θα χρειαστεί να αντλήσουν από τις αγορές του χρόνου περί τα 400 δισ. ευρώ από 120 – 150 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ν΄ αντλήσουν φέτος.

ot.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

πηγή: flashnews

post/567721/omologa-anasa-stin-agora-mikri-apoklimakosi-stis-apodoseis/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button